INTERVJU Tamara Stanković, direktorica korporativnih poslova Philip Morris za jugoistočnu Evropu

IQOS je revolucionarni način konzumiranja duhana bez duhanskog dima

Sponzorisani tekst
20.11.2018 15:42

Stanković: Pušači će moći i dalje uživati u duhanu

Bosna i Hercegovina se već duže vrijeme pokušava prikloniti globalnom trendu kontrole odnosno prevencije pušenja i zaštiti stanovništva od duhanskog dima. Ono što dolazi kao iznenađenje je da i jedna od najvećih duhanskih kompanija na svijetu već neko vreme bije istu bitku.  

Naime, kompanija Philip Morris, svjesna promjena u društvu i novih zahtjeva koje, prije svih, potrošači postavljaju pred nju, odlučila je biti dijelom te promjene, koja će pozitivno uticati na zdravlje pušača, njihove okoline, ali i javno zdravlje uopće.

Zbog čega se Philip Morris International mijenja, i to ne u smjeru koji ide u prilog duhanskoj industriji, razgovarali smo sa Tamarom Stanković, direktoricom korporativnih poslova Philip Morrisa za jugoistočnu Evropu.

 Najveća odgovornost

 Mislite li da će Vaša kompanija preživjeti ovaj novi trend, budućnost bez duhanskog dima?

- PMI je svjesno odabrao da upravo svijet bez duhanskog dima bude naša vizija za budućnost. Mi smo uvijek bili predvodnici u inovacijama i pioniri promjene načina razmišljanja, tako da je sasvim prirodno da to i sada budemo. Kao najveća kompanija, mi nosimo i najveću odgovornost da budemo prvi u davanju doprinosa ka boljoj budućnosti za naše potrošače.

 IQOS je nedavno predstavljen na Sarajevo Unlimited forumu, kao vaš revolucionaran izum koji ne samo da je promijenio kulturu pušenja, nego je pomirio nepomirljive strane - pušače i nepušače.

- Da, IQOS je po prvi put predstavljen u Sarajevu i BiH krajem oktobra, na Sarajevo Unlimited forumu, i moram reći da su reakcije bile i više nego pozitivne. Malo i zbog toga što IQOS već postoji u Srbiji, pa su mnogi već upoznati sa tim konceptom, kao i sa prednostima koje sa sobom nosi. IQOS ne proizvodi dim, pa prema tome pasivno pušenje praktično ne postoji, kao ni negativan utjecaj na kvalitet zraka u prostorijama, a što je, do sada, bila nepremostiva prepreka za pronalaženje rješenja koje bi zadovoljilo i pušače i nepušače.

Izgradnja budućnosti

 Šta je to IQOS? I mislite li da će ljudi u BiH, gdje postoji kultura “kafe i cigareta”, kao način života, prepoznati njegove vrijednosti?

- IQOS je nov, revolucionarni način konzumiranja duhana, prvi i za sada najrazvijeniji izum na kojem temeljimo izgradnju budućnosti bez duhanskog dima. Stvar je u tome da se duhan, koji se nalazi u posebno napravljenim duhanskim patronama uz pomoć ovog elektronskog uređaja zagrijava, a ne gori, pa samim tim nema ni vatre, dima, katrana ni pepela. Aerosol koji se stvara korištenjem IQOS uređaja u prosjeku sadrži 90 do 95 posto manje štetnih i potencijalno štetnih supstanci u poređenju sa dimom koji nastaje kao rezultat pušenja tradicionalnih cigara. Svjesni smo kulture “cigareta i kafe” u Bosni i Hercegovini, i smatramo da ovaj proizvod ni na koji način ovu kulturu neće poremetiti, samo će je učiniti manje štetnom. Kada proizvod bude na tržištu, pušači će moći i dalje uživati u duhanu, sa znatno smanjenim negativnim efektima kako po one koji ga koriste, tako i po njihovu okolinu. Dugogodišnja naučna istraživanja pokazuju da pasivno pušenje praktično ne postoji kada se koristi IQOS i vjerujemo da će ovo biti odlučujući argument odraslim pušačima u BiH kada budu prelazili sa tradicionalnih cigareta.

Šest miliona odraslih pušača prešlo s tradicionalnih cigareta na IQOS 

 Znači, IQOS je rezultat visoke tehnologije, koja se razvijala vremenom? 

- Tako je. Ovaj za upotrebu jednostavan proizvod rezultat je 12 godina istraživanja. Na njegovom razvijanju radilo je više od 400 naučnika iz skoro 30 različitih naučnih disciplina. Uloženo je do sada 4,5 milijardi dolara. Trebalo je spojiti tradicionalni ritual pušenja sa sofisticiranom elektronskom napravom koja zagrijava duhan do 350 stepeni, kako bi oslobodio svoj pravi miris. Konačni dokaz da smo napravili dobar proizvod je i to što je, do danas, skoro šest miliona odraslih pušača prešlo sa tradicionalnih cigareta na IQOS. Zato vjerujemo da smo na dobrom putu da jednoga dana sve pušače uvjerimo da pređu na ove, za njih daleko bolje alternativne duhanske proizvode. Za to je potrebno vremena, ali smo sigurni da će do toga doći.

NA VRH