EKSKLUZIV

Boris Beker, legenda svjetskog tenisa, za "Avaz": Đoković se voli takmičiti, to je u njegovoj prirodi

U Novakovoj igri ne postoji previše slabosti, malo ko mu se može suprotstaviti, kaže legendarni Nijemac o aktuelnom prvom igraču svijeta

Beker: Vimbldon osvojio još kao tinejdžer

Piše: E. JESENKOVIĆ

11.1.2019

Boris Beker (Becker) odavno uživa status legende svjetskog tenisa. Prvi od svojih šest velikih gren slem titula osvojio je kao tinejdžer, imao je samo 17 godina kada je već davne 1985. trijumfirao na vimbldonskoj travi.

Tome je dodao još pet gren slem naslova, uz 13 titula masters serije, kao i zlatnu olimpijsku medalju u dublu. U januaru 1991. godine postao je prvi igrač na svjetskoj ATP listi. S terena se kao aktivan teniser povukao u junu 1999. godine, no i po završetku karijere ostao je u centru pažnje javnosti.

Dobar servis

Bio je, između ostalog, trener aktuelnog lidera svjetskog tenisa, srbijanskog asa Novaka Đokovića. Ekskluzivni intervju za “Dnevni avaz” s legendarnim Nijemcem počeli smo pitanjem šta je to što Đokovića (31) odvaja od ostalih tenisera i omogućava mu da već godinama dominira u bijelom sportu?

- Mislim da sve počinje s pobjedničkim mentalitetom. Novak zna kako se pobjeđuje. Također, odlično se kreće, mislim da mu u tom segmentu može parirati jedino Rafael Nadal.

Kad govorimo o njegovoj igri ukupno, mislim da se ne može naći previše slabosti. Ima dobar servis, možda i najbolji retern na svijetu. Nema jasne strategije kako igrati protiv Novaka... Malo igrača se može suprotstaviti Novaku kroz četiri ili pet sati igre na tri dobivena seta - kaže Beker.

Šta ste posebno primijetili radeći s Đokovićem na treninzima? 

- Mislim da on studira igru, uvijek vam može reći ko je gdje i koliko puta pobijedio. Konstantno pokušava da napreduje, ne postoji meč za koji misli da je odigrao savršeno. Voli se takmičiti, to mu je u prirodi. Uvijek traži način da bude bolji, čak i nakon toliko pobjeda. Slično se odnosi i na Rodžera Federera (Roger) i Rafu Nadala.

Bliži se prvi gren slem turnir sezone, Australian Open, koji će se prenositi na Eurosportu. Šta je to što se Novaku posebno dopada u Melburnu, jer uvijek dobro igra tamo (šest puta je osvajao titulu)?

- Voli centralni teren u Melburnu, voli noćne mečeve. Ovo je lijep period za boravak u Melburnu nakon duge zime ovdje u Evropi. I to je prvi gren slem koji je osvojio, tako da uvijek dolazi s velikim očekivanjima. Ukoliko se bude dobro osjećao, onda će i igrati najbolje. 

Dolazi Zverev 

Hoćemo li u 2019. godini vidjeti promjenu odnosa snaga, o kojoj se govori godinama, može li mladi val preuzeti vodeću ulogu?

- Nešto se osjeća u zraku. Drugi dio prošle sezone mnogo govori o tome. Očito, Đoković je osvojio dva gren slema, Federer i Nadal su osvojili preostala dva. Međutim, mislim da pobjede Saše Zvereva, koji je možda najbolji od ostalih igrača, na ATP finalu u Londonu protiv Đokovića, kao i protiv Federera, mnogo govore.

I pobjeda Karena Hačanova u Bersiju u Parizu bila je impresivna. Znači, oni snažno kucaju na vrata i vjerovatno će ih otvoriti. Mislim da nešto u zraku sugerira da će se mlađe generacije probiti, posebno na gren slemu.

Jeste li kod tih mlađih igrača vidjeli nešto što je promaklo drugima? 

- Mislim da neki od njih pokazuju kvalitet ravan starijim igračima. Saša Zverev uživa u takmičenju sa top-igračima. Upućen je u sva zbivanja. Zna ko pobjeđuje, prati druge mečeve. Sviđa mu se okruženje.

Ovi momci se suočavaju i s pritiskom, poput Nika Kirjosa, koji ima jednu dobru godinu, a naredne se muči. Međutim, kod Zvereva i još nekoliko igrača to nije slučaj. Ne dižu paniku ukoliko izgube u prvoj rundi, ali jednako tako ne uzbuđuju se previše kada pobijede.

Federer je sve mlađi

Smatrate li da će stara garda (Rodžer Federer, Rafael Nadal) usporiti ove godine?

- Sa Federerom se posljednje dvije ili tri godine dešava ista stvar, svaki put se vrati podmlađen, čak i jači. Gledao sam ga u Pertu i dalje izgleda dobro, čini se da je u odličnoj formi. Dok god on bude uživao i želio biti ovdje, uvijek će biti veoma dobar. Oko Nadala je mnogo više upitnika.

Jedno vrijeme nije igrao, povukao se iz Brizbejna, a potrebno je da bude potpuno spreman da bi se takmičio. Želim ga vidjeti da više igra, da pobijedi neke mečeve. Tada bih se osjećao mnogo bolje, kad su u pitanju njegove šanse.

Najmlađi šampion 

Beker, koji je rođen 22. novembra 1967. godine, postao je najmlađi šampion Vimbldona, nakon što je u julu 1985. osvojio titulu na gren slem turniru u Lononu.

Godinu kasnije, Nijemac je postao prvi i za sada jedini igrač u svijetu tenisa koji je u tri sedmice osvojio tri ATP turnira na tri različita kontinenta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.