PROMO

U Banjaluci održana velika međunarodna konferencija o regionalnim zakonskim izmjenama u oblasti igara na sreću

Novi zakon u republici srpskoj katastrofalan, mora hitno da se mijenja

Sponzorisani tekst
11.07.2019 14:48

eog

Foto: eog

Monopol koji je omogućen inostranim privatnim kompanijama i nesprečavanje ekspanzije maloljetničkog klađenja preko ostavljanja mogućnosti za postavljanje terminala u ugostiteljskim objektima imaće katastrofalne posljedice po čitavu privredu Republike Srpske i neophodna je sto hitnija izmjena tih spornih odredbi novog Zakona o igrama na sreću u ovoj zemlji.

Ovo su glavni zaključci velike međunarodne konferencije pod nazivom Nova regulatorna rješenja u igrama na sreću jugoistočne Evrope: Uticaj na standarde odgovornog priređivanja igara na sreću, koja je pod pokroviteljstvom Evropske organizacije za pravo igara na sreću održana danas u Banjaluci. Renomirani svjetski stručnjaci iz industrije igara na sreću ukazali su, između ostalog, na nesagledive posljedice zakonskih izmjena kojima je u zemljama u regionu uspostavljen monopol inostranih privatnih kompanija i legalizovano maloljetničko klađenje.

Na Konferenciji koja je okupila najeminentnije svjetske stručnjake iz ove industrije razgovaralo se o zakonskim izmjenama zemalja u okruženju kojima je osim činjenice da su u direktnoj suprotnosti sa osnovnim stavovima Evropske unije o slobodnom tržištu, ukidanju monopola i fer konkurenciji, kao i sa dostignutim savremenim standardima u zaštiti igrača, ranjivih grupa i odgovornom priređivanju igara na sreću, zajedničko to što pogoduju poslovanju nelicenciranih inostranih kompanija i procvatu crnog tržišta, a na štetu domaćih priređivača igara na sreću.

  • eog
    eog Foto: (eog)

Ukazujući na pojavu širenja neprincipijelnog monopola u igrama na sreću, učesnici konferencije govorili su o zakonskim odredbama koje su omogućile njihovo dodatno proširenje, i to kroz ugovore državnih lutrija sa određenim privatnim kompanijama, odnosno davanjem zakonske zaštite ekskluzivnim monopolima određenih privatnih kompanija. Takvim rješenjem, novi Zakon o igrama na sreću u Republici Srpskoj koji je nedavno usvojen po hitnom postupku i bez ikakve javne rasprave, ozbiljno ugrožava rad većine privatnih kompanija. Pored očekivanog otpuštanja radnika i zatvaranja lokala, pogoduje i razvoju crnog tržišta, pri čemu je u direktnoj suprotnosti sa osnovinim postulatima i stavovima Evropske Unije.

Jedan od najvećih svjetskih stručnjaka u ovoj oblasti, Entoni Aksisa, koautor maltežanskog zakona o onlajn klađenju i bivši direktor Uprave za igre na sreću na Malti, objasnio je višestruku štetnost uspostavljanja monopola na tržištu igara na sreću.

  - Stvaranje monopola u industriji igara na sreću dovodi do negativnih posljedica kada je riječ o zaštiti maloljetnika i kvalitetu usluga koje pružaju priređivači igara na sreću, a direktno ugrožava i konkurentnost tržišta bez kog nema privrednog rasta. Svjetska praksa je pokazala da u slučaju kada je dio ili cijelo tržište pod monopolom ne postoji motiv države da se stara o ovim ključnim elementima sigurnog tržišta i obezbijedi uslove za njihovo ponovno uvođenje – upozorio je Aksisa.

Pravni eksperti, istraživači i predstavnici privrednih udruženja koji su nastupili na Konferenciji, govorili su i o pojavi nelogičnog zaoštravanja regulatornih rješenja, od prijedloga da se uvede ograničenje udaljenosti uplatno-isplatnih mjesta od 500 metara od obrazovnih institucija u Sjevernoj Makedoniji (što u praksi za posljedicu ima gašenje cijele industrije), do potpune zabrane igara nasreću u Albaniji i na Kosovu. Oni su naglasili da sve to, uz ozbiljne gubitke u budžetima, izuzetno pogoduje razvoju crnog tržišta sa svim negativnim efektima koje ono nosi, na čelu sa nemogućnošću da se zaštite igrači i ranjive grupe - prije svega maloljetnici – čijim su interesima predlagači ovih zakonskih izmjena pravdali njihovo usvajanje, ignorišući činjenicu da su ovakve zabrane u suprotnosti sa evropskim standardima, kao i to da ne postoje u regulativi razvijenih država Evrope.

Oni su podsjetili da je omogućavanje postavljanja terminala za igre na sreću u ugostiteljskim objektima, koje je uveo novi Zakon o igrama na sreću u RS, protivno osnovnim evropskim standardima zaštite maloljetnika i u suprotnosti sa odredbama istog tog zakona.

Tatjana Šćepanović iz Udruženja Montenegrobet upoznala je učesnike Konferencije sa veoma negativnim iskustvom koje je Crna Gora imala sa legalizovanjem postavljanja terminala u ugostiteljske objekte koji ni u jednom aspektu nisu predviđeni za priređivanje igara na sreću.

- Ovo rješenje koje je i Ustavni sud proglasio nezakonitim stvaralo je i nastavlja da stvara masovno širenje maloljetničkog klađenja, budući da su terminali za klađenje bili nesmetano postavljani čak i u dječjim igraonicama. Dalekosežne posljedice koje takvi propisi imaju za tržište i društvo, a prevenstveno njegovu najranjiviju kategoriju, a to su djeca, ubrzo će osjetiti i RS, ukoliko hitno ne stavi van snage izmjene Zakona o igrama na sreću - napomenula je Šćepanovićeva.

U svojim izlaganjima, učesnici Konferencije su se osvrnuli na kombinovani neravnopravni tretman posebnih igara na sreću kroz različita poreska opterećenja i oporezivanje dobitaka (čak i manjih), koji je prisutan u skoro svim državama regiona. U eri nemjerljivog rasta poslovanja preko interneta i mobilnih komunikacija, oni su ukazali da ovakav tretman – posebno oporezivanje dobitaka - direktno usmjerava igrače prema nelicenciranim web operaterima (crnom tržištu na internetu) kod kojih takvog oporezivanja nema, podsjetivši i na ostale izuzetno štetne posljedice takve poreske politike.

Govoreći o internet igrama na sreću, stručnjaci iz industrije upozorili su na opasnosti razarajućih rješenja novousvojenog zakona u RS, koji predviđanjem protivustavnog ograničavanje kanala plaćanja na samo elektronsko plaćanje (za igre na sreću na internetu) direktno ugrožava domaće kompanije, pogodujući inostranim nelicenciranim priređivačima.

S obzirom na to da je industrija u Republici Srpskoj već pokrenula niz argumentovanih tužbi, na Konferenciji je apelovano na nadležne organe da slijede pozitivne primjere uvođenja institucionalnog reda i savremenih standarda regulacije tržišta igara na sreću, jer je evidentno da će sudske sporove izgubiti. Ovakvo stanje, zaključeno je na konferenciji, pred cijelu industriju igara na sreću, a prije svega strukovne organizacije u regionu Jugoistočne Evrope, stavlja ozbiljan zadatak da se mnogo aktivnije uključe i organizuju stručne rasprave na kojima će biti moguće da se zakonodavcima i donosiocima odluka prezentuju savremena dostignuća u standardima igara na sreću, ali i da se na pravi način predstavi najširoj javnosti, kao dio društva kojiima značajne razvojne kapacitete i zapošljava veliki broj ljudi.

Predsjednik Vasko Ilijevski objasnio je da zakonska rješenja, koja predviđaju uvođenje udaljenosti od 500 metara uplatno isplatnih mjesta od obrazovnih i vjerskih ustanova, odaju pogrešan prvi utisak da će doprinijeti spriječavanju maloljetničkog klađenja, dok u realnosti imaju potpuno drugačije posljedice. 

- Dugoročni efekti zakonskih rješenja koja se svode na populističke zabrane, dok zapravo doprinose širenju crnog tržišta, su razvoj kriminala, veliki gubici javnih prihoda u državnom i lokalnim budžetima, ubrzani razvoj sive i crne ekonomije, kao i razvoj ilegalnog onlajn kockanja. Uništavanje posljednjeg bedema zaštite građana usvajanjem ovakvih zakona dovodi do nemogućnosti evidencije toga ko i koliko učestvuje u igrama na sreću, odliva novčanih sredstava kod stranih priređivača i odlazaka igrača u države u okruženju u kojima je dozvoljeno klađenje, naveo je Ilijevski.

NA VRH