Jubilarni 10. turnir pod nazivom "Igraj fudbal, živi život" počinje u petak, a učestvuju klubovi iz BiH

Piše: MDA

Jubilarni 10. turnir pod nazivom "Igraj fudbal, živi život" počinje u petak, a učestvuju klubovi iz BiH

Foto: Tim Udruženja "Profesional"


Jubilarni 10. turnir pod nazivom "Igraj fudbal, živi život" ove godine će se održati od 11. do 13. juna u glavnom gradu BiH, a utakmice će se igrati na stadionu Otoka i Sportskom centru "Safet Zajko". Titulu najboljeg brani tim sa Grbavice koji je prošle godine u finalu savladao Sarajevo rezultatom 3:1. U dosadašnjih devet turnira Željezničar je tri puta dotakao vrh, Sarajevo dva, dok su po jednom na tronu bili Rad, Crvena zvezda, Vardar i MTK iz Budimpešte.

Pravo nastupa imaju igrači rođeni 2005 godine

Organizator ovog događaja je Udruženje za podsticaj kulture i sporta Profesional iz Sarajeva. Dakako, pravo nastupa imaju igrači rođeni 2005 godine, a ove kao i prošle godine učešće su, zbog epidemiološke situacije, uzeli samo klubovi iz Bosne i Hercegovine. Inače, turnir je do početka pandemije imao međunarodni karakter.

Na 10. turniru "Igraj fudbal, živi život" grupu A čine: Sarajevo, Sloboda (Tuzla), Velež (Mostar) i Slavija (Istočno Sarajevo). U grupi B nadmetat će se Željezničar (Sarajevo), Široki Brijeg, Borac (Banja Luka) i Olimpik (Sarajevo). Utakmicama između Sarajeva i Slavije (Otoka), te Veleža i Slobode (Sportski centar ''Safet Zajko'') 11. juna u 16:00 sati na oba stadiona otvorit će se turnir. Svakako, organizator se pobrinuo da se ispoštuje cjelokupan COVID protokol. Također, istoga dana od 18:00 sati na Otoci će snage odmjeriti Željezničar - Olimpik, dok će u Sportskom centru biti dvoboj Borac – Široki Brijeg. Ovo su ujedno i parovi prvog kola jubilarnog 10. turnira.

Svojevremeno igrali Jedvaj, Grujić, Đokanović...

Treba spomenuti da je ovaj događaj svojom organizacijom prvi u regionu počeo s okupljanjem mladih nogometaša i klubova još 2012. godine. Kao takav postao je prepoznatljiv brend u regionu i Starom kontinentu s pohvalama klubova koji su do sada na njemu nastupali. Svojom organizacijom turnir je do sada unaprijedio odnose klubovima iz regiona, a veliki broj djece je animirao da se bave sportom, što je bio i jedan od ciljeva. Također, treba naglasiti da su prethodnih godina ,između ostalih, na ovom događaju učestvovali Tin Jedvaj, hrvatski reprezentativac i aktuelni član Augsburga, Marko Grujić, srbijanski reprezentativac i aktuelni član Porta, kao i Andrej Đokanović, Vladan Kovačević, Selmir Pidro - aktuelni članovi FK Sarajevo. Prethodnih godina organizovan je i turistički obilazak grada, a mladi nogometaši su bili oduševljeni okruženjem i samim prijemom u gradu na Miljacki. No, ove kao i prethodne godine zbog pandemije koronavirusa, to se neće desiti. Glavni grad BiH je do sada široj javnosti u regionu i Evropi, putem mladih ambasadora, predstavljen kao sportski, kulturni i turistički centar.

Pred početak jubilarnog 10. turnira organizator vjeruje kako će i ove godine utakmice ponuditi borbu za svaki centimetar terena i da će najbolji tim na kraju osvojiti prvo mjesto.

Dosadašnji pobjednici i najbolji igrači turnira:

2012. godine – Željezničar, a Tin Jedvaj bio je najbolji igrač turnira

2013. godine – Rad (Beograd), a Marko Grujić bio je najbolji igrač turnira

2014. godine – Crvena zvezda, a Anes Vazda bio je najbolji igrač turnira

2015. godine – Željezničar, a Denis Žerić bio je najbolji igrač turnira

2016. godine – Sarajevo, a Stefan Mihajlović bio je najbolji igrač turnira

2017. godine – Sarajevo, a Armin Imamović bio je najbolji igrač turnira

2018. godine – Vardar (Skoplje), a Andrija Krivokapić bio je najbolji igrač turnira

2019. godine – MTK Budapest, a Gabriel Groznica bio je najbolji igrač turnira

2020. godine – Željezničar, a Armin Ramić najbolji igrač turnira.

Turnir su podržali: Dnevni avaz, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Kantonalno ministarstvo kulture i sporta, Grad Sarajevo, Općina Centar, Općina Novi Grad, BH Telecom, BH Pošta, Nogometni Savez Bosne i Hercegovine, Franck, Lupriv, Coca Cola, Zentiva Pharma, Oaza, Watch Line kao i Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović.

Više o:

Promo Turnir
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na