PROMO Apel farmaceuta

Dopis u vezi s ulogom magistara farmacije u kriznim situacijama

Sponzorisani tekst

Saopćenje javnosti

Foto: Komora Magistara farmacije FBiH


Komora magistara farmacije Federacije Bosne i Hecegovine poslala je dopis predsjedavajućem Vijeću ministara BiH, ministrici civilnih poslova BiH, premijeru FBiH, ministru zdravstva FBiH, direktoru Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kao i svim Kantonalnim ministrima zdravstva koje prenosimo u cijelosti: 

Poštovani gospodine premijeru,

obraćam Vam se u ime 2.935 farmaceuta FBiH i više od  40 hiljada farmaceuta Asocijacije farmaceutskih komora jugoistočne Evrope koji stoje iza nas.

Naime, u posljednjih nekoliko dana svjedočimo da se moje kolege, magistri i magistre farmacije, po ko zna koji put, u medijima koji djeluju u Bosni i Hercegovini predstavljaju kao takozvana “farmaceutska mafija”, i to bez ikakvih relevantnih dokaza i provjerenih informacija. Opće je poznato da su farmaceuti najdostupniji zdravstveni radnici, što se pokazuje i u ovim teškim trenucima krize i vanrednog stanja, kada smo na prvoj liniji odbrane protiv koronavirusa. Treba naglasiti da farmaceuti redovno pružaju usluge građanima cijele Bosne i Hercegovine, bez ikakve prethodne najave putem telefonskih poziva te bez drugih ograničenja koja važe i koja se primjenjuju u ostalim zdravstvenim ustanovama.

U ime magistara farmacije FBiH i u svoje vlastito ime, molim Vas da iskoristite snagu svog autoriteta te naglasite naša golema znanja i vještine kako bi slika naše profesije u očima javnosti i građana napokon bila pozitivna i ispravna te kako bismo bili u stanju u ovim složenim uvjetima raditi što je moguće profesionalnije, a sve za dobrobit građana. Smatram da je neophodno upoznati javnost s tim ko vrši nadzor nad cijenama lijekova te javno iznijeti koje su to apoteke prekršile veoma stroga pravila poslovanja – kako s aspekta Kodeksa etike i deontologije, tako i s aspekta ekonomskog poslovanja.

Resursi, znanja i vještine kojima magistri farmacije raspolažu su ogromni i zato Vas još jednom pozivam da ih mobilišemo na pravi način i stavimo ih u funkciju zaštite zdravlja naših građana.

S poštovanjem,

Prim.mr.sci. Zahida Binakaj, mr.ph.

Predsjednica Komore magistara farmacije Federacije Bosne i Hercegovine 

Više o temi BiH

VREMENSKA PROGNOZA
I danas snijeg u Bosni i Hercegovini
NA VRH

Podijeli članak na