ISTRAŽIVANJA

Prehrana koja pruža zaštitu od astme i kožnih alergija

Stručnjaci misle da će djeca čije majke u trudnoći jedu prehranu siromašnu vitaminima i mineralima kad tad imati problema s alergijama

Mališani trebaju jesti voće i povrće. Ilustracija

Z. K.

15.2.2021

Djeca koja jedu prema načelima mediteranske prehrane, imat će manje problema s astmom i alergijama. Pokazalo je to istraživanje koje su zajedno proveli grčki, britanski i španski naučnici na Kreti, a rezultati studije objavljeni su u časopisu „Thorax".


U istraživanju je učestvovalo 700 djece između sedam i 18 godina. Osmero od desetero djece jelo je svježe voće, a njih dvije trećine jelo je povrće barem dva puta na dan.

Takva prehrana, bogata paradajzom, jabukama i narančama pokazala se najučinkovitijom za alergijski rinitis koji izaziva curenje nosa. Osim toga, ona pruža dobru zaštitu od astme i kožnih alergija. Pokazalo se da maslinovo ulje može pomoći pri ublažavanju alergijskih simptoma poput kihanja.


Manje su kihali i oni koji su jeli orahe ili grožđe barem tri puta sedmično. Orasi su posebno dobri jer imaju mnogo vitamina E koji štiti sve ćelije u tijelu. Oni također imaju i mnogo magnezija koji jača pluća. S druge strane, oni koji su jeli previše margarina dvostruko su povećali izglede za astmu i alergijski rinitis.

Stručnjaci misle da će djeca čije majke u trudnoći jedu prehranu siromašnu vitaminima i mineralima kad tad imati problema s alergijama. Isto je tako važno u najranijoj životnoj dobi jesti mnogo voća i povrća. I dosad se govorilo kako mediteranska prehrana, koja uključuje malo crvenog mesa i malo mliječnih proizvoda, ima pozitivan učinak na srce.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.