HEPOK Mostar: O hercegovačkim vinogradima i vinima već hiljadama godina svjedoče pisani tragovi

Sponzorisani tekst
13.06.2018 15:10

O hercegovačkim vinogradima i vinima već hiljadama godina svjedoče pisani tragovi. Hercegovačka vina prvi put doživljavaju spomen u doba kralja Tvrtka, dok vinska priča najstarije vinarije u Hercegovini datira iz 1886. godine kada Zemaljska vlada Austro-Ugarske monarhije osniva prvu voćarsko-vinogradsku stanicu u mjestu Gnojnice kod Mostara. Moderna historija gajenja vinske loze i proizvodnje vina počinje s pojavom Hepoka, osnovanog 1956. godine− hercegovačkog poljoprivrednog kombinata koji uvodi nove principe proizvodnje, podiže plantažne vinograde i savremene prerađivačke pogone. Hepok je decenijama simbol kvalitete hercegovačkog vina, a danas nastavlja baštiniti bogata iskustva, njegovati tradiciju, i istovremeno pružiti adekvatan odgovor na izazove modernog tržišta. 2016. godine kompanija Zeraa Agriculture Investment preuzima Hepok, a do sada je u njega investirala više od 20 miliona KM. Pod novim sloganom− hercegovačko, pouzdano, kvalitetno− Hepok započinje novo poglavlje svog poslovanja i iznova gradi svoju lidersku poziciju u domaćoj vinskoj industriji, ali i šire. U vinu leži istina, a istina je da je pred Hepokom svijetla budućnost!

U naselju Bijelo Polje, u kotlini između dvije planine, Prenja i Veleža, u neposrednoj blizini rijeke Neretve, prostire se najveći i najsavremeniji vinograd u Bosni i Hercegovini− Hepokov vinograd Željuša. Smješten na krajnjem sjeveru, vinograd Željuša prostire se na 450 hektara zemljišta i garantuje aromatski i kiselinski potencijal vina. Slijedi ga vinograd Kosor, površine 110 hektara. O oba vinograda brižno skrbe vrhunski enolozi iz regije. Hepok danas posjeduje sofisticiranu, savremenu tehnološku opremu za brzu i kvalitetnu analizu vina, nove vinifikatore za odležavanje vina, kao i najmoderniju destileriju za proizvodnju jakih alkoholnih pića čiji je kapacitet milion litara na godišnjem nivou. Iako je proces vinifikacije u potpunosti modernizovan, selekcija grožđa koje se koristi za proizvodnju vrhunskih vina se i dalje obavlja ručno, na način da samo najbolji grozdovi idu u proizvodnju. Sam proces proizvodnje vina podrazumjeva u potpunosti zatvoren sistem koji garantuje jednak kvalitet vina prije i nakon flaširanja.

Nova vizija Hepoka podrazumjeva društvenu odgovornost, koja se ne odnosi isključivo na brigu o uposlenicima i uposlenicama, već i o tradiciji, zaštiti životnog prostora i lokalnoj zajednici. Ponosno ističu da visokokvalitetna bijela i crna vina nose naziv po ugroženoj vrsti ptice koja se gnijezdi u mostarskom blatu− liski, dok su ukusne rakije i likeri dobili naziv po jedinstvenom hercegovačkom kamenu− teneliji− od kojeg je sazdan Stari most. Danas, Hepok proizvodi šest sorti bijelih vina− Žilavku, Chardonnay, Tamjaniku, Rizling, Sauvignon Blanc i Smederevku, i tri sorte crnih vina− Vranac, Merlot i Cabernet Sauvignon. Na nedavno održanom prestižnom međunarodnom susretu vinogradara i vinara „Sabatina“ u Primoštenu, Hepok vina osvojila su tri zlatne i tri srebrne medalje. Važno je naglasiti da je ovo bilo prvo ocjenjivanje njihovih mladih vina koja su brzo dokazala svoju vrhunsku kvalitetu i potencijal. Asortiman rakija uključuje Lozu i Travaricu, kao i Lozu i Travaricu Premium, dok od likera, Hepok nudi nekoliko zanimljivih ukusa: višnju, smokvu, malinu, kadulju i šipurak.

Ako je suditi po novom simbolu vinarije Hepok koji u sebi objedinjuje Stari most– simbol života, i grozdove Žilavke i Blatine– dvije autohtone sorte koje su u bivšoj državi zaštitili kao vrhunska vina, dâ se zaključiti da ovaj hercegovački gigant danas simbolizira radost života i najavljuje jednu novu, pozitivnu priču iz hercegovačke vinske regije. U zemlji dobrog vina, gradu bistrih voda, kamenih mostova i antičke ljepote, nikao je stari, a novi Hepok i najavio novu eru u proizvodnji i razvoju vina. U narednom periodu najavljuju mnogo više i mnogo šire. Planiran je zasad novih 200 hektara zemljišta, kao i proširenje ljudskih resursa. Naposlijetku, vinariju čine ljudi. Već idućeg mjeseca, Lisku i Tamjaniku moći ćete pronaći u prodaji i uvjeriti se u njihov kvalitet.

NA VRH