Promo

Smog guši vitamin D

Piše: Avaz.ba

smog

Foto: Sarajevo


Zagađen zrak koji udišemo mnogostruko šteti našem zdravlju. Bosanskohercegovački gradovi (Sarajevo, Zenica, Tuzla, Lukavac, Kakanj, Prijedor i mnogi drugi) spadaju trenutno u najzagađenije gradove u svijetu. Osim poznatih opasnosti koje čini na dišne puteve, pluća, zagađenje dodatno pogoršava postojeće hronične bolesti disajnog sistema kao i bolesti srca i krvnih sudova, a nosi i druge rizike po zdravlje i ostavlja veoma teške posljedice na ljudski organizam.

Smog kojim smo danima prekriveni “guši” i jedan vitamin koji je izuzetno važan za naš organizam – a to je vitamin D. Zima je svakako period u godini kada je sunčevih zraka manje i opasnost od nedovoljnog stvaranja vitamina D u našem organizmu mnogo veća, a kada se i tom očekivanom zimskom manjku vitamina D, doda opasnost koju po taj vitamin donosi smog, možemo s pravom reći da je naše zdravlje jako ugroženo te da je rizik od bolesti veći u uslovima zagađenja zraka. Izuzetno osjetljive skupine stanovništva su djeca, starije osobe i trudnice iako niti jedna starosna kategorija stanovništva nije pošteđena rizika od zagađenja zraka i niskih nivoa vitamina D usljed tog zagađenja. Naučnici su utvrdili da zagađenje zraka zimi dodatno pridonosi smanjenju nivoa vitamina D u organizmu, te da su nivoi vitamina D dodatno smanjeni kod osoba koje žive u zagađenim područjima u poređenju sa podnebljem gdje nema smoga. Navedeno se objašnjava činjenicom da zagađenje zraka, uključujući azotni oksid, sumpor dioksid i ozon, apsorbuje sunčevo zračenje i dodatno smanjuje prolaz sunčevih zraka do zemljine površine, a time i efekat ekspozicije suncu u produkciji vitamina D.

Sunce je neophodno za sintezu vitamina D. Čovjek je fiziološki adaptiran na produkciju vitamina D, u organizmu, kao odgovor na sunčevo zračenje, posebno, UVB zrake. 50 do 90% vitamina D se sintetiše u koži, ostatak dolazi iz hrane. Bez obzira na unos određenih namirnica koje sadrže sastojke koji se pretvaraju u našem organizmu u vitamin D, ako nema sunčevih zraka iz tih sastojaka tzv. provitamina neće nastati vitamin D. Produkcija vitamina D u koži je direktno proporcionalna ekspoziciji sunčevim zrakama. Deficit vitamina D najvećim dijelom se dovodi u vezu sa životnim stilom – manjak aktivnosti u vanjskoj sredini i okolišni faktori, kao što je zagađenje zraka. Zbog toga je zimi manja ili potpuno u našem organizmu izostaje optimalna proizvodnja vitamina D.

Vitamin D je mnogo više od vitamina. Nije važan samo za zdravlje koštanog sistema i metabolizam minerala (kalcija, fosfora), već za cjelokupno zdravlje. Niski nivoi vitamina D dovode se u vezu sa slabljenjem imuniteta što za posljedicu može imati nastanak ne samo češćih infekcija disajnog sistema (poput prehlade i gripe) zbog čega se preporučuje preventivno uzmanje vitamina D u obliku suplemenata koji zadovoljavaju dnevne potrebe za ovim vitaminom, nego se manjak ovog vitamina dovodi u vezu sa obolijevanjem od hroničnih oboljenja srca i krvnih sudova, od šećerne bolesti, depresije i karcinoma, komplikacija trudnoće, a ima učinak i u nastanku autoimunih oboljenja. Deficit vitamina D se manifestuje kao opšta slabost, bolovi u mišićima, promjenama u strukturi kostiju. Osobe sa alergijskim oboljenjima, astmom i hroničnom opstruktivnom bolešću pluća u vrijeme kada je prisutno zagađenje zraka često imaju pogoršanja simptoma te nastanak komplikacija bolesti. Uočeno je da uzimanje vitamina D u obliku dodataka prehrani može umanjiti njihov nastanak.

Zagađen zrak i manjak vitamina D u organizmu utiče negativno na mentalno zdravlje očitujući se u većoj pojavi tjeskobe i depresije, kod djece kao iritabilnost ili letargija.

Stoga je izuzetno važno raditi na održivosti vitamina D u granicama koje su neophodne za očuvanje zdravlja i sprečavanje nastanka bolesti.

Kako to uraditi u uslovima opasnog zagađenja?

Odgovor je – nadoknadom D vitamina korištenjem dodatka prehrani D3 SPRAY® i D3 SPRAY KID®. D3 SPRAY® je jedinstven i praktičan preparat vitamina D namijenjen za prevenciju manjka i nedostatka vitamina D kod odraslih. D3 SPRAY KID® je jedinstven i jedini preparat vitamina D za djecu u obliku

spreja, namijenjen za pravilan razvoj kostiju i zuba kod novorođenčadi i djece. D3 SPRAY® i D3 SPRAY KID® obezbjeđuju neohodne dnevne potrebe organizma za vitaminom D kod dojenčadi (400 IU) i djece (600 IU), kod odraslih (600 IU), trudnica i dojilja (600 IU) te osoba starijih od 70 godina (800 IU). Predstavljaju oblik vitamina D koji je za organizam najiskoristiviji. Zahvaljujući obliku spreja i primjeni u usnu šupljinu, iskorištavanje vitamina D ne zavisi od zdravstvenog stanja probavnog sistema, a olakšana je primjena kod novorođenadi i male djece.

Jednostavno i lako se primjenjuje, nema dodatnih boja, a pogodan je i za osobe koje imaju šećernu bolest.

Alarmantno stanje zagađenosti u gradovima u Bosni i Hercegovini je uzbuna za povećanje nivoa naše osviještenosti i znanja o štetnim posljedicama koje zagađenje ostavlja na naše zdravlje. U takvim uslovima moramo se dodatno zaštititi. U uslovima zagađenja kojim smo okruženi, D3 SPRAY® za odrasle i D3 SPRAY KID® pomažu održati vitamin D u granicama koje su našem tijelu potrebne.

Prim.Dr. Amra Junuzović-Kaljić

  • Smog guši vitamin D

    Smog guši vitamin D

    Foto: D3 Spray


NA VRH

Podijeli članak na