PROMO

Bar - grad na dvije čarobne obale

Sponzorisani tekst
11.07.2019 08:53

Bar

Foto: www.visitbar.org

Bar je jedna od najatraktivnijih crnogorskih turističkih destinacija, i to zahvaljujući jedinstvenim plažama, podjednako lijepim i na jezerskom i na morskom dijelu obale, kvalitetnoj ponudi za svačiji džep, znamenitostima i tradicionalnoj gostoljubivosti. Bar je ljeti košnica dešavanja. Njegove plaže predstavljaju posebno interesantne i žive centre zabave. 

Čuvene su po ljepoti, različitosti i ljekovitom djelovanju pijeska, mora i sunca. Samo neke od najljepših i najpopularnijih su Sutomorska plaža, Veliki pijesak, Žukotrlica, Utjeha – vas maslina, Zlatna obala, Kraljičina plaža, Crvena plaža, Murići na Skadarskom jezeru, i druge. Krstarenje Jadranskim morem i Skadarskim jezerom uz degustaciju crmničkog vina i domaćih specijaliteta, obilazak panoramske rute „Između dvije čarobne obale”, jedrenje, ronjenje, kajakarenje, biciklizam, samo su neke od aktivnosti u kojima se može uživati.

Najznačajniji historijski, kulturni i arhitektonski spomenik grada je Stari Bar, koji postoji više od 2.500 godina i predstavlja jedinstvenu sintezu Mediterana i Orijenta. Bar je poznat i po Staroj maslini, čije poreklo datira od prije 2.240 godina, zbog čega se smatra jednim od tri najstarija stabla u Evropi. Grad je prepoznatljiv i po muzičkoj manifestaciji „Ljeto sa zvijezdama“, koja se i ove godine održava svakog petka u julu i avgustu na Šetalištu kralja Nikole.

Ove sezone sve turiste na ovoj manifestaciji zabavljat će velike regionalne muzičke zvijezde, poput "Električnog orgazma", Rundeka, Jelene Rozge, Nataše Bekvalac, Dženana Lončarevića, "Tropiko benda" i mnogih drugih.

Top 10 barskih plaža za savršen ljetni odmor

Grad koji leži na dvije čarobne obale – obali Jadranskog mora i Skadarskog jezera, tradicionalno u narednih nekoliko mjeseci postaje savršeno utočište tokom vrelih ljetnih dana. Bar slovi za jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija regiona ove sezone, i to zahvaljujući svojim prepoznatljivim plažama nad kojima se uzdižu planinski predjeli Rumije i Sutormana, što je jedinstvena prilika da u jednom dahu osjetite miris morske soli i svjež planinski zrak. 

Bar je zato, vjeruju oni koji ga makar jednom posjete, grad koji spaja različito. Bar je mjesto hiljadugodišnje tradicije, ali i moderan grad širokih bulevara. Uz to, grad predstavlja i najveći turističko-nautički centar na ulazu u Jadransko more. 

Plaže o kojima priča svijet

Razuđena crnogorska obala nudi beskrajnu raznolikost plaža, uvala, zatona i otoka o kojima ste sanjali i uvjerava vas da realnost može biti mnogo egzotičnija od obećanja iz turističkih prospekata. Plaže ljeti predstavljaju posebno interesantne i žive centre zabave i sportsko-kulturnih dešavanja, a barske plaže čuvene su po ljepoti, različitosti i ljekovitom djelovanju pijeska, mora i sunca. Raspoređene na dvije podjednako lijepe obale, morskoj dužine 46 km i jezerskoj koja se prostire dužinom od 65 km, barske plaže mogu zadovoljiti ukuse svih gostiju. Već njihova imena nagovještavaju njihovu ljepotu i atraktivnost. Biserna obala, Zlatna obala, Kraljičina plaža, Crvena plaža samo su neke od njih. 

#1 Murići

Murići su najveća i najljepša pješčana plaža na obali Skadarskog jezera, dužine 560 m. Prema poznatom turističkom sajtu Lonely Planet, nalazi se među top 7 plaža u Crnoj Gori za ovu godinu. Okružena je netaknutom prirodom i uz nju se nalazi restoran, poznat po dobroj domaćoj kuhinji s obiljem lokalnih specijaliteta, zatim nekoliko bungalova od drveta, kao i uređen prostor pogodan za kampovanje. Idealno je mjesto za odmor i druženje u opuštenoj neformalnoj atmosferi. 

#2 Kraljičina plaža

Kraljičina plaža nalazi se u neposrednoj blizini ljetovališta Čanj. Do ove male, ali atraktivne plaže može se doći jedino s mora. Zbog ambijenta, prekrasnog pijeska i kristalno čistog mora bila je omiljena plaža crnogorske kraljice Milene za vrijeme boravka u dvorcu na Topolici. Kraljica nije sama išla na kupanje, već su je pratili dvorska svita i perjanici. Oni su se kupali odvojeno, na susjednoj plaži koja je nazvana Perjanička plaža. To je mala skrovita uvala odvojena visokim stijenama kojoj se, također, može prići samo s mora. 

#3 Biserna obala

Biserna obala je šljunkovita plaža, dužine 1.100 metara, a površine 55.000 m2. Pokrivena je debelim naslagama sitnog i raznobojnog pijeska izuzetne ljepote, po čemu je i dobila ime. Ponekad su valovi veoma visoki, što je pravo uživanje za one koji vole osjetiti snagu mora. Zalazak sunca na Bisernoj obali je bajkovit, što pruža mogućnost za uživanje onima koji vole romantične trenutke. 

#4 Sutomorska plaža

Sutomorska plaža duga je 1.200 metara i ukupne je površine 56.000 m2. Pijesak s ove plaže pomaže u liječenju reumatskih oboljenja. Plaža je lijepo organizirana, a voda je čista. Uz plažu postoje brojni restorani, kafići, prodavači brze hrane, prodavnice sa suvenirima, tako da gosti mogu kupiti skoro sve što im je potrebno za vrijeme odmora. Brojni su zabavni sadržaji za turiste, kako na samoj plaži tako i u okolnim ugostiteljskim i objektima zabavnih sadržaja. 

#5 Crvena plaža

Crvena plaža nalazi se u maloj uvali između Sutomora i Bara. Naziv je dobila po izrazito crvenoj boji pijeska. Uz ovu plažu vezana je legenda da su se na visokoj litici iznad nje skupljale morske nimfe Nereide i češljale kose koraljnim češljevima. Njihov smijeh i pjesma čuli su se nadaleko, ali o tome se nije smjelo govoriti, jer bi ljudi zanijemili. 

#6 Veliki pijesak

Veliki pijesak je plaža u mjestu Dobra Voda, između Bara i Ulcinja. Glavni dio je šljunkovit, a na pojedinim mjestima je i pjeskovita. Zbog otvorenog mora valovi su česti, ali je njena voda veoma čista. 

#7 Maljevik

Maljevik je šljunkovita plaža između Čanja i Sutomora dužine 330 m, površina 1.200 m2. Voda je izuzetno čista pa je i podvodni svijet izuzetno bogat. Čamcem se može doći do nevjerovatnih manjih plaža koje se nalaze iza Crnog Rta. To su plaže koje su zaklonjene liticama visokim i iznad 30 metara. Neke od njih imaju i podvodne pećine i čudne prirodne bunare do kojih se može doći čak ronjenjem na dah. 

#8 Žukotrlica

Žukotrlica je šljunkovita plaža dužine 1.000 m, površine 55.000 m2. Plaža je dobila ime zato što se na njoj potapala biljka žukva u more, da bi se razmekšala, odnosno „trlila“ i tako se pripremala za tkanje. Plaža je prepoznatljiva po borovim stablima, koja osiguravaju hladovinu brojnim gostima, zbog čega je i omiljena za porodični turizam. Na plaži i u njenom zaleđu nalaze se brojni ugostiteljski objekti i smještajni kapaciteti, a u ljetnem periodu na usluzi turistima je i Informativno-turistički biro. 

# 9 Utjeha - Val maslina

Utjeha-Val maslina je plaža koja se nalazi se između Bara i Ulcinja, dužine 200 m, površine 5.200 m2. Važi za jednu od najljepših plaža u regionu. Ova najjužnija uvala barske općine prekrivena je bijelim šljunkom, a cijelom njenom dužinom u zaleđu prostiru se stabla maslina. Obalu plaže zapljuskuje kristalno čista voda tirkizne boje, a plaža svojim posjetiocima nudi mogućnost bavljenja nekim od vodenih sportova. Ovdje, pored sunčanja i kupanja, možete se oprobati u skijanju na vodi, paraglajdingu, vožnji brodićem, džet skijanju, ronjenju... Oni koji su više raspoloženi za neki sport na plaži, mogu se oprobati u fudbalu ili odbojci. Jedno je sigurno, na ovoj plaži zabave ne fali. 

#10 Pješačac

Pješačac je pješčana plaža, površine 500 m2, koja se, kao i Murići, nalazi na obali Skadarskog jezera, i to ispod sela Godinje, gdje je izgrađen turistički kompleks u crnogorskom etno-mediteranskom stilu. Ovdje nema prilaza kolima, već je probijena pješačka staza do obližnjeg puta. S plaže se prostire pogled na otok Grmožur i cijelo Skadarsko jezero. 

Ponuda za svačiji džep

U zaleđu skoro svake barske plaže nikli su mali gradovi kuća za odmor, vila, hotela, restorana, što zajedno čini ambijent turističkog područja Bara upečatljivijim. Lijepu prirodu, adekvatne sadržaje i uslove dopunjuje ponuda pogodna za svačiji džep. Barska općina u svojih sedam turističkih mjesta u ukupno 36 hotela raspolaže sa 5.600 ležajeva, dok u privatnom smještaju ima više od 25.000 ležajeva. Cijena polupansiona u hotelima se po osobi kreće od 15 eura, a u privatnom od 6 eura. Komplet plažnog mobilijara može se naći po cijeni od 5 eura.

www.visitbar.org

Tagovi

Bar Crna Gora
NA VRH