Poslušajte ovih pet savjeta za uspješnu karijeru u razvoju softvera

Poslušajte ovih pet savjeta za uspješnu karijeru u razvoju softvera

Razmišljate li o karijeri u razvoju softvera? Razvoj softvera je veoma raznovrsna oblast koja može djelovati nesagledivo, preobimno i zastrašujuće. Marti Burola, jedan od vodećih softverskih inženjera kompanije Enola labs, pružio je neke od najboljih savjeta za one koji žele da se bave razvojem softvera, a ne znaju kako da počnu. 

Savjet 1: Usredsredite se na jednu posebnu oblast 

Softverska industrija je velika i nastavlja da raste svake godine. Možda imate jaku želju da odmah naučite sve što postoji i razvijate komplekse aplikacije, ali važno je da prepoznate da čak i najjednostavnije aplikacije mogu biti izuzetno komplikovane, sa mnogo slojeva kodova „ispod haube“.

Generalno, razvoj aplikacija se može podijeliti na dvije oblasti – frontend i backend development. Domen znanja u ova dva područja je ogroman i rijetko ćete pronaći nekoga ko poznaje obje ove oblasti izuzetno dobro, ističe Burola. On savjetuje da se potrudite da uvidite koja oblast vas najviše zanima i koncentrišete se na savladavanje tog područja.

Za početak je važno da krenete na predavanja i obuke koji će vam pružiti dobre osnove, kako biste uopšte mogli da razlikujete procese i mogućnosti koje su vam dostupne u ovoj karijeri.

Savjet 2: Uvijek učite

Bez obzira na to da li želite da započnete svoju edukaciju u oblasti razvoja softvera, pripremate se za ulazak na tržište rada ili ste imali karijeru u trajanju od trideset godina, jako je važno da uvijek nastavljate sa učenjem.

Pošto se usredsredite na usavršavanje specifičnog skupa vještina, trebalo bi da ostanete u toku sa novim okvirima, tehnologijama i razvojem koji je povezan sa vašim poljem rada. Softverska industrija može biti izuzetno promjenljiva, a trendovi mogu da se pojavljuju i smjenjuju vrlo brzo.

Nemojte biti iznenađeni ako morate u potpunosti da „preuredite“ svoje vještine tako da odgovaraju trenutnim zahtjevima tržišta rada u vašem području. Ako imate iskustva i interesovanja koja su vezana i za stvari van vaših glavnih vještina, to vam može pomoći da lako pronalazite nove poslove, projekte i da sebi stalno otvarate nove mogućnosti.

Savjet 3: Morate da razumijete kod

Nemojte se plašiti da pogledate i kôd koji je pisao neko drugi i da pokušate da ga razumijete. Ako se nađete na projektu sa talentovanim i iskusnijim kolegom, ovo je odlična prilika za vas.

Nemojte se ustručavati da pitate svoje kolege kada postoji nešto što ne razumijete u kodu. Odvojite vrijeme da razbijete stvari na manje cjeline i potpuno razumijete svaki konstrukt i ključnu riječ. U ovim slučajevima spor i stabilan rad pobjeđuje u trci i učiniće vas boljim programerom, tvrdi Burola.

Savjet 4: Komunikacija je ključna

Po prirodi, programeri imaju tendenciju da budu malo introvertniji.

Mnogi od njih mogu gotovo bukvalno da zaborave kako je to imati interakciju sa drugim ljudima nakon što gledaju u kodove cijeloga dana. Zato se uvijek uvjerite da su imejlovi i poruke koje šaljete jednostavni, jasni i sažeti.

„Jednom prilikom sam dobio imejl od programera koji je bio tako loše napisan da nisam mogao da utvrdim da li mi postavlja pitanje ili je to što mi je napisao izjava“, kaže Burola.

Jednostavna i pravovremena komunikacija može učiniti da rad na projektu teče bez problema, i na kraju će vam pomoći u karijeri na duže staze.

Savjet 5: Svaki intervju za posao je mogućnost učenja

Bez obzira na to da li ste na prvom intervjuu za poziciju programera ili ste imali dugu karijeru i spremni ste za nešto novo, važno je da svaki intervju za posao tretirate kao iskustvo i mogućnost učenja. Šon Kilijan, koji je operativni menadžer u kompaniji „Coding Dojo“, vjeruje da kandidati ne bi trebalo da se ustručavaju da zatraže od poslodavaca ili agenata da im objasne koje nedoumice imaju i zašto oklijevaju da im ponude ulogu u kompaniji.

Ovo će vam pomoći ili da razjasnite sve nejasnoće u vezi sa određenim oklijevanjima i nesporazumima koje ima poslodavac, ili da odredite koje su to vještine na kojima treba da radite kako biste na sljedećem intervjuu bili uspješnijii. To ne moraju nužno da budu vaše programerske vještine, to može da bude i način vaše komunikacije, sve ono što spada pod „meke vještine“. Meke vještine su često ono što napravi razliku između dva kandidata koja imaju isti set vještina i sličan nivo iskustva i znanja.

Ako želite da steknete vještine koje su vam potrebne da biste se bavili razvojem softvera, ali da uz to steknete i meke vještine, onda je smjer Softver Development na ITAcademy idealan program za vas. Više o ovom edukativnom programu možete da saznate na ovom linku. 

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH