PROMO

I vaša koža je indikator stanja imunološkog sistema

Koža je najveći organ ljudskog tijela i na njoj možemo „pročitati“, odnosno prepoznati znakove koji ukazuju na moguće unutrašnje poremećaje u organizmu.

Sponzorisani tekst

I vaša koža je indikator stanja imunološkog sistema

Foto: NOBEL BiH


Mnoga oboljenja mogu imati svoje kožne manifestacije“, pojašnjava Armin Aličehajić, dr. med. spec. dermatovenerologije, dodajući da se u tom pogledu izdvajaju različiti alergijski dermatitisi, urtikarije i alergije na sunce.

Zatim su tu infekcije, koje se na koži manifestuju u vidu raznih kožnih oboljenja izazvanih bakterijama iz roda streptokokus i stafilokokus, a jedno jako poznato i rasprostranjeno oboljenje kao što je rozacea često dolazi u sklopu infekcije sa Helikobakter pilori (Helicobacter pylori). Govorimo i o raznim oboljenjima cirkulatornog sistema, faktorima koagulacije jetre i raznim uzorcima nedostatka vitamina koje dovode do promjena na nivou krvih sudova, što opet dovodi do pojave vaskulitisa ili oboljenja pluća; od tuberkuloze do sarkoidoze, koje takođe dovode do manifestacija na koži“, ističe on.

Iako znakove pada imuniteta često povezujemo sa prehladom i sličnim oboljenjima, to ne mora biti pravilo. Sve zavisi od organizma i šta je kod koga najslabija karika. Tako je, recimo, prema riječima dr. med. spec. Aličehajića, herpes zoster često kožno oboljenje koje vidi u ordinaciji.

U pitanju je infekcija izazvana varičela zoster virusom koja se javlja nakon preležanih vodenih kozica, a do aktivacije samog virusa dolazi kada dođe do pada imuniteta“, pojašnjava on.

Kod osoba koje imaju loš imunitet, osim kožnih manifestacija mogu se javiti i one na drugim organima, pa i na centralnom nervnom sistemu. Kod starijih osoba, herpes zoster nakon sanacije na koži može dovesti do osjećaja bola koji može trajati i do kraja života.

Na primjer, kod osoba koje imaju slab imunitet, a uz to i neko drugo oboljenje, često šećernu bolest, bakterije i gljivice koje se normalno nalaze na koži mogu, usljed pada imuniteta, dovesti do promjena na koži,“, govori ovaj stručnjak.

Promjene koje ukazuju na pad imuniteta mogu biti vidljive i na sluzokoži, što se najčešće odnosi na usnu šupljinu, pa i sam jezik.

Mnogi to ne bi povezali, ali brojna oboljenja, kao što su afte, koje predstavljaju bjeličaste erozije na koži i sluzokoži usne šupljine, predstavljaju infekciju kandidom, a sve to dolazi u sklopu pada imuniteta“, ističe dr. med. spec. Aličehajić.

On podsjeća da su svi organi i organski sistemi u ljudskom organizmu povezani i da bismo imali zdravu kožu, zdrav ten, potrebno je da sve besprijekorno funkcioniše. Konkretno, to znači da imunološki sistem štiti kožu od spoljašnjih faktora, cirkulacija joj donosi vitamine i vodu, a preko bubrega i jetre se iz organizma izlučuju svi štetni i toksični sastojci.

Stanje kože je svakako odraz stanja organizma te ukoliko imamo bilo kakav zdravstveni problem na koži, počev od akni, ubrzanog starenja kože ili, generalno, ukoliko imamo jedan loš aspekt na koži, sve to u suštini potiče od nutritivnog disbalansa“, napominje on.

S druge strane, nedostaci vitamina i minerala često uzrokuju suhu i osjetljivu kožu, pa temelj zdrave kože predstavljaju vitamini kao što su vitamini C, E i A, te minerali kao što su selen, cink i bakar.

Kod zdravstvenog problema, mnogi pacijenti očekuju da dobiju čarobnu kremu, losion ili mast, međutim, to nije moguće. Da bi se zdravstveni problem riješio, potrebno je da se prvenstveno odreknemo loših navika, što podrazumijeva prestanak pušenja i konzumiranja alkohola, smanjenje unosa ugljenih-hidrata i masti što je više moguće, a onda dolazi i nadoknada vitamina i minerala uz pomoć dodataka prehrani. Tek nakon toga do izražaja dolazi topikalna terapija, odnosno korištenje krema“, podsjeća ovaj ljekar.

On takođe navodi da je kod opšteg stanja organizma, imuniteta i kože potrebno unostiti širok spektar vitamina i minerala koje svakodnevno trošimo, a da je potpuno pogrešno uvjerenje da unosom velike količine samo jednog vitamina činimo dobro organizmu.

Priroda nam je to objasnila na jednostavan način – ako analiziramo sastav nekog voća ili povrća, vidjećemo da ono obiluje raznim vitaminima i mineralima, nikako samo jednim“, dodaje on.

Stoga je, kako kaže, njegov izbor, kada je riječ o dodacima prehrani, preparat NBL Immuno formula koja je formulisana baš na ovaj način i obiluje raznim vitaminima i mineralima. Tu je 12 vitamina i sedam minerala, ali i sedam biljnih sastojaka koji čine dobro organizmu.

Tokom pandemije, neka oboljenja koja nisu bila tako česta u ordinaciji su postala dominantna. Tu bih, prije svega, izdvojio pojačano ispadanje kose, koje se javlja kod većine pacijenata, pa i do pojave totalne ćelavosti, zatim su učestali razni oblici psorijaze, alergijskih deramtitisa, infekcija herpes virusima“, navodi dr. med. spec. Aličehajić te napominje da za dobro zdravlje i dobar imunitet nije dovoljan samo unos vitamina i minerala uz pomoć dodataka prehrani, nego je potrebno ukloniti sve štetne uticaje.

Više o:

PROMO NOBEL
NA VRH

Podijeli članak na