HOĆE LI NARODNA SKUPŠTINA RS-a DANAS USVOJITI NOVI ZAKON O IGRAMA NA SREĆU?

Ako Narodna skupština usvoji zakon, uništit će domaće priređivače i tržište dati strancima

Poslanici moraju biti mudri, politički i ljudski odgovorni te prepoznati važnost ovog trenutka za socijalni mir i ekonomsku stabilnost Republike Srpske

Sponzorisani tekst
05.03.2019 08:29

Ministarstvo financija u svom obrazloženju i navođenju razloga za usvajanje novog Zakona o igrama na sreću po hitnom postupku pokazalo je veliko neznanje i lošu namjeru – navodnim direktnim dobitkom u budžetu od 30 miliona maraka, prikrili su indirektni gubitak od skoro 70 miliona maraka, što bi bila samo jedna od štetnih posljedica eventualnog usvajanja ovog prijedloga Zakona.

Naime, na danas zakazanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske mogao bi se naći i novi Zakon o igrama na sreću, djelo Ministarstva financija na čelu s ministricom Zorom Vidović i Vlade Republike Srpske na čelu s premijerom Radovanom Viškovićem. Privatne kladionice žestoko su napale pojedince iz Vlade, Ministarstva financija i Republičke uprave za igre na sreću čiji je direktor Mladen Simić, optužujući ih da ovim zakonom žele uništiti domaće privatne kladionice i tržište prepustiti Lutriji Republike Srpske i stranim priređivačima koji rade s automatima.

Ministarstvo financija se jučer oglasilo priopćenjem za javnost u kojem pokušavaju objasniti ciljeve ovog zakona. Tvrde da je cilj unaprijediti djelatnost igara na sreću, ojačati ulogu Lutrije Republike Srpske te povećanje prihoda proračuna Republike Srpske. Privatne kladionice ponovno odbacuju sva objašnjenja Ministarstva financija te inzistiraju kako se sve radi s ciljem prepuštanja tržišta Lutriji Republike Srpske i automatima u stranom vlasništvu.

- Iz Ministarstva financija plasiraju praznu priču o nekom povećanju prihoda od 30 milijuna maraka kroz povećanje poreza. Gdje im je stručna analiza kojom će to potkrijepiti? Kako je moguće da se prihodi proračuna povećaju za dodatnih 30 milijuna maraka kad je ukupna dobit svih priređivača u prošloj godini iznosila 25 milijuna maraka? Ministarstvo finansija pokazuje namerno neznanje, da bi prikrili lose namere – prikazuju direktan dobitak u budzetu, svesno zanemarujuci duplo veci indirektni gubitak. Sve to bi mogao da izracuna I svaki student prve godine ekonomije. To znaci da bi u budzetu bilo 40 miliona maraka manje, a nikako 30 miliona maraka vise.

Nije li bilo logično, objasnjavaju dalje iz Alpisa, da su oformili radnu grupu, napravili stručnu analizu efekata ovog zakona, održali javnu raspravu u koju bi uključili i priređivače i onda izložili detaljan plan.

- Ali ne. Oni su cijeli plan izmjene zakona kovali u tajnosti, preko noći ga na sjednici Vlade usvojili u formi prijedloga i poslali u hitnu proceduru te ga nastoje što prije usvojiti. Valjda je iz toga svima jasno da se radi o mutnim poslovima i da se pravi ciljevi ovog zakona skrivaju. Zasto otimaju privatnim priredjivacima nesto sto vec rade i to kvalitetno rade? Da li to znaci da ce drzava ubuduce staviti monopol na svaki posao koji privatni sektor dobro razvije? Da dovedemo stvar do apsurda, hoce li, ako uvidi da pekari dobro posluju, iznajmiti masine za pravljenje hleba od stranaca i svu dobit preliti u njihove i dzepove korumpiranih pojedinaca? - Pitaju se su u Asocijaciji legalnih priređivača igara na sreću (ALPIS).

Nekoliko je stvari koje u ALPIS-u navode kao jasan pokazatelj da je jedini cilj ovog zakona uništenje domaćih privatnih kladionica, a s njima i oko 15.000 radnih mjesta koja su direktno i indirektno ovisna o djelatnosti igara na sreću.

- U Republici Srpskoj do sada nije bilo poreza na dobitke igračima, i zbog toga su priređivači iz Republike Srpske bili konkurentni na tržištu, privlačili igrače u Republiku Srpsku, a time donosili i prihode u proračun Republike Srpske kroz oporezivanje samih priređivača. Sada se želi oporezovati igrače, čime bi se napravila kardinalna pogreška koju su već napravile zemlje iz okruženja, zbog čega su te države izgubile ogromne prihode, jer su igrači otišli na domaće crno tržište i strane internetske kladionice. Uvede li Republika Srpska oporezivanje igrača, može očekivati ogroman pad prihoda u proračun, jer svi oni igrači koji su prešli u Republiku Srpsku zbog neoporezivanja, kao i većina domaćih igrača, sada će otići gdje im bude isplativije igrati, tj. gdje ne bude poreza na dobitke. Procjene su da će gubitak proračuna RS-a biti između 60 i 70 milijuna maraka, tvrde iz ALPIS-a te nastavljaju.

- Osim što su nam trostruko povećali porezna opterećenja bez ikakve stručne analize i javne rasprave, oduzeli su nam pravo priređivanja naših najpopularnijih igara, elektronskih igara (Bingo, Utrke pasa, itd.) i dali ih isključivo Lutriji Republike Srpske. Zatim su nam potpuno nelogično zabranili da naši igrači uplate na račune mogu izvršiti na našim uplatnim mjestima, nego moraju isključivo preko transakcijskih računa. U prijevodu, učinili su sve što je u njihovoj mogućnosti da domaćim privatnim kladionicama onemoguće poslovanje i da ih u konačnici dovedu do zatvaranja, kažu u ALPIS-u, pozivajući poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da budu pametni i odgovorni.

- Pojedinci iz Vlade, Ministarstva financija i Republičke uprave za igre na sreću u dogovoru su sa stranim firmama koje se bave automatima. Zbog osobne financijske koristi guraju ovaj zakon koji će pogasiti sve domaće privatne kladionice i na ulici ostaviti 15.000 ljudi, a domaće tržište prepustiti strancima. Ne radi se ni o kakvom jačanju položaja Lutrije Republike Srpske, ona im je samo paravan da ovaj zakon prođe. Poslanici moraju biti mudri, politički i ljudski odgovorni te prepoznati važnost ovog trenutka za socijalni mir i ekonomsku stabilnost Republike Srpske. Ovaj zakon jednostavno ne smije biti usvojen. Ako se to dogodi, mnogi će morati kazneno odgovarati za teške ekonomske posljedice po Republiku Srpsku, zaključili su iz ALPIS-a.

NA VRH