PROMO

International Medis Awards Konkurs za međunarodna izuzetna istraživačka dostignuća ljekara i farmaceuta u 2019.

Sponzorisani tekst
18.07.2019 09:25

International Medis Award

Foto: Medis

Jedina regionalna nagrada za izuzetna dostignuća u medicini i farmaciji „International Medis Awards“ dodjeljuje se ove godine već šesti put. Priznanja su tokom prošlih pet godina postala sinonim za izvrsnost u zdravstvu jer prepoznaju i nagrađuju najbolje ljekare i farmaceute srednje i jugoistočne Evrope. Međunarodna nagrada osnovana je da podrži i podstakne stručnjake iz oblasti medicine in farmacije, čiji radovi neposredno utiču na razvoj dijagnostike i liječenja različitih bolesti.

Konkurs za dodjelu nagrada raspisan je u devet zemalja, pa svoje istraživačke radove mogu prijaviti ljekari i farmaceuti iz: Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Rok za prijavu istraživačkih radova je do 4. septembra 2019.

Istraživači iz Bosne i Hercegovine lauerati su nekoliko „International Medis Awards“ nagrada koje su osvojili u oštroj konkurenciji prethodnih godina. Na primjer, 2018. godine asist. dr. Amra Šakušić, dr. med., specijalizantkinja intenzivne medicine iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla pobijedila je u kategoriji intenzivne medicine i anesteziologije, 2016. godine je u kategoriji farmacije slavila doc. dr. Tanja Dujić, dr. med., s Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a u kategoriji neurologije 2014. godine pobijedio je prof. dr. Osman Sinanović iz Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

  • International Medis Award
    International Medis Award Foto: (Medis)

Međunarodnu nagradu „International Medis Awards“ za medicinska dostignuća ustanovilo je 2014. godine preduzeće Medis sa svrhom da nagradi posebna istraživačka dostignuća u kliničkoj medicini i farmaciji u srednjoj i jugoistočnoj Evropi pošto rad ovih naučnika neposredno vodi prema napretku u dijagnostici i liječenju različitih bolesti. Nagrade „International Medis Awards“ razvile su se u godišnji međunarodni konkurs za stručnjake iz medicine i farmacije koji su svoje istraživačke radove objavili u stručnim publikacijama sa visokim faktorom uticaja.

Finaliste i dobitnike nagrada na osnovu stručnih kriterija na devet medicinskih područja ocjenjuje nezavisni međunarodni stručni žiri: iz Austrije prof. dr. Reinhold Kerbl (pedijatrija), iz Bosne i Hercegovine prof. dr. Milenko Bevanda (gastroenterologija), iz Hrvatske prof. dr. Branimir Anić (reumatologija) i prof. dr. Nenad Karanović (intenzivna medicina i anesteziologija), iz Mađarske prof. dr. Nándor Ács (ginekologija), iz Sjeverne Makedonije prof. dr. Sašo Stojčev (neurologija), iz Slovenije prof. dr. Matija Tomšič (predsjednik žirija) i prof. dr. Barbara Cvenkel (oftalmologija), iz Srbije prof. dr. Ivan Stanković (farmacija) i prof. dr. Branimir Nestorović (pulmologija i alergologija).

Predsjednik međunarodnog žirija International Medis Awards profesor dr. Matija Tomšič, dr. med., na svečanom proglašenju pobjednika na devet medicinskih područja, koje se je prošle godine održalo u prelijepom Narodnom pozorištu u Sarajevu, publici se obratio riječima: „Međunarodni žiri International Medis Awards je svake godine polako zaoštravao uslove i trudio se uspostaviti transparentan izbor dobitnika nagrada. I to nam je stvarno uspjelo! Za svaki napredak i u privatnom i u poslovnom životu moramo podignuti letvicu i potruditi se da je preskočimo. Ciljeve moramo, ako želimo napredak, postavljati sve više i više. Ovo veče je dokaz da bez napornog i ustrajnog istraživačkog rada nema dobre kliničke prakse.“

Akademik Miloš Trifković, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, na prošlogodišnjoj svečanoj ceremoniji v Narodnom pozorištu u Sarajevu istakao je da je istraživački rad motor novog znanja i jedan od važnijih faktora razvojno usmjerenog društva kojeg u Bosni i Hercegovini još uvijek nema dovoljno. Zbog toga je dodjelu nagrada za naučnoistraživačku izvrsnost u Sarajevu prihvatio kao dobrodošao podsticaj nauci.

Dr. Amra Šakušić, dr. med., prošlogodišnja pobjednica u kategoriji intenzivne medicine i anesteziologije, u retrospektivnoj studiji višegodišnjeg proučavanja 103.255 pacijenata otkrila je da na pojavu kognitivnih poremećaja kod pacijenata koji su bili liječeni u jedinicama intenzivne njege i terapije između ostalog utiču povišeni nivoi amonijaka u krvi. „Ukoliko pacijenti budi manje kognitivno izmijenjeni prilikom otpusta kući, to će biti značajno poboljšanje kvaliteta života ne samo pacijenata nego i porodice pacijenata koje o njemu brinu“, naglasila je dr. Šakušić i dodala da joj „International Medis Awards“ znači ostvarenje sna i velika je motivacija za daljnji naučnoistraživački rad, koji svakako slijedi.

Tokom pet godina među 725 prijavljenih istraživačkih radova bilo je 68 iz Bosne i Hercegovine. Sa 47 međunarodnih pobjednika u konkurs je bilo uključeno 8 zemalja srednje i jugoistočne Evrope koji donose pionirske dijagnostičke metode i novosti u liječenju na devet medicinskih područja.

Ove godine prijave su već u toku, a nagrade će biti dodijeljene u oblastima: farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne terapije (i anesteziologije), neurologije, oflalmologije, pedijatrije, pulmologije (i alergologije) i reumatologije. Rok za prijavu je do 4. septembra 2019.

Ko su izuzetni pojedinci koji pored svakodnevnog kliničkog rada s pacijentima svaki slobodni trenutak namjenjuju za otkrivanje manje invazivnih dijagnostičkih metoda, efikasnijih i bezbjednijih terapija te rješenja koja bi pacijentima omogućila kvalitetniji život, saznat ćemo 5. novembra 2019. godine na svečanoj ceremoniji u Cankarovom domu u Ljubljani.

Sve informacije o aktuelnom i prethodnim konkursima mogu se pronaći na oficijelnom sajtu www.medis-awards.com.

NA VRH