Održana peta GP Sandoz akademija

Uskoro dostupan jedinstveni medicinski priručnik o pravilnoj antibiotskoj terapiji

Sponzorisani tekst
22.10.2018 15:25

Pravilno i racinalno korištenje antibiotika kao i problematika odabira, primjene i dužine trajanja antibiotskih terapija tema su jedinstvenog vodiča za medicinsko osoblje koji će uskoro biti finaliziran i distribuiran širom BiH od strane farmaceutske kompanije Lek d.d., članice skupine Sandoz. 

Kao svojevrstan uvod za pripremu i izradu ovog jedinstvenog vodiča, u Hotelu Termag na Jahorini je u periodu od 19.do 21.10.2018. održana peta, sada već jubilarna GP Sandoz akademija.

Ovaj promotivno - edukativni događaj okupio je ljekare specijaliste porodične medicine, pulmologe, pedijatre, specijaliste urgentne medicine i doktore iz svih dijelova BiH u svrhu edukacije, razmjene iskustva i unapređenja individualnog znanja učesnika.

Kroz predavanja o oboljenjima i pravilnom tretmanu istih, učesnici i predavači su diskutovali o postavljanju pravilne dijagnoze, odabiru adekvatne vrste antibiotika i dužine trajanja terapije te načinima na koje je moguće smanjiti rezistenciju na ATB što je ne samo lokalni, već i širi globalni problem.

Predavanjem su obuhvaćena najčešća infektivna oboljenja respiratornog, urinarnog trakta kao i zbrinjavanje akutnih stanja dijareje i kašlja na nivou primarne zdravstvene zaštite.

“Nadamo se da će ova akademija kao i vodič o pravilnoj upotrebi antibiotika biti od značajne koristi ljekarima prilikom bržeg i preciznijeg dijagnosticiranja oboljenja iz oblasti respiratornog, gastrointestinalnog i urinarnog trakta te pomoći u adekvatnom zbrinjavanju urgentnih stanja koja su predmet dnevnih posjeta pacijenata na nivou primarne zdravstvene zaštite. Na ovaj način želimo pomoći da se izbjegnu prolongirane dijagnoze i dodatni troškovi liječenja te pacijentima omogući pravilna i efikasna terapija koja će u što kraćem vremenskom roku donijeti izliječenje”, poručili su iz kompanije Lek.

.

NA VRH