PROMO

"BH Pošta" obilježava Svjetski dan pošte: Otvorena izložba “140 godina poštanskih maraka u Bosni i Hercegovini”

Sponzorisani tekst

Godina 2019. posebna je za pošte širom svijeta. U njoj su dva jubileja: 145 godina od nastanka Svjetskog poštanskog saveza koji je uspostavljen 1874. godine u Bernu, gdje mu je i sjedište, dok je drugi jubilej 50 godina otkad se 9. oktobar slavi kao Svjetski dan pošte. Pošte širom svijeta raznim aktivnostima svake godine obilježavaju svoj dan.

Obilježavanje 9. oktobra, Svjetskog dana pošte, u JP "BH Pošta” d.o.o. Sarajevo počelo je prijemom kod generalnog direktora Mirsada Mujića, na kojem su prisustvovali predsjednik Udruženja filatelista i numizmatičara Kantona Sarajevo Kemal Taljanović i član Udruženja Kenan Novalija. Generalni direktor "BH Pošte" uručio im je zahvalnice za uspješnu saradnju.

Svečanost je nastavljena u auli Glavne pošte Sarajevo, gdje je otvorena jedna od najvećih filatelističkih izložbi, a koja je posvećena 140. godišnjici poštanskih maraka u Bosni i Hercegovini. Također je promoviran i Katalog poštanskih maraka 1993-2018.

Posjetioci će imati priliku vidjeti poštanske marke neprocjenjive vrijednosti, a koje datiraju još iz austrougarskog perioda, kroz periode Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije, Drugog svjetskog rata, Federativne narodne Republike Jugoslavije, Socijalističko Federativne Republike Jugoslavije, ratnog i poratnog perioda od 1993. do 2002. godine, te perioda nakon razdvajanja tadašnjeg PTT-a na dva preduzeća, "BH Telecom" i "BH Pošta", od 2002. do 2018. godine.

- Izložba "140 godina poštanskih maraka u BiH" ima poseban značaj ne samo za filateliste nego i za sve građane jer je na neki način objedinila historiju BiH i njenih naroda. Kolekcija je bogata i obuhvata sva razdoblja u posljednjih 140 godina, a bilo ih je puno s velikim kulturološkim i svakim drugim promjenama – rekao je predsjednik Udruženja filatelista KS Kemal Taljanović na svečanom otvaranju izložbe i zahvalio filatelistima i "BH Pošti" na organizaciji i podršci.

U periodu od osamostaljenja od 15. 4. 2002. do 31. 12. 2018. godine "BH Pošta" je priredila i odštampala više od 700 izdanja poštanskih maraka s različitim motivima. Sva izdanja poštanskih maraka koja su nastala u periodu od 1993. do 2018. godine objavljena su u Katalogu koji je danas također promoviran u sklopu filatelističke izložbe u Glavnoj sarajevskog pošti.

"BH Pošta" poziva škole, udruženja, institucije i sve zainteresirane da posjete Glavnu poštu Sarajevo i uvjere se u raskoš izložbe na kojoj je kroz poštanske marke moguće vidjeti i historiju cijele Bosne i Hercegovine.

Izložba “140 godina poštanskih maraka u BiH” u auli Glavne pošte u Sarajevu bit će postavljena do 31. oktobra.

Više o:

BH Pošta Markice
NA VRH

Podijeli članak na