PROMO Savjeti stručnjaka koji vam mogu pomoći

Programeri, oslobodite se ovih mitova o radu na daljinu

I dalje postoje mnoge sumnje koje muče programere

Sponzorisani tekst
11.10.2018 14:28

Iako je danas sve više onih koji rade na daljinu, ili od kuće, i dalje postoje mnoge sumnje koje muče sve one koji dobiju ovakvu ponudu za posao. Danas programeri najčešće rade na daljinu, jer su kompanijama širom svijeta neophodni programeri, a ne mogu da ih pronađu ili priušte na svojoj lokaciji.  

Predstavljamo vam nekoliko mitova o radu na daljinu, kao i neke od savjeta stručnjaka iz kompanije „Charisol“ koji vam mogu pomoći da se bolje snalazite u ovakvoj vrsti rada. 

MIT 1:  Rad na daljinu može biti veoma težak (ili nevjerovatno usamljenički) za nekoga ko cijeli dan sjedi kod kuće i piše kodove. Pritom, kad zapadnete u problem, kolege ne mogu da vam pomognu. 

ISTINA:  Uopšte ne morate da radite u potpunoj izolaciji. Evo nekoliko ideja: 

1. Budite aktivni u komunikaciji sa svojim timom na internetu. Ako ne radite kao dio tima, možete da se povežete sa drugim ljudima koji rade na daljinu, da se pridružite internet-zajednicama programera koji rade na daljinu. Oni uvijek mogu da vam pomognu kada se zaglavite na nekom problemu. S druge strane, i vi možete da podijelite svoja iskustva sa njima i u razmjeni steknete neka nova znanja.

2. Možete da radite iz kafića, ali i u zajedničkim radnim prostorima, kojih je sve više i kod nas. Ovo su mjesta namjenjena upravo ljudima koji rade od kuće i nemaju svoju kancelariju ili im se iznajmljivanje kancelarije ne isplati.  

Prednost ovih prostora je u tome što možete da ih plaćate na dnevnom nivou, po satu, na nedjeljnom nivou, a u cijenu su ponekad uračunate i dodatne stvari, poput kafe i pića. Možete da se upoznate sa drugim ljudima koji rade na daljinu, ili da se izdvojite i radite u potpunom miru.

MIT 2:  Na daljinu obično rade introvertni programeri i softverski developeri. 

ISTINA:  Rad na daljinu nije namjenjen isključivo introvertnim ljudima – kao što ni učenje na daljinu, odnosno online školovanje, nije namjenjeno samo učenicima koji su introvertni. Glavna stvar na koju treba paziti kod rada na daljinu jeste da naučite kako da uspostavite zdravu ravnotežu između rada na daljinu i interakcija sa ljudima oko vas (online i offline). 

MIT 3:  Rad na daljinu podrazumjeva rad po sopstvenom rasporedu, bez obzira na rokove. 

ISTINA:  Rad na projektima bez fizičkog nadgledanja od vašeg šefa ili klijenta ne bi trebalo da bude izgovor za propuštanje rokova. Kao frilenser morate stalno da se prilagođavate rokovima baš kao što biste radili i iz kancelarije u kompaniji. Stoga, na vaš visoko profesionalan odnos prema radu izolovanost ne bi trebalo da utiče. Evo kako možete da prevaziđete problem odlaganja, i da budete tačni: 

1. Rasporedite svoje zadatke po prioritetnosti pomoću aplikacija za upravljanje vremenom ili jednostavno tako što ćete napraviti listu pomoću olovke i papira. 

2. Izbjegavajte sve vrste ometanja, tako što ćete ih identifikovati i postaviti jasne granice: primjera radi, ograničite sebi pristup društvenim mrežama u toku rada, isključite telefon ako vam nije neophodan i slično.

3. Ljepota rada na daljinu je u ovome: sa fleksibilnošću i pravilnim upravljanjem vremenom, možete raditi kvalitetan posao.

Karijera u programiranju nudi brojne povoljnosti i širok spektar mogućnosti za zaposlenje, priliku da radite od svoje kuće i dobru zaradu. Ali da biste počeli da radite kao programer morate da prođete obuku koja traje najmanje 12 mjeseci. Kraći kursevi i obuke jednostavno ne mogu da vam pruže dovoljno znanja i prakse. Više o certifikovanim edukativnim programima kod nas možete da saznate na ovom linku. 

NA VRH