Održana press – konferencija povodom premijere baleta „Žetva“

Piše: M. D. A.

Održana press – konferencija povodom premijere baleta „Žetva“

Foto: Narodno pozorište Sarajevo


Narodno pozorište Sarajevo nastavlja sa obilježavanjem stogodišnjice rada i postojanja. Nakon što su u oktobru i novembru upriličena premijerna izvođenja dramske predstave „Protekcija“ i operne predstave „Prodana nevjesta“, decembar je rezervisan za baletnu premijeru „Žetva“.

Kako je ovo godina velikog jubileja – 100 godina rada i postojanja Narodnog pozorišta Sarajevo, i 70. godišnjicu Baleta slavimo ove godine i to, simbolično, premijernim izvođenjem baleta „Žetva“. Koreografiju potpisuje Edina Papo, a dirigentica je Samra Gulamović.

Tim povodom, danas, 28. 12. u 11 sati, u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo, održana je zvanična press – konferencija na kojoj su se obratili direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, direktor Baleta Evgeny Gaponko, koreografkinja i rediteljica Edina Papo, kostimografkinja Katarina Radošević Galić, dramaturginja Asja Krsmanović gostujući solist iz Slovenije Petar Đorčevski, solistice Tamara Ljubičić, Nataša Gaponko, Ekaterina Vereščagina kao i solista Admir Kalkan. Ispred kompanije Bosnalijek BiH predstavnicima medija obratila se Alma Popović - Dronjak.

  •  Održana press – konferencija povodom premijere baleta „Žetva“

    Održana press – konferencija povodom premijere baleta „Žetva“

    Foto: Narodno pozorište Sarajevo


„Pred nama je još jedna radost igre, plesa koji ima povjerenje u “lirsku” prirodu organskog, tijela i kretanja koja iscrtavaju uzvišeno polje baletske umjetnosti kao instrument spoznaje,mišljenja i izražavanja. Sa ponosom ponovo se vraćamo prvom jugoslovenskom domaćem baletu Žetva, koji je praizveden prije 71 godinu. I tada je to bio veliki kulturni i umjetnički događaj; godine mu nisu oduzele ljepotu i izazov za nove generacijske postavke. Balet NPS-a za našu sredinu je iznimno važan umjetnički segment koji je svojim historijskim djelovanjem stekao vjernu publiku, etablirao baletsku scenu i donio neponovljivo plesno i gledalačko iskustvo koje se prepričava sa najvećim poštovanjem.“ – rekao je, između ostalog direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Dino Mustafić.

Edina Papo, koja potpisuje koreografiju i režiju istakla je zahvalnost ansamblu Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, orkestru Sarajevske filharmonije kao i autorskom i umjetničkom timu i dodala: „Balet Žetva Borisa Papandopula, učinio je da se ponovo zaljubim u teatar i pored brojnih izazova. Muzika, sadržaj, igrači, strepnja, odgovornost... Nakon 71 godine od nastanka ovog baleta, muzika Borisa Papandopula vas “tjera” da radite s mnogo elana. Žetva ima nečeg neobičnog, posebnog, mističnog, šokantnog i, slobodno mogu reći, revolucionarnog.”

Alma Popović - Dronjak istakla je kako su u Bosnalijeku BiH ponosni što se njihova sedamdeseta godišnjica vezuje za sedamdeset godina profesionalnog rada sarajevskog Baleta i dodala: “Sretni smo i ponosni što smo spojili najveću pozorišnu kuću u BiH sa najvećom farmaceutskom kompanijom.”

Petar Đorčevski, prvak Baleta Slovenačkog nacionalnog teatra u Ljubljani, koji je gostujući solist u baletnoj predstavi “Žetva” iskazao je radost zbog susreta sa sarajevskom publikom, zahvalnost autorskoj i umjetničkoj ekipi i dodao kako će spajanje tri velika jubileja, 100. godišnjice Narodnog pozorišta Sarajevo, 70. godišnjice Baleta i 70. godišnjice Bosnalijeka biti krunisano baletnom premijerom “Žetva” te da će do biti lijek za duše i tijela i onima na sceni i u publici.

Pretpremijera, pod pokroviteljstvom Bosnalijeka će biti održana večeras, 28. decembra u 19.30 sati i biće upriličena za zvanice Narodnog pozorišta Sarajevo i kompanije Bosnalijek BiH, a premijera za publiku je u srijedu, 29. decembra u istom terminu.

Osim 70. godišnjice Baleta, obilježiti ćemo i 70 godina rada i postojanja našeg poslovnog partnera, kompanije Bosnalijek BiH čiju podršku uživamo kroz sve naše aktivnosti.

Detaljnije informacije o baletu „Žetva“ su na linku.

Više o temi Narodno pozorište Sarajevo

NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO
Održan Napretkov svečani božićni koncert
NA VRH

Podijeli članak na