DOMAĆE JE NAJBOLJE

Investicijom vrijednom 50 miliona konvertibilnih maraka proizvodne mogućnosti Bosnalijeka uvećane pet puta

Vodeća farmaceutska kompanija u Bosni i Hercegovini

Sponzorisani tekst
26.09.2019 10:13

Bosnalijek, vodeća farmaceutska kompanija u Bosni i Hercegovini, svečano je otvorila novi pogon za proizvodnju tečnih i polučvrstih formi lijekova krajem juna 2019. godine.

Objekat, čija površina iznosi gotovo 5.000 m2, ispunjava najviše lokalne i međunarodne regulatorne zahtjeve. Ovom investicijom, vrijednom 50 miliona konvertibilnih maraka, proizvodne mogućnosti kompanije su se uvećale čak pet puta.

„Naš prioritet je ispunjenje najviših očekivanja korisnika naših proizvoda, što osiguravamo kroz proizvodnju lijekova visoke efikasnosti, sigurnosti i kvaliteta. U skladu s tim, novi proizvodni pogon je savremeno dizajniran i koncipiran. Kao i ostali Bosnalijekovi pogoni, potpuno je usklađen sa zahtjevima EU GMP smjernica, što nam osigurava reputaciju proizvođača lijekova s najvišim standardima kvaliteta“, izjavio je Nedim Uzunović, direktor Bosnalijeka.

Bosnalijek trenutno u svom portfoliju ima oko 240 raznih jačina i oblika farmaceutskih proizvoda, baziranih na 114 različitih molekula, a do kraja godine pripremaju najmanje deset novih lijekova i dodataka prehrani s primjenom u kardiologiji, psihijatriji i urologiji. U novom pogonu je instalirana savremena oprema renomiranih evropskih proizvođača, koja će osigurati povećanje automatizacije procesa.

„Maksimalan godišnji kapacitet proizvodnje iznosit će 34 miliona pakovanja tečnih i polučvrstih formi lijekova, što je petostruko povećanje u odnosu na dosadašnje kapacitete za proizvodnju istih. Kao vodeća farmaceutska kompanija iz Bosne i Hercegovine, Bosnalijek širi poslovanje i nastavlja s ulaganjima kako bismo ostvarili svoju viziju rasta i razvoja kompanije na domaćim i novim svjetskim tržištima“, dodao je Uzunović.

Nove investicije podrazumijevaju i nova zapošljavanja. Zahvaljujući ovoj investiciji Bosnalijeka, šansu za posao i usavršavanje dobit će mladi stručni kadrovi .

Izgradnjom novog pogona za proizvodnju tečnih i polučvrstih formi lijekova Bosnalijek pokazuje jasnu opredijeljenost za unapređenje i modernizaciju proizvodnje, te je važan dio strategije rasta i razvoja ove kompanije, koja posluje na tri kontinenta i brine o zdravlju za više od 300 miliona ljudi.

Na proslavi povodom otvaranja novog pogona, Bosnalijek je predstavio i novi korporativni slogan „Prvo zdravlje!“, kojim ističe svoj krajnji cilj, posvećenost zdravlju prije svega.

NA VRH