PROMO

Institut za senologiju Acibadem

Nauka i iskustvo protiv karcinoma dojke

Sponzorisani tekst

Nauka i iskustvo protiv karcinoma dojke

Foto: Acibadem


Karcinom dojke nije samo jedna bolest. To je grupa bolesti koja svake godine utiče na živote 2,1 miliona žena na svijetu. Kao što ne postoje dva ista čovjeka, tako i ne postoje dva ista tumora. Zbog toga, kako ljekari saznaju više o ovoj bolesti, tako i liječenje karcinoma dojke postaje sve više i više prilagođeno konkretnoj osobi. Naučna istraživanja su usmjerena na doprinos boljem razumijevanju karcinoma dojke i poboljšanju stope preživljavanja.

Istraživački Institut za senologiju je prvi institut visokog školstva u Turskoj koga su licencirali nadležni organi i jedna od nekolicine specijalizovanih istraživačkih ustanova na svijetu za koje se očekuje da stvore bolje mogućnosti za pacijentkinje sa karcinomom dojke u godinama koje dolaze. Poslije više od 30 godina iskustva, jedan od pionira u primjenama novih tehnika hirurškog liječenja je profesor Cihan Uras.

“Istraživački institut za senologiju Acibadem nije ustanova za konvencionalnu dijagnostiku i liječenje. To je, u stvari, jedan naučni centar,” kaže Prof. Cihan Uras i dodaje: “Cilj ovoga centra je da otkriva novine i u dijagnostici i u liječenju. Ovdje se rade istraživanja u oblasti hirurgije, internističke i radijacijske onkologije i mi imamo mogućnosti da, na temelju naših rezultata istraživanja, pružimo odgovarajuće liječenje našim bolesnicama. Ovakav pristup daje više mogućnosti za budućnost.”

Rastuća raznolikost medicinskih izbora zahtijeva jedan integrirani pristup koji uključuje tim specijalista iz različitih grana medicine, kako bi se specifične potrebe svake bolesnice uzele u obzir. U Istraživačkom institutu za senologiju Acibadem, multidisciplinarni pristup se koristi za sve bolesnice, a to podrazumijeva angažiranje eksperata iz oblasti opšte hirurgije, internističke onkologije, radijacijske onkologije, kozmetičke i plastične hirurgije, radiologije, patologije i genetike, koji su naročito specijalizirani za liječenje karcinoma dojke. Svi oni imaju veliko iskustvo u svojim granama medicine, kao i kvalifikacije koje im omogućavaju da obučavaju nove naraštaje. Samo u posljednjih 5 godina, u Acibademu je liječeno skoro 3000 bolesnica iz više od 20 zemalja.

Kako napredak u medicini utiče na bolesnice sa karcinomom dojke?

41-godišnjoj ženi je postavljena dijagnoza 2. stadija karcinoma dojke u 33. sedmici trudnoće. Nakon obimne evaluacije i majke i ploda, multidisciplinarni konzilij je izradio plan liječenja i započeo davanje pažljivo izabranog režima hemoterapije, još prije poroda. Tri sedmice kasnije, bolesnica je rodila zdravu bebu, a tri mjeseca kasnije, tumor je u potpunosti odstranjen hirurškim zahvatom u kome je sačuvana dojka. Danas ta žena nema rak i sretna je majka dvoje djece.

Prof. Cihan Uras, čiji je tim planirao i obavio uspješno liječenje, kaže: “Mi posebno izbjegavamo početak liječenja hirurškim zahvatom kod tumora u 2. i višim stadijima, što su oznake za lokalno uznapredovali karcinom dojke”. U ovim slučajevima se uzimaju uzorci tumora i analiziraju, a internističko liječenje se određuje prema biološkoj strukturi ćelija raka. Prof. Uras objašnjava: “Jedna od prednosti započinjanja liječenja internističkim liječenjem, što je hemoterapija, je što se priroda hirurške intervencije koja će se kasnije raditi može promijeniti nabolje. Na primjer, hirurškim zahvatom na bolesnici sa lokalno uznapredovalim karcinomom dojke, koji takođe zahvata žljezde u pazuhu, moraju se odstraniti sve limfne žljezde. Međutim, hemoterapijom se može eliminisati rak iz tih žljezda, tako da se one mogu vratiti u stanje koje je postojalo u ranim stadijima bolesti. To nam omogućava da pokušamo sa metodom uzimanja uzorka žljezda za analizu koja se koristi u ranim stadijima. Ukoliko se ispostavi da su maligne ćelije kompletno eliminisane iz uzorka, mi odlučujemo da ne odstranjujemo sve limfne žljezde. To potpuno eliminiše rizik od pojave limfedema u kasnijem periodu života bolesnice. Ovo je jedna od najvažnijih inovacija u posljednje 3 ili 4 godine.”

Od radikalne mastektomije do operacije u kojoj se sačuva dojka

Karcinom dojke je vjerovatno najviše ženska bolest od svih bolesti, koja pogađa samu suštinu žene, izgled tijela i emocije. “Naš prvi izbor je uvijek operacija u kojoj se sačuva dojka,” kaže Prof. Cihan Uras. Kod takve poštedne operacije dojke, tkivo tumora se izreže sa oko 1-2 cm okolnog, normalnog tkiva dojke. Hirurg objašnjava: “Mi više volimo da poštedimo dojku tako što otklanjamo samo maligne dijelove i tumor, a onda radimo onkološku plastičnu operaciju, što je metod koji kombinira koncepte onkološke i plastične hirurgije, kako bismo bili sigurni da će dojka biti u stanju koje je u estetskom smislu zadovoljavajuće za bolesnicu.”

U nekim slučajevima se ne može izbjeći odstranjivanje čitavog tkiva dojke. To ne važi samo za slučajeve sa uznapredovalim stadijem karcinoma. Na primjer, potpuno odstranjivanje dojke je neophodno kad se otkriju višestruki tumori na različitim mjestima u dojci, čak i kad karcinom nije u uznapredovalom stadiju. “Mi radimo dvije metode odstranjivanja cijele dojke, a da pri tom ostavljamo bradavicu, područje oko nje i kožu,” ističe Prof. Cihan Uras. Sama operacija može da se uradi i konvencionalnim i endoskopskim tehnikama. Najnovije dostignuće na ovom polju je upotreba robotskog sistema Da Vinči za mastektomiju, kod koga nema nikakvih rezova na dojci. Prof. Uras objašnjava: “Mi možemo da odstranimo čitavo tkivo dojke kroz mali rez u pazuhu. Odmah poslije toga, plastični hirurg stavlja implante kroz isti rez. Ovo omogućava da izvedemo zahvat koji daje mnogo bolje estetske rezultate, pošto nema rezova na dojci, a rez u pazuhu se može lakše sakriti.”

Operacija karcinoma dojke u 21. stoljeću podrazumijeva istovremeno obavljanje medicinskog i estetskog liječenja: “Mi možemo da rekonstruišemo dojku i u slučajevima kad se odstranjuje čitava dojka. To je ono što je poželjno u svim slučajevima. Mi volimo da obavimo zahvat u isto vrijeme kad i odstranjivanje dojke, radije nego da odgađamo rekonstrukciju dojke.” Prof. Cihan Uras dodaje da za rekonstrukciju mogu da se koriste i implanti i sopstveno tkivo bolesnice.

www.acibadem.ba

[email protected]

NA VRH

Podijeli članak na