PROMO ALPIS je ujedno podnio i službeni zahtev za sastanak s Ministrom finansija Republike Srpske Zorom Vidović

ALPIS zatražio sastanak sa Dodikom, Željkom Cvijanović i Zorom Vidović: Zaustavite uništenje domaćih kompanija i radnih mjesta od pojedinaca iz Vlade RS i stranih lobija

Avaz.ba
02.03.2019 15:51

Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću (ALPIS) je uoči sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (utorak, 05.03.2019.) uputila službene dopise Ministarstvu finansija Republike Srpske, svim poslaničkim klubovima u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Republičkoj upravi za igre na sreću, predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, predsjedniku Narodne Skupšine Republike Srpske Nedjeljku Čubriloviću i premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću. 

ALPIS je ujedno podnio i službeni zahtev za sastanak s Ministrom finansija Republike Srpske Zorom Vidović, predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović te predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Povod za obraćanje je Prijedlog Zakona o igrama na sreću, kojeg je na nedavno održanoj 10. sjednici bez ikakve prethodne najave, javne rasprave i stručne analize utvrdila i u hitnu proceduru pod sumnjivim okolnostima kao predlagač uputila Vlada Republike Srpske, a koji bi, ako bude usvojen, bez ikakve sumnje doveo do zatvaranja legalnih privatnih priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj, otpuštanja 3.000 radnika i ugrozio bi dodatnih 12.000 radnih mjesta, oštetio budžet Republike Srpske za 60 miliona maraka na godišnjem nivou te doveo do još veće ekspanzije crnog tržišta. 

Pri tomu se ne skriva sumnja kako je Vladin prijedlog Zakona o igrama na sreću kreiran upravo s ciljem da se pogoduje tržištu automata te stranim kompanijama.

- Vlada Republike Srpske je izradila Prijedlog Zakona o igrama na sreću koji privatnim kladionicama oduzima pravo da priređuju elektronske igre, koje čine najveći dio prometa privatnih priređivača i koje su vlastitim sredstvima i znanjima razvili upravo privatni priređivači. Oduzimanjem tih igara privatnim priređivačima i davanjem ekskluziviteta isključivo Lutriji Republike Srpske, jednim potezom se zatvaraju sve privatne kladionice i toga su u Vladi Republike Srpske itekako svjesni. Smiješno je njihovo obrazloženje u zakonu kako se priređivanje elektronskih igara ostavlja samo Lutriji jer nitko od privatnih privrednih društava nije pokazao interes za iste. Privatne kladionice i jesu razvile elektronske igre, uredno ih priređuju godinama i naravno da im je u interesu da ih nastave priređivati. Ovdje se radi o klasičnoj podvali Vlade Republike Srpske s ciljem uništenja domaćih privatnih kladionica i prepuštanja tržišta automatima. Dalje, uvodi se i porez na dobitak, kojeg je direktno osmislila industrija automata, kao dodatno oporezivanje igrača, s ciljem uništenja sportskog klađenja. Porezi su povećani za oko tri puta što ne bi izdržala nijedna industrija na svijetu i sve to jasno pokazuje da se ovdje svjesno ide na uništenje domaćih privatnih priređivača, poručuju iz ALPIS-a.

U dopisu upućenom institucijama i predstavnicima Vlasti Republike Srpske ALPIS poručuje da bi usvajanje ovog zakona izazvalo nesagledive socijalne i ekonomske posljedice po Republiku Srpsku u vidu gašenja legalnih kompanija, otpuštanje radnika, smanjenje prihoda u budžet Republike Srpske, stvaranje monopola automata, narušavanje 

Tagovi

ALPIS Sastanak
NA VRH