AVAZ TV

Ekskluzivno: Igrali smo Ratchet & Clank: Rift Apart, igru koja pokazuje da je budućnost stigla

Tehnologija je toliko napredovala da ne znate da li gledate animirani film ili igrate videoigru

Piše: Emir Ćosić

24.6.2021

Nije uobičajeno recenziju videoigre započeti iskazivanjem divljenja prema grafici i vizuelnoj raskoši koju ona nudi, ali sa novim dijelom serijala Ratchet & Clank prosto je nemoguće, a da developere iz Insominac Games „ne izrešetate“ pohvalama, baš kao što naši junaci rešetaju neprijatelje svojim oružjem.

Kada pokrenete igru imate utisak da gledate Pixarov film – Ratchet & Clank izašao 2016. godine. Tehnologija je toliko napredovala da jedna videoigra izgleda podjednako dobro kao i film. Kada su tehnološki fanatici najavljivali da bismo u skorije vrijeme mogli imati igre koje će izgledati kao stvarnost, svi smo bili skeptični. Međutim, budućnost je tu. Videoigre izmišljene stvarnosti su uhvatile korak s modernim tehnologijama animiranja koje se koriste u filmskoj industriji.


Početak igre. INSOMNIAC

Upravo je Rift Apart dokaz toga. Vizuelni raskoš, junaci izgledaju nevjerovatno stvarno, a kada na početku avanture paradu napadne neprijateljski leteći brod i kada Ratchet izbjegava neprijateljske rakete, poželite skočiti zajedno sa njim i preskočiti prepreku koja je ispred junaka igrice. Odličnu grafiku prate prilagodljivi okidači kontrolora DualSense. Osjetit ćete i haptičku vibraciju zavisno od oružja iz kojeg pucate, a iz vašeg kontrolora će zvučnik oponašati zvukove oružja prilikom pucanja.

Idu hvalospjevi i na račun živopisnih likova koji nikada nisu izgledali stvarnije i zabavnije. Iz Insomniaca su se potrudili i da ih dobro okarakterišu, te da im dodaju dobru glasovnu glumu. Jednostavno, čini vam se da likovi stoje nasuprot vas u realnom svijetu, a ne da je između vas ekran i jedan cijeli nerealni svijet.

Priča

Avanture kreću kada je Ratchetu i Clanku priređena parada u Metropolisu. Mještani tog grada ih dočekuju kao heroje, iako Ratchetu nije bilo jasno zbog čega, jer dugo vremena nisu uradili nešto čime bi iskazali svoje junaštvo. Ratchetu je bilo dosadno, a iznenada je dobio priliku da iskaže hrabrost na djelu i da ponovo zadivi mještane Metropolisa.

Igrač na početku kontroliše Ratcheta navodeći ga do finalnog djela parade, gdje ga čeka iznenađenje. Njegov vjerni prijatelj robot popravio je dimensionator, uređaj za putovanje kroz dimenzije kako bi Ratchet mogao ići u potragu za svojom porodicom.



Dr. Nefarious sa dimensionatorom. INSOMNIAC

Međutim, na slavlje u čast Ratcheta i njegovog kompanjona upada zli dr. Nefarious koji krade dimensionator i sve ih pošalje u alternativnu dimenziju. Simpatičan zlikovac koji je tražio onu dimenziju u kojoj je nepobjediv, ali Clank nije stavio upute za korištenje dimensionatora, pa zlikovac otvara nekoliko portala. Možda je tu vidljiv jedan od dva nedostatka. Otvaraju se portali iz kojih pred vas iskaču neprijatelji, ali vi ne možete uskočiti u portal, ući u njihov svijet i tamo napraviti dar mar. Insomniac nas je tu ograničio samo na defanzivu od drugodimenzionalnih neprijatelja.

Sjajni tandem Ratchet i Clank. INSOMNIAC

U alternativnoj dimenziji svako ima svoju alternativnu verziju, a Ratchetova je River, još jedan lombax kojeg su developeri odlučili dodati ovom serijalu. Putovanjem kroz dimenziju i spletom raznih okolnosti Ratchet i Clank se razdvajaju. Developeri su odlučili rastaviti vjerni dvojac, a Clank u nastavku putovanja sarađuje sa River koju upoznaje. Zanimljivo da mu ona nije vjerovala da poznaje još jednog lombaxa (Ratcheta), ali joj je on dozvolio da mu uđe u robotski mozak i vidi slike iz prošlosti.

Zapravo tada River shvati da u njemu može imati partnera koji će rame uz rame s njom putovati i boriti se sa raznoraznim preprekama. Nisu developeri zaboravili na Ratcheta, pa su i za njega spremili novog prijatelja kojeg on upoznaje tokom putovanja. Drugi nedostatak je taj što su Ratchet i River, dva zapravo različita lika, u potpunosti identični. Imaju iste poteze i opremu i identično se kreću. Doslovno je Rivet ženska verzija Ratcheta.

Rivet: Novi lombax u igrici. INSOMNIAC

Gameplay

Igra se kao i prethodni dijelovi serijala, isključivo u jednom modu, odnosno singleplayeru. Kombinacija je platformera i pucačine, odnosno third person shootera, u kojoj bogatim arsenalom oružja uništavate svoje protivnike. Imate mogućnost i razbijanja kutija iz kojih potom sakupljate municiju, zdravlje, ali i šarafe koji ostanu iza razbijenih kutija. Poslije ih možete iskoristiti za kupovinu novog oružja kod gospođe Zurkon koja je oružar i Ratchetu i Rivet.



Gospoda Zurkon: Oružaj i Ratcheta i Rivera. INSOMNIAC

Kada smo kod oružja u ovom dijelu serijala dodata su četiri nova i to: rafalni pištolj, Shatterbomb, Enforcer i Topiary prskalicu, a tu je i Megatron Collider koji će spržiti svakog ko vam se nađe na putu. I sve to možete kupiti kod gospođe Zurkon, baš kao i Rikoše. Neko oružje će vam se dopasti više, neko manje, ali sistem upgrade-ovanja ide po principu što više koristite oružje brže će vam doći na jaču razinu.

Shutterbomba je eksplozivno oružje slično fuzijskoj granati, pa možete uništiti svoje neprijatelje malom granatom koja pravi veliku eksploziju. Enforcer je dvocijevna sačmarica koja koristi prilagodljive okidače kontrolora, pa ćete osjetiti vibriranje prilikom pucanja. Topiary prskalica je dosta slična rukavici Miniturret. Nudi mogućnost da posadite revolverske kopole koje automatski gađaju neprijatelje.

Postoje planete koje ćete posjećivati isključivo kao Ratchet ili kao Rivet, tu nema biranja. I to može biti mala zamjerka, obzirom da ni u jednom trenutku ne možete birati koji karakter ćete kontrolirati, već vam se automatski dodjeljuje zavisno od toga gdje se nalazite u igri.


Grafika

Insomniac je za sve kupce igrice spremio pravu silu podesivih opcija. Ponudio je svim igračima da odaberu kako žele igrati igru. U ponudi su tri grafička prikaza, a developeri su mislili i na igrače koji možda slabije vide, čuju ili imaju neki drugi problem. Osnovni grafički prikaz naziva se vjernost slike. On nudi 4K rezoluciju uz ray-tracing, poboljšano osvjetljenje, dodatne specijalne efekte, povećanu gustoću prizora i 30 sličica u sekundi. Drugi prikaz je Performance RT koji nudi 60 sličica u sekundi uz ray-tracing. Ovdje su smanjeni rezolucija i efekti. Treći prikaz se samo zove Izvedba, a on nudi 60 sličica u sekundi i veću rezoluciju te bolje efekte bez ray-tracinga.

Izvrstan je i prelaz koji se pravi između onog što vi igrate i kratkih filmova, odnosno cutscene-ova koji služe kao uvod u naredne izazove. Insomniac je to lijepo upakovao, pa ti prelazi prođu glatko, skoro neopaženo.


Odličan užitak igranja. INSOMNIAC

DODATAK – PUZZLE

I kad pomislite da vas ne mogu više ničim „kupiti“, Insomniac iznenadi. Ako vam kojim slučajem i dosadi pucačina, moći ćete s Clankom da se upustite u rješavanje zagonetki. Mali robot je uvijek bio mozak ekipe. Kako je Ratchet bio čovjek od akcije, Clank je bio mozak na leđima. Igru koje ćete prolaziti s Clankom traže određeno promišljanje, ali nije nešto zbog čega ćete morati naprezati mozak. Jednostavno je, prebaciti gomilu malih robota od jedne do druge tačke, korigujući njihovu kretnu, brzinu, skok i putanju.

Još jedna mini - igra koju možete igrati je ona u kojoj uništavate kompjuterski virus pomoću malenog nanobota koji ubacite u sistem i čistite od virusa. Ova side igra nema zagonetku, ali je potrebno shvatiti kojim putem možete doći do virusa. Nanobot može pucati i uništavati viruse. Ne pretjerano uzbudljivo, ali korisno ukoliko želite skupiti sve.

U slučaju da želite skupiti još šarafa i drugih nagrada, unutar jednog planeta moći ćete pronaći Arena mod. Tu imate priliku kroz 15 nivoa i tri različite težine pobijediti sve neprijatelje i završiti potrebne zadatke. Uglavnom je u pitanju uništavanje neprijatelja koji stižu u nekoliko valova.


Dio igre u kojem kontrolirate Clanka. INSOMNIAC

I nije vam bilo dovoljno igre?

Završili ste igru i nije vam dovoljno prekucati je samo jednom? Ukoliko želite skupiti sve, imamo dobru vijest za vas. Otključat ćete Challenge mode, što znači da ćete zadržati sve što ste do tada skupili, ali ćete čak otključati i nova oružja, kao i Omega verzije starih. U prevodu to znači da ćete većinu oružja nadograditi na level 10, duplo više nego je to moguće u osnovnoj kampanji. Možete nadograditi i svog junaka, a sa nadogradnjom veći su mu healthi (zdravlje). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.