PROMO

Strateška ulaganja "Bosnalijeka" tek će dati prave rezultate

Sponzorisani tekst
23.09.2019 09:28

Nedim Uzunović i general Dejvid Grendž (Grange)

Foto: Bosnalijek

Najveća domaća farmaceutska kopmpanıja Bosnalıjek u proteklıh nešto vıše od godinu dana ostvarila je dvije velike investıcıje u zemlji, koje će omogućiti daljnji stabilan rast i razvoj kompanije, ali i industrije lijekova generalno u BiH.

Prema rıječima predsjednika Uprave Nedıma Uzunovića, ove investicije i ali I drugi poslovni potezi kompanije dio su strateškog plana jačanja proizvodnje i pozicioniranosti u BıH, kao i povećanja izvoza na strana tržišta.

-Mı smo nedavno otvorili novi pogon za proizvodnju tečnih i polučvrstih formi lijekova.

 Ovom investicijom, vrijednom 50 miliona KM, proizvodne mogućnosti kompanije će se povećati čak pet puta. Maksimalan godišnji kapacitet proizvodnje iznosit će 34 miliona pakovanja tečnih i polučvrstih formi lijekova, što je petostruko povećanje u odnosu na dosadašnje kapacitete. Prošlu godinu obilježile su značajne investicije u proširenju proizvodnih kapaciteta, kao i okončanje radova na novim laboratorijama Kontrole kvaliteta koji je opremljen savremeno dizajniranim laboratorijama za fizičko – hemijska, mikrobiološka i biološka testiranja, što su ključni preduslovi za rast i razvoj Bosnalijeka u budućnosti, istiće Uzunović.

Predsjednik Uprave Bosnalijeka kaže kako će upravo ova ulaganja omogućiti da se i lijekovi stranih proizvodjača ubuduće laboratorijski provjeravaju u BiH, što donosi značajnu korist ne samo Bosanalijeku . Medju strateškim odlukama je i ona o imenovanju za savjetnika američkog generala Davida Grange koji ima veliko iskustvo u radu sa međunarodnim farmaceutskim kompanijama.

-Njegova uloga će biti ključna u širenju poslovanja Bosnalijeka na nova tržišta, posebno američko, gdje planiramo da velikim kompanijama ponudimo naše usluge out-licensing-a i ugovorne proizvodnje. Pored toga, kroz svoje kontakte general će nam pomoći i u širenju izvoza naših lijekova na nova tržišta Bliskog istoka i Afrike. Zahvalan sam generalu što je prihvatio moj poziv da nam se pridruži, čime sam realizovao ideju koju imam već duže vrijeme, da naš tim ojačam ekspertom svjetskog ranga poput generala Grangea, kaže Uzunović.

U posljednjih deset godina, izvoz kompanije Bosnalijek uvećao se tri puta, sa prosječnim godišnjim rastom od 13 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina, najveći dio prihoda od prodaje, čak 76 posto, Bosnalıjek je realizirao je na ino tržištima. Tržište Ruske Federacije i dalje je najveće i najprofitabilnije izvozno tržište, gdje je Bosnalıjek izvezao robu u ukupnoj vrijednosti od 49 miliona eura. Uz već spomenute planove za amerıčko ı trzısta Blıskog Istoka ı Afrıke, velıkı su planovı i za tursko tržište.

-Mi radimo strateški i dugoročno. Fınansıjske rezultate Bosnalıjeka posmatramo dugoročno, jer će mnogı nedavno pokrenutı poslovi i ulaganja tek u narednom periodu pokazati svoj puni efekat, I dodatno naglasiti našu iznimnu pozicioniranost, jedna od njih je svakako I strateško parterstvo sa međunardonom korporacijom Mylan, koja je još jedan dokaz potvrde naše kvalitete koja prevazilazi granice BIH, a koja je prepoznata od strane ovog renomiranog svjetskog proizvodjača lijekova naglašava Uzunovıć.

NA VRH