PROMO

Suplementacija pulomoloških pacijenata – na koji preparat se i ljekari oslanjaju?

Sponzorisani tekst

Suplementacija pulomoloških pacijenata – na koji preparat se i ljekari oslanjaju?

Foto: NOBEL BiH


Covid je definitivno najaktuelnija tema kako u ostatku svijeta, tako i u našoj zemlji. Ipak, s dolaskom jeseni, a i sve bližim zimskim danima, ne smijemo zaboraviti neka druga oboljenja koja se češće javljaju upravo u ovom dijelu godine, a s kojima se susreću ljekari specijalizovani za plućne bolesti.  

„Kako na ambulantnom, tako i na hospitalnom tretmanu imamo najčešće astme, bronhitise, pneumonije, odnosno zapaljenje pluća, tuberkulozu, a zatim i karcinome, koji postaju nova pošast i maltene poprimaju razmjere epidemije. Tu su i neke rjeđe bolesti kao, recimo, cistična fibroza, kod mladih koji su prerasli dječiju dob i sada prelaze u nasu nadležnost“, pojašnjava prim. Mladen Duronjić, dr. spec. pneumoftiziologije.

Astma i hronična opstruktivna bolest pluća su, podsjeća on, ozbiljne bolesti, koje crpe resurse zdravstvenih sistema i iziskuju mnogo energije zdravstvenim radnicima, a pacijentima iz godine u godinu predstavljaju sve veći problem. Hronična opstruktivna bolest pluća je trenutno četvrta, ali će uskoro, prema predviđanjima, biti treća po uzroku smrtnosti u svjetskim razmjerama. Ova bolest ima svoj progresivni tok, ne može se izliječiti, pa je cilj držati pacijenta u klinički stabilnom stanju i omogućiti mu dobar kvalitet života.

Ona je u osnovi plućna bolest, ali se može tretirati i kao multisistemska, zato što naši hronični bolesnici povremeno ulaze i u stanja depresije, a zbog svog dodatnog angažmana pri disanju, ali i neredovne iskrane koju sama bolest nameće, često gube na tjelesnoj masi, gube energiju. Zato su im pored osnovne terapije potrebni i nutrijenti koji bi nadoknadili ova pomenuta stanja“, ističe prim. Duronjić.

Upravo se iz tog razloga sve češće pacijentima preporučuje suplementacija, ali je neophodno podvući da ona, bez obzira na kvalitet, nije zamjena za kvalitetnu ishranu, koja podrazumijeva svježe, raznovrsno, blagovremeno i revodno, već isključivo njena nadoknada. Zato je i pitanje šta treba da sadrži jedan preparat za imunitet itekako opravdano.

Mnogo toga, ako želimo da u jednom preparatu imamo sve neophodno!“, naglašava prim. Duronjić.

Počnimo od vitamina i minerala, odnosno uobičajene kombinacije 12 vitamina i 7 minerala, među kojima je, recimo, vitamim B1, koji se odavno koristi kao suplement kod treapija antituberkuloticima da bi se izbjegle komplikacije u vezi sa neuritisom. Takođe, ne smijemo izostaviti koenzim Q10 (njegovo otkriće je dovelo doktora Petera Mičela do Nobelove nagrade), ali ni L-karnitin i beta-glukan. U posljednje vrijeme se sve više pominje cink, naročito s izbijanjem pandemije, ali i kurkuma ili žen-šen.

„Pa, vraćamo se na onu kontsataciju 'Neka ti hrana bude lijek, a neka ti lijek bude hrana'. Žen-šen već stotinama godina pokazuje svoj ponecijal, on nije ništa novo. Zadnjih nekoliko decenija je na evropskom tržištu, ali se jako dugo koristi u nekim tradicionalnim pravcima medicine. Kolokvijalno rečeno, kao hrana za mozak“, podsjeća prim. Duronjić.

Bitnu komponentu u terapijskom mozaiku ozbiljnih bolesti, kao što je covid, ali i plućnih oboljenja, stoga čine i kvalitetni suplementi koji, dakle, ne predstavljaju zamjenu za zdravu ishranu, ali itekako imaju važno mjesto u konstelaciji svega navedenog.

„Na našem tržištu postoje jako kvalitetni preparati te vrste. Jedan takav proizvod je NBL Immuno formula, preparat na koji sam se, s obzirom da sam preležao covid, i sam oslanjao. Jer upravo to je takođe jako važno kod upotrebe suplemenata, da oni sadrže ono za šta se deklarišu i da se u tom pogledu na njih zaista možemo osloniti“, ističe ovaj stručnjak.

Ipak, ništa manje važna je i njihova iskoristivost, odnosno mogućnost da pojednostavimo upotrebu suplemenata kroz preparate u formi sadržanoj u jednoj tableti ili pilulu. Svakako je idealno da se osnovni preparati za imunitet nalaze u primarnom staništu ljudi, odnosno pacijenata, a da se ovi koncentrovani preporučuju kao korisni za upotrebu tokom nekoliko sedmica.

„Uz kauzalnu terapiju, koja je apsolutno nezamjenjiva, i paletu suplemenata koji su sve prisutniji i na koje se sve češće oslanjamo jer itekako mogu da pomognu i doprinesu i skraćenju bolesti i bržem ozdravljenju, za imunitet je neophodno i ozračje harmonije i ljubavi“, zaključuje prim. Duronjić, dodajući da je atmosfera harmonije i ljubavi na prvom mjestu, jer u suprotnom imamo situaciju konflikta koji apsolutno predstavlja dobar razlog za pad imuniteta.

Više o:

PROMO NOBEL
NA VRH

Podijeli članak na