UOČI NOVIH ZIMSKIH RADOSTI

Jahorina je definitivno najmoderniji i najsigurniji ski-centar ove sezone: Povoljnije cijene ski-karata od 15. septembra

Uložili smo u sistem osnježavanja koji garantira više od 130 dana skijanja, kaže direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić

Piše: M. D. A.

Trenutno, uz podršku i garanciju Vlade Republike Srpske, radimo na izgradnji pet novih žičara, novih sedam kilometara sistema za osnježavanje, proširenju Olimpijskog bara, rasvjeti ski-staze „Novak Đoković“, remontu dvosjeda Ogorjelica.

Ovo ljeto je kruna našeg četverogodišnjeg rada i truda. Siguran sam da će od sljedeće zimske sezone Jahorina biti broj jedan u regionu, kaže u intervjuu za „Avaz“ direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić.

Pažljivo birane investicije

Kažete da ste definirali jasne ciljeve i planove, šta možete izdvojiti za naše čitaoce?

- Zahvaljujući investicijama koje smo pažljivo birali i kojima pametno upravljamo, stvorili smo više nego povoljne uvjete za investiranje. Za nas je najvažnije da uradimo sve što možemo da ljudima osiguramo bolji život. Uložili smo u sistem osnježavanja koji garantira više od 130 dana skijanja godišnje. Investirali smo i u ljetne sadržaje i zabilježili povećanje za 3.000 posto u odnosu na baznu sezonu. Zagarantiranim skijanjem, poboljšanjem skijaške infrastrukture i ljetnom sezonom na Jahorini, koja traje više od 60 dana, stvorili smo sigurnost investitorima, ali i omogućili da se javi potreba za velikim brojem novih radnih mjesta, čime ćemo zaposliti cijeli region. Trenutno, uz podršku i garanciju Vlade Republike Srpske, radimo na nizu investicija, u vrijednosti od 99 miliona KM. Osim naših aktivnosti, na Jahorini se trenutno provodi, na više od 250.000 kvadratnih metara, investicija u hotelske objekte i apartmane. Ukoliko to pomnožimo s cijenom kvadrata od 5.000 KM, koliko je trenutno kvadrat na Jahorini, dođemo po podatka da se radi o 1.250.000.000 KM privatnog kapitala.

Uz sve što realiziramo na Jahorini, paralelno radimo i na razvojnim projektima Andrićgrad u Višegradu, gdje ćemo uskoro izvršiti preuzimanje i krenuti da realiziramo naše planove. Krenuli smo i s pripremama ski-centra Igrišta kod Vlasenice, gdje smo ugovorili izgradnju staza i sistema za vještačko osnježavanje, dok je žičara naš sljedeći korak.

Veliki prirodni potencijal

Vi stvarate rezultat o kojem se priča u cijelom regionu, kako to uspijevate?

- Uvijek idemo korak ispred i planiramo naše aktivnosti na vrijeme, zbog toga dobar rezultat ne izostaje. Planiranje i dobro predviđanje situacije dovode do rezultata. U nadolazećoj sezoni smo spremni za sve. Čekamo scenarij i prilagođavamo se situaciji. Prošle sezone, kada niko nije vjerovao u turizam, mi smo bili spremni, pooštrili smo mjere u ski-centru, davali smo Covid garancije svim skijašima u momentu kada su bukirali i napravili smo istorijski rezultat. Na Jahorini je prošle sezone bilo 265.000 skijaša, čija je prosječna potrošnja oko 1.000 KM, dolazimo do iznosa od 265.000.000 KM. Suština je jasna, investicije na Jahorini su bile dobro odabrane i brzo realizirane, što je veoma bitno, a nastavili smo s dobrim upravljanjem i usmjerenim promo aktivnostima.

  • Ljevnaić:  Veliki broj novih radnih mjesta

    Ljevnaić: Veliki broj novih radnih mjesta

    Foto: Avaz


Jahorina je dobar ambijent i spoj velikog, prirodnog potencijala, dobrih ljudi i dobrih domaćina, dobrog geopoložaja s blizinom Međunarodnog aerodroma i investicijama kojima se dobro upravlja. Smatram da smo, zahvaljujući svemu ovome, napravili rezultat o kojem će da se priča i koji će da se izučava u nekom narednom periodu. Na tome čestitam zaposlenima u Olimpijskom centru „Jahorina“, kojima i pripisujem ove uspjehe.

U novu zimsku sezonu s 5 novih instalacija i većim kapacitetom

Ovo je vrijeme kada se uvjerljivo najviše gradi. Zahvaljujući novim projektima, Jahorina zimsku ski-sezonu 2021./2022. dočekuje najspremnija i s dosad najboljom ponudom za skijaše i ljubitelje zime na planini. Nakon realizacije svih projekata, povećava se kapacitet ski-centra za 50 posto, broj osnježenih ski-staza za 50 posto, kapacitet osvijetljenih ski-staza za 25 posto, zapošljavamo novih 50 radnika i vrijednost imovine se povećava za 56 posto. Uz sve velike investicije, radimo i na pasareli za skijaše kod hotela „Lavina“, ali i na novom obilaznom putu za vozila ispod hotela „Vučko“ s ciljem smanjenja gužvi i olakšanog funkcioniranja na planini.

GONDOLA POLJICE - Najvažniji projekt je najsavremenija Gondola na najfrekventnijoj lokaciji Poljice, s najnovijom tehnologijom, svjetlosnim efektima, najnovijim kabinama i povećanim kapacitetom od 3.600 skijaša na sat. Njen polaz i izlaz će kreirati poznata italijanska dizajnerska kuća „Pininfarina“.

ŠESTOSJED RAJSKA DOLINA - U toku su finalni radovi na izgradnji šestosjeda Rajska dolina, koji je smješten u gornji dio planine - čuvenu Rajsku dolinu. Izgradnjom ovog šestosjeda, čiji je kapacitet 2.400 skijaša na sat, smanjit će se gužva na najfrekventnijoj lokaciji na planini, a skijaši će imati priliku da uživaju u skijanju na najbajkovitijem dijelu Jahorine.

ŠESTOSJED TRNOVO - U toku je i prebacivanje instalacije šestosjed Poljice, s kapacitetom od 2.400 skijaša na sat, u naselje Trnovo, gdje su prethodno izvršeni radovi na uređenju terena. Ovaj dio Jahorine dobiva i nove ski-staze koje će biti prekrivene sistemom osnježavanja, ali i ski-vrtić s pokretnom trakom i zabavnim rekvizitima za najmlađe.

DVA SKI-LIFTA TIPA SIDRO - Najljepši dio Jahorine, čuvena Rajska dolina, bit će upotpunjena s još dva ski-lifta, nazvana Javor, koji će prevoziti skijaše skroz do polaza staze Spust, gdje se 1984. godine održalo olimpijsko takmičenje. Kapacitet ove dvije instalacije je ukupno 1.950 skijaša na sat.

SISTEM OSNJEŽAVANJA NA 7 KILOMETARA SKI-STAZA - Već postojeći „Technoalpin“ sistem osnježavanja dobiva svoju nadogradnju na sedam kilometara ski-staza. Implementacijom ovog projekta Jahorina će imati ukupno 18 kilometara ski-staza prekrivenih sistemom za vještačko osnježavanje.

OSVJETLJENJE SKI-STAZE NOVAK ĐOKOVIĆ - Jedina planina koja je dobila tu privilegiju da njena ski-staza nosi naziv najboljeg tenisera Novaka Đokovića. Ljubitelji noćnog skijanja će se sigurno obradovati projektu osvjetljenja upravo ski-staze „Novak Đoković“, dužine 1.000 metara, koje će dodatno proširiti ponudu u večernjem terminu na ukupno 5 kilometara ski-staza za noćno skijanje.

MODERNIZACIJA DVOSJEDA OGORJELICA - Polazna i izlazna stanica čuvenog dvosjeda Ogorjelica, koji je najveći podsjetnik na period Olimpijade, dobit će novi, moderniji izgled.

PROŠIRENJE UGOSTITELJSKOG OBJEKTA OLIMPIJSKI BAR - Ugostiteljski objekt, poznat po najboljoj gastronomskoj ponudi, smješten na samom vrhu planine, kod velikog jezera, dobiva novu terasu, s najljepšim pogledom na planinske vrhove. Terasa Olimpijskog bara se širi za 400 kvadrata, odnosno 100 novih mjesta za uživanje uz kamin i nesvakidašnji planinski ambijent.

ZIP LINE - Novi adrenalinski sadržaj, smješten na vrhu Jahorine, zip line, dužine 250 metara, prelazi najatraktivnijim dijelom Jahorine i omogućava gostima da uživaju u nestvarnom pogledu i doživljaju leta nebom iznad velikog jezera.

Za prave skijaše - pretprodaja ski-karata i ski-škole za sezonu 2021./2022.

Za one koji planiraju svoje skijanje unaprijed, Olimpijski centar „Jahorina“ i ove godine organizira pretprodaju ski-karata s popustom od 15 posto na šestodnevne ski-karte i više. Pretprodaja će krenuti 15. septembra, a izmjena u odnosu na prethodne godine je što će pretprodaja trajati sve do 1. novembra, tako da će skijaši imati dovoljno vremena da svoje ski-karte za narednu sezonu, koja će, prema svemu, biti historijska, kupe po povoljnijim cijenama. Kupovina ski-karata će biti moguća na sajtu www.oc-jahorina.com i na prodajnom mjestu Ogorjelica na Jahorini.

Za one koji prvi put staju na skije ili one koji žele da unaprijede svoje skijanje, ski-školu OC „Jahorina“ možete bukirati po promotivnim cijenama putem e-mail adrese [email protected]

NA VRH

Podijeli članak na