TENIS

Andre Agasi: Najviši nivo vidio sam kod Novaka Đokovića

Trenirao Srbijanca od maja 2017. do marta 2018.

Agasi: Novak, Rodžer i Rafa su najbolji svih vremena. Arhiv

b92.net

21.2.2019

Amerikanac Andre Agasi (Agassi) vjeruje da Novak Đoković može prestići Rodžera Federera (Roger) po broju gren slem trofeja.

Agasi je bio Đokovićev trener od maja 2017. do marta 2018., kada su se rastali zbog neslaganja.

- Ako nešto ne mogu promijeniti, to je nečije tijelo. Šta je njegovo tijelo sposobno, nikad nije bio problem. On nikad nije bio zdrav dva uzastopna dana, zbog njegovog lakta. A moja filozofija je, ako ne slušaš tijelo, ni tijelo neće slušati tebe. Moraš ozdraviti - rekao je Agasi za "Times of India". 

Agasi je bio dio sjajne generacije tenisera među kojima su bili Pit Sampras (Pete), Štefan Edberg (Steffan), Boris Beker (Becker), Džim Kurijer (Jim Courier), ali njih je zasjenila aktuelna u kojoj su Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal.

- Ovo je posebna generacija. Ja sam sa Samprasom igrao 37 puta. Novak, Rodžer i Rafa igrali su jedni protiv drugih po 50, 60 puta. Skoro duplo više od mene i Pita. Njih trojica su bez sumnje najbolji svih vremena. Decenijama su samo petorica osvajala sva četiri gren slema, a njih trojica su to učinila za sedam godina. Daleko smo od Novakovog kraja, a i ja sam prestao da se kladim na bilo šta u vezi sa Rodžerom jer sam pogriješio 50 puta - dodao je nekadašnji najbolji teniser na svijetu.

Iako su igrači poput Roda Lejvera (Laver), Roja Emersona (Roy), Bjorna Borga i Pita Samprasa činili čuda na terenu, najbolji teniser svih vremena se sada traži između Đokovića, Federera i Nadala.

- Kako odrediti ko je najbolji svih vremena? Brojevi ne mogu biti jedini kriterij, iako mnogo govore. Brojevi su postali bitni 90-ih, kada je počela era kablovske televizije, svi su se borili za vijest. Ako me pitate kao tenisera koji je bio sa druge strane mreže i na osnovu onoga što sam vidio, ako neko igra svoj najbolji tenis, što se razlikuje od "najbolji svih vremena", onda je najviši nivo igre koji sam vidio pokazao Novak kada je igrao svoj najbolji tenis.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.