Nova prilika za podršku investitorima kroz grant program USAID Diaspora Invest

Sponzorisani tekst
04.03.2019 08:00

USAID Projekat „Diaspora Invest“ koji je fokusiran na saradnju i podršku bosanskohercegovačkoj dijaspori s ciljem ulaganja i stvaranja novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini, otvorio je novi poziv za podnošenje poslovnih prijedloga, koji mogu dobiti podršku u iznosu i do 50.000 KM za nabavku stalnih sredstava i razvoj kompanije. 

„Riječ je o grant programu koji ima redovne pozive dva puta u toku godine, te smo već uspješno realizovali tri takva poziva od početka realizacije Projekta, u okviru kojih su 34 kompanije su dobile grantove. Ovaj poziv je otvoren do 1.4.2019. godine, fokusiran je na mala i srednja preduzeća, koja imaju dokazivu poslovnu vezu sa dijasporom ili u strukturi vlasništva kompanije član dijaspore ima udio od 25% i više“, poručuju iz USAID Projekta „Diaspora Invest“.

Važno je dodati da je poziv ograničen na kompanije koje nisu starije od tri godine, uključujući i start-up preduzeća. Izuzetno je važno dati podršku u ovoj fazi pokretanja biznisa, jer se u tom periodu osiguravaju ključna sredstva, ostvaruju poslovne veze i otvara pristup tržištu.

„Podnosilac zahtjeva se obavezuje na investiciju, koja mora minimalno odgovarati 1:1 traženoj podršci. Međutim, iz USAID Projekta „Diaspora Invest“ pojašnjavaju da 50% učešća investitora može biti i negotovinski doprinosi podnosioca prijedloga. Aplikacija se popunjava tako što pristupite linku nawww.grant.diasporainvest.ba, gdje na raspolaganju imate sve potrebne obrasce koji uključuju i 10 koraka u kojima opisujete svoj poslovni prijedlog. Za sve dodatne informacije Vam je na raspolaganju naš tim kojem možete dostaviti pitanja, a također Vas pozivamo na info sesije koje će se održati širom Bosne i Hercegovine“, dodaju iz USAID Projekta „Diaspora Invest“.

Info sesije će se održati u Jajcu 4.3. u 12 sati (Zgrada Općine Jajce), Bihaću 5.3. u 10 sati (Privredna komora USK), Cazinu 5.3. u 14 sati (Zgrada Grada Cazina), Sanskom Mostu 6.3. u 10 sati (Zgrada Općine Sanski Most), Mostaru 7.3. u 11 sati (Hotel Mostar), Livnu 8.3. u 11 sati (Poslovni inkubator Livno – Linnovate), Banjoj Luci 11.3. u 11 sati (Privredna komora RS), Brčkom 12.3. u 10 sati (Hotel Jelena), Bijeljini 12.3. u 15 sati (Hotel Drina), Trebinju 13.3. u 12.30 sati (Hotel Central Park), na Palama 14.3. u 11 sati i u Sarajevu 18.3. u 11 sati (Privredna komora Kantona Sarajevo).

USAID Projekat „Diaspora Invest“ za manje od dvije godine od pokretanja aktivnosti javnosti predstavio Biznis centar bh. dijaspore, koji funkcioniše kao mjesto za poslovno savjetovanje i pokretanje biznisa za sve investitore iz bosanskohercegovačke dijaspore. Također, predstavljena je i online platforma Diasporainvest.ba, koja okuplja poslovnu zajednicu bh. dijaspore, a ostvaruju i pozitivne pomake u stvaranju strateškog okvira na nivou države, entiteta i Brčko distrikta BiH u odnosu prema dijaspori i iskorištavanju potencijala koje bosanskohercegovačke zajednice širom svijeta imaju za našu zemlju. Grant podrška je tu dodatni alat, preko kojeg Projekat ostvaruje veze i podržava direktne dijasporske investicije.

Tagovi

USAID Projekt
NA VRH