ZDRAVLJE

Kako prepoznati prve znakove pada imuniteta?

Imunitet je tema koja se uvijek aktualizira u ovo doba godine, ali je činjenica da se o njemu nikad nije više pričalo kao u zadnje vrijeme. Svi znamo i zašto.

Piše: MDA

Kako prepoznati prve znakove pada imuniteta?

Foto: Nobel Ilac


Zato je danas veći izazov ojačati imunološki sistem nego prije, recimo, 50 godina. Iz kojih sve razloga, ali i kako možemo prepoznati prve znakove pada imuniteta te kako možemo pojačati odbranu tijela, pojašnjava poznati sarajevski ljekar, prim. Teufik Hadžiosmanović, dr med. spec pneumoftiziologije, iza kojeg su godine iskustva.

„U imunološkim procesima našeg organizma učestvuje ogroman broj različitih organa i ćelija, koji koriste mnoge resurse kako bi prepoznali šta nas ugrožava i proizveli odgovarajuću reakciju. U tim reakcijama učestvuju naše ćelije i molekule koje signaliziraju da je potrebno reagovati, a druge molekule preuzimaju signal i pokreću procese zaštite organizma. Da bi se sve odvijalo kako treba, organizam mora biti snabdjeven svim potrebnim supstancama i sve treba da funkcioniše“, govori ovaj specijalista pulmolog.

Samim tim je logično da imunitet ne možemo posmatrati zasebno, već se moramo pobrinuti za kompletan organizam, jer on funkcioniše kao savršen sistem.

„Možete to zamisliti kao neki mehanizam zupčanika gdje se sve zajedno kreće i nadopunjava. Ako bilo koji dio počne da koči, to će prouzrokovati niz drugih problema, tako da je ta ravnoteža najbitnija. Ono što mi možemo uraditi da bi očuvali i imunitet i organizam generalno, je snabdjeti ga svim potrebnim resursima. Drugim riječima, moramo paziti šta jedemo i pijemo prije svega“, ističe primarijus Hadžiosmanović.

Podsjeća da je ranije ishrana bila dosta jednostavnija - ljudi su jeli ono što su dobijali direktno iz prirode, a danas uglavnom da bismo zadovoljili osjećaje okusa. Također, prije 50 godina u hrani nije bilo aroma, konzervanasa i ona nije bila kalorična kao danas. Međutim, najveća razlika je u tome što je hrana prije sadržavala više mikronutrijenata, posebno vitamina i minerala.

Osim toga, kako kaže, naš imunološki sistem najviše narušava brz stil života praćen stresom. Hroničan stres čini naš imunološki sistem ranjivim, pogotovo ako na to nadovežemo i neadekvatnu ishranu. Brojna istraživanja su pokazala da se brže razboljevaju oni koji su pod stalnim stresom.

„Mala uzbuđenja i izazovi u životu su dobar poticaj da se razvijamo i uživamo, ali moderni stil života, gdje vi stalno imate previše briga i obaveza, dovode do toga da se naruši hormonalna i nervna ravnoteža organizma. Rekli smo već da nam treba ravnoteža, evo opet se vraćamo na to“, navodi ovaj stručnjak.

Dakle, treba imati na umu da stanje organizma zavisi od izazova kojima je izložen i resursa kojima raspolaže da sa njima izađe na kraj. Ako smanjimo izazove, organizam će se lakše boriti s njima. Tu bi stres bio na prvom mjestu, ali je potrebno i dovoljno sna i fizička aktivnost koja će vas održavati u dobroj formi.

„Umor i iscrpljenost se pojavljuju kao neka vrsta početnog alarma. Ne govorim ovdje o tome da se ne naspavamo 2-3 dana pa smo umorni, nego o umoru koji je stalno prisutan i ne prolazi ni kad se naspavate. Pojava herpesa, česte prehlade ili grlobolje koje se ponavljaju signal su da biste trebali osnažiti organizam i pojačati imunitet“, poručuje on.

Sa druge strane, organizmu treba pomoći dobrom ishranom. Nažalost, u zimskom periodu ili kad osjetimo znakove da nam je imunitet narušen, prosječnom ishranom ne možemo unijeti sve što nam treba.

„Danas se često govori o visokim dozama ovog ili onog vitamina ili minerala. Ja se ipak pouzdam u funkcionisanje prirode. Nema voća, povrća ili neke druge prirodne namirnice koje sadrži samo jedan vitamin ili mineral u visokoj dozi. NBL Immuno Formula je upravo takav proizvod, budući da se radi o kombinaciji 12 vitamina, 7 minerala i 7 biljnih komponenti za jačanje imuniteta. Ja imam odlična iskustva sa njim, pa bi ovaj preparat bio moja preporuka svima koji žele bogat i efektivan dodatak prehrani kojim će pojačati ishranu i obezbijediti organizmu izvor mikronutrijenata da lakše izađe na kraj sa zahtjevnim periodima“, ističe on.

Napominje da obično savjetuje pacijente da koriste proizvod dok se osjećaju iscrpljeno ili dok ne prođe period koji je za njih izazovniji nego inače. Ako se radi o pacijentima koji se jave sa nekim akutnim ili hroničnim stanjem, preporučuje da pojačaju ishranu na ovaj način dok se u potpunosti ne oporave, kako ne bi došlo do dodatnih komplikacija zbog povećane potrošnje vitamina i minerala u organizmu.

Više o:

PROMO NBL NOBEL
NA VRH

Podijeli članak na