PROMO

String Art inspiracija, umjetnost

Sponzorisani tekst
05.12.2019 15:34

String Art inspiracija, umjetnost.

Foto: String art

Ukoliko ste zaljubljenik ručnih i unikatnih radova, dekorativnih komada koji odišu jedinstvenošću, i imate sklonost ka kreativnom izražaju..onda je ovaj hobi savršen za vas. String Art kao umjetnost i nadasve neobičan hobi bio je velika insipracija za Selmu Lemeš iz Visokog, suprugu i mamu dva dječaka, građevinskog inženjera, koja je svoj talenat i ljubav prema ‘uradi sam’ kreacijama usmjerila na izradu dekorativnih komada ovom tehnikom.

String art ili, u prevodu rečeno, umjetnost iglom i koncem je tehnika izrade različitih motiva i oblika iz svakodnevnog života na podlozi od drveta pomoću eksera i konca, vune ili mekane žice. Začetnik ove ideje bila je Mary Everest Boole, matematičarka i izumiteljka, te je krajem 19. stoljeća stvorila koncept String art tehnike kroz šivenje krivulja, odnosno prikazivanja krivih linija šivenjem da bi svojim učenicima pomogla bolje razumijevanje geometrijskih oblika. Tako je sve i počelo. Modifikovanjem ove ideje, nastao je String art, kao neiscrpan izvor izražavanja kreativnosti koja nema granicu. Ideje su beskonačne. Svaka zamisao i slika se može pretvoriti u lijep i dekorativan komad, koji može da krasi svaki kutak, bilo da se radi o domu, kancelariji, ugostiteljskom objektu ili prostoru neke druge namjene.

String art tehnika oduševljava količinom kreativnosti koju nosi; komadi imaju raznoliku primjenu, savršen su ukras ili lijep poklon. Radovi su unikatni i jedinstveni.

Selma se okušala u izradi komada String art tehnikom prvenstveno kao hobi, a poslije je to postao i izvor dodatne zarade i profitabilan posao sa zadovoljstvom. Svoje radove i ideje predstavlja na Facebook i Instagram stranici pod nazivom “Idea”.

Da bi se napravio jedan ovakav komad potrebna je čvrsta podloga od drveta, konci i vunice u različitim bojama, dekorativni ekseri u različitim veličinama i dodatni pribor u vidu boja i lakova, perli, ukrasa ili umjetnog cvijeća, sve u zavisnosti od motiva izrade.

Jednostavno rečeno, svaka prilika ili prigoda koja ima neku priču, može se sročiti na String art komad. Rodjenja, godišnjice, rodjendani, inspirativne poruke..to je samo mali djelić motiva koji mogu biti na String art ploči i pričati svoju priču. Jednostavni ili složeni oblici, sve je moguće izraditi.

Kad se spoji funkcionalnost i dekorativnost, dobija se ideja za izradu String art ploče sa vješalicama za ključeve, ili pak ploče sa motivima kuhinje i vješalicama za šolje. Kuhinjske String art ploče u kombinaciji sa policama za začine su jedinstven i nesvakidašnji pečat uređenja kuhinje ili trpezarije.

Posebnu notu kreativnosti nose ploče koje krase police za knjige, u domovima koji imaju kutke za čitanje. Personalizirane ploče sa porukama, posebnim datumima i motivima na poseban način čuvaju uspomene dugo vremena. Uredjenje dječijih soba ovim radovima je, ubjedljivo, vodeći izvor ideja i simpatije prema motivima iz crtanih filmova, bajki i priča.

Kako nema granice za ideju i motive izrade radova, tako nema ni granice za dob onog kome su namijenjeni. Zbog toga je ovaj hobi/posao tako zanimljiv i opuštajući.

String art je savršen način da se unutrašnji glas inspiracije i kreativnosti čuje glasno. Potrebno je samo malo volje i mašte. Kada se to spoji sa ljubavlju i posvećenošću, dobija se idealna slika String art magije.

NA VRH