PROMO

Ako imate predrasude o staračkim domovima, onda još niste vidjeli Dom Sentivo!

Sponzorisani tekst

Kada dođe vrijeme za razgovor sa roditeljem ili voljenom osobom o odlasku u dom, prirodno je da se osjećate nesigurno jer takvu odluku nikada nije lako donijeti. Mnogi instinktivno izbjegavaju razgovor na ovu temu sve dok slučaj ne postane hitan, a produktivnije je pripremiti i roditelja i sebe za ono što je u određenim situacijama najbolje rješenje.

Znamo da ste pod pritiskom okruženja, jer kod nas i dalje postoje predrasude o staračkim domovima. Dušebrižnici koji Vas „osuđuju“ jer pomišljate na to da smjestite roditelja ne mogu Vas razumjeti jer nisu na Vašem mjestu i ne znaju kako je balansirati između posla, porodice i nemogućnosti da samostalno pomognte roditelju koji je u potrebi za njegom i nadzorom.

U Domu SENTIVO primijenjujemo prokativan pristup i posvećeni smo tome da što duže očuvamo samostalnost i dignitet starijih osoba. Odlične rezultate postižemo sa osobama koje su pomoć zatražile na vrijeme pa, ukoliko ste u nedoumici ili odgađate razgovor s roditeljem, ovaj članak je za vas.

Donosimo vam savjete kako da odluku saopštite na pravi način i da osigurate razumijevanje i saradnju s roditeljem te bližim članovima porodice.

Pripremite se za razgovor

Istražite mogućnosti preseljenja u dom, posjetite domove i ustanove i porazgovarajte sa stručnim osobljem. Nakon toga bit ćete mnogo spremniji za pokretanje ove teme unutar porodice.

Pokažite empatiju

Pokušajte se staviti u poziciju starije osobe, pokažite razumijevanje za njihove strahove. Probajte zadržati smiren i siguran ton u razgovoru, čak i ako se osoba naljuti, ostanite mirni i pribrani. Imajte u vidu da donosite odluku za njihovo dobro i budite strpljivi.

Uključite ih u odluku

Naglasite prednosti života u domu. Dovedite roditelje u posjetu Domu SENTIVO da popiju kafu s osobljem i našim zanimljivim korisnicima. Pročitajte im šta dom nudi, navedite pozitivne primjere. Pokažite im i druge domove. Neka sami odaberu. Odluku će lakše donijeti kad se uvjere da su starije osobe koje žive u domu sretnije i ispunjenije od osoba koje su same i izolirane.

Birajte riječi s kojima ćete roditeljima predložiti odlazak u dom. Naglasite da idu na mjesto gdje će imati 24/7 podršku, gdje će se osjećati sigurno i da su današnji domovi daleko od nekadašnjih sumornih institucija. Objasnite im da je riječ o zajednici za starije, što Dom SENTIVO uistinu jeste.

Probno stanovanje

Osobama koje su skeptične prema ovakvom načinu življenja, predložite probni period. Nakon što provedu mjesec ili dva u domu, mogu same odlučiti hoće li nastaviti živjeti u njemu ili ne. Smještaj psihički zdravih starijih osoba ne smije biti prisilan. Osoba mora samostalno prihvatiti odlazak u dom i zato joj treba pristupiti strpljivo i s razumijevanjem.

Uključite treću osobu u razgovor

Tenzije u porodici, naročito između braće i sestara, mogu dodatno otežati odluku i izazvati stres. Zato je bitno da otvoreno i argumentirano iznesete vaš prijedlog i zamolite ih za podršku. Ovo je jedan od ključnih momenata za dolazak do rješenja s kojim će svi biti zadovoljni. Ukoliko imate nekog člana porodice ili prijatelja koji je brigu o bliskoj osobi povjerio domu za starije, uključite ih u razgovor i zamolite da podijele svoja iskustva.

Besplatno se posvajetujte sa stručnim osobljem Doma SENTIVO

Rijetkost je da prvi razgovor s roditeljem prođe bez otpora i zato nemojte insistirati niti požurivati s odlukom. Nakon što se informacije slegnu i osoba ih proradi na svoj način, započnite naredni razgovor. Ponovo naglašavamo da u svakom momentu budete osjećajni, strpljivi i puni razumijevanja.

Pozovite nas ako vam trebaju pomoć i savjet i rado ćemo učiniti sve da vam olakšamo.

Posjetit nas možete u Sarajevu na Ilidži, Velika Aleja 18a, Tel: 033/761 846 ili pogledajte naše aktivnosti na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/domsentivo/

Pročitajte i zanimljive savjete za treću životnu dob na našem Blogu: www.domsentivo/blog/

NA VRH

Podijeli članak na