KORISNO

Mali vodič za dojilje

Novorođenče treba dojiti kada ono plače

Da bi novorođenče moglo pravilno sisati bitno je da u usta stavi cijelu bradavicu. Ilustracija

Z. K.

23.3.2021

Refleksi sisanja i gutanja su prirođeni. Međutim dojenje je vještina i za majku i za novorođenče, vještina koja iziskuje mnogo strpljenja i jedinstvena je prilika za početak uspostavljanja čvrste emotivne veze između majke i djeteta.

Trenuci učenja dojenja nisu trenuci prvih pokušaja odgajanja novorođenčeta, nametanja ritma hranjenja i dužine trajanja podoja. Novorođenče treba dojiti kada ono plače, stavlja ručice u usta ili drugačije pokazuje da je gladno.


Određivanje ritma

Trajanje podoja također je prepušteno djetetu. Ono će samo prekinuti sisati kad je sito. Takav pristup dojenju omogućava probavnom sistemu novorođenčeta da se postepeno prilagodi na prehranu. Novorođenče kojem je pružena prilika da samo određuje ritam brže će se prilagoditi i manja je šansa da će razviti grčeve.

Prije početka podoja ruke treba oprati sapunom i vodom. Ukoliko između podoja istječe dosta mlijeka i dojku treba oprati mlakom vodom.

Da bi novorođenče moglo pravilno sisati bitno je da u usta stavi cijelu bradavicu i što veći dio areole ispod koje se nalaze mliječni sinusi u kojima je skupljeno mlijeko. To se postiže iskorištavanjem još jednog novorođenačkog refleksa - refleksa traženja usnama. Lagano prstom podražite ugao usana na onoj strani lica djeteta koja je okrenuta prema dojci i ono će okrenuti glavu prema dojci i dovoljno otvoriti usta.

Ako je dijete pravilno prihvatilo dojku, tada mu vrh nosića i brada dodiruju dojku. Vidi se kako nosić priliježe uz dojku, a donja usna je izvrnuta. Ako hvatanje bradavice nije dobro uspjelu u prvom pokušaju, ponovo prstom podražite suprotni ugao usana kako bi novorođenče ponovnim refleksom traženja otpustilo bradavicu kako bi se ona lako i bezbolno izvukla. Nikako nemojte na silu izvlačiti dojku, jer to može dovesti do oštećenja bradavice.

Pravilno dojenje sastoji se od valovitih pokreta jezikom kojima se pomiče mlijeko iz sinusa kroz izvodne mliječne kanaliće odakle ono bude uneseno u usta djeteta.


Gutanje zraka

Sisanje gumene cucle, zbog njenog drugačijeg anatomskog oblika, potpuno je različito. Ono se sastoji od ritmičnih pokreta pritiskanja cucle o nepce. Novorođenče koje naizmjenično sisa dojku i cuclu može se zbuniti i loše sisati dojku. Zbog toga, sve dok bebi dojenje ne postane rutina, nije preporučljivo davati mu cuclu.

Sito novorođenče obično zaspi i ispusti bradavicu. Ima djece koja sisaju vrlo sporo i puno spavaju na prsima. Njih treba često nježno buditi, premještati ih na prsima iz položaja u položaj da bi se razbudili i nastavili sisati.

Djeca pri sisanju progutaju dosta zraka zato ih nakon podoja uspravitite dok ne podrignu. Sastav majčinog mlijeka nije isti na početku i na kraju podoja pa je bitno da novorođenče barem jednu dojku posisa do kraja i unese u organizam puni spektar potrebnih nutritivnih sastojaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.