SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Porsche Ventures investira u iMaker

Korak dalje u izgradnji digitalnog ekosistema

Piše: M. D. A.

Porsche Ventures investira u iMaker

Foto: Porsche Ventures


Porsche Ventures je investirao u tehnološku kompaniju iMaker - vodeći kineski pružalac virtuelnih influensera i digitalnih ekosistema. Investicija naglašava da proizvođač sportskih automobila razumije novu potrošačku kulturu i trendove relevantne za mlade kineske kupce i da je njegov strateški cilj kontinuirano investiranje u nove scenarije aplikacija digitalnog sadržaja.

Porsche Ventures i iMaker rade zajedno od 2020. godine. Partneri planiraju izgraditi novi digitalni ekosistem koji će proširiti i poboljšati digitalno iskustvo korisnika u Porsche vozilima. Nove digitalne karakteristike i tehnologija za aplikacije u automobilu razvijaju se sa posebnim naglaskom na komunikaciju i interakciju sa mlađim generacijama putem digitalnog sadržaja i virtuelnih influensera. Virtuelni influenseri su kompjuterski napravljeni likovi i avatari dizajnirani pomoću inovativnog softvera za animaciju. Imaju stvarne izraze lica i pokrete tijela i vrlo su slični ljudima. U Aziji virtuelni influenseri se sve više koriste u muzičkoj industriji, na događajima uživo, na platformama društvenih medija i u korporativnim komunikacijama.

Jens Puttfarcken,predsjednik i izvršni direktor podružnice Porsche-a u Kini, kaže: „U ulozi tradicionalnog proizvođača sportskih automobila, Porsche je uvijek bio pokretačka snaga promjena i inovacija. Želimo ostati na čelu automobilske industrije kako prelazimo u digitalno doba. Ova investicija kompanije Porsche Ventures je važan korak u implementaciji naše digitalne strategije i početka proširenog partnerstva s preduzećem iMaker."

Strateška investicija u iMaker-u je još jedan ključni korak za Porsche za daljnje proširenje portfelja digitalnih proizvoda i usluga kao i za ubrzanje digitalne transformacije. U budućnosti, Porsche i iMaker će sarađivati na području scenarija digitalnih aplikacija i digitalnih ekosistema u vozilima, čineći vozila važnim dijelom digitalnog života i zabave potrošača kao i stvarajući pogodno i vrhunsko digitalno putovanje za kupce kroz besprijekorno iskustvo.

Xia Bing, osnivač preduzeća iMaker, kaže: „Nadamo se da ćemo pružiti raznovrstan digitalni sadržaj i tehničku podršku za svaku sjajnu ideju i da ćemo naći odgovarajuća rješenja kako bismo je ostvarili na najbolji mogući način. iMaker će podržati Porsche u implementaciji i stvaranju digitalnih sadržaja relevantnih za automobilsku industriju." Tehnološka kompanija osnovana je krajem 2019. godine i kumulativno je zatvorila četiri kruga financiranja sa nekoliko investitora u prošloj godini.

Porsche Ventures je jedinica preduzetničkog kapitala kompanije Porsche AG i ima urede u Stuttgart-u, Berlinu, Tel Aviv-u, Palo Alto-u i Šangaju. Investira u inovativnu tehnologiju i poslovne modele širom svijeta. Porsche je aktivan na start-up sceni od 2016. godine i izgradio je raznovrstan start-up ekosistem kako bi radio sa novim, inovativnim kompanijama u različitim fazama razvoja: Porsche-ov ekosistem pored Porsche Ventures uključuje tehnologiju i digitalnu Porsche Digital jedinicu, graditelja kompanije Forward 31 i investitora u ranoj fazi APX, zajedničko ulaganje sa preduzećem Axel Springer SE. Više informacija o ovom start-up ekosistemu možete pronaći na Porsche Newsroom-u:

 https://newsroom.porsche.com/startups.

NA VRH

Podijeli članak na