PROMO

Tri ključna razloga zbog kojih su alternative pušenju bolje rješenje

Sponzorisani tekst

Tri ključna razloga zbog kojih su alternative pušenju bolje rješenje

Foto: IQOS


Koliko god da su puta čuli spisak razloga zbog čega im pušenje šteti zdravlju, veliki broj ljudi jednostavno ne želi prestati. Ipak, i tu se situacija mijenja, jer sve više pušača traži alternativna rješenja.

Odgovarajući na njihove potrebe, zahvaljujući naučno-tehnološkim dostignućima, razvijene su manje štetne alternative pušenju.

Ovo su tri najznačajne karakteristike koje imaju manje štetne alternative i zbog čega se bitno razlikuju od tradicionalnih cigareta.

  • Tri ključna razloga zbog kojih su alternative pušenju bolje rješenje

    Tri ključna razloga zbog kojih su alternative pušenju bolje rješenje

    Foto: IQOS


1. Zagrijavanje zamijenilo sagorijevanje duhana

Vjerovatno nikada niste posmatrali cigaretu iz ovog ugla. Znate li da, kada se zapali, duhan sagorijeva i stvara se duhanski dim kroz koji se ispusti više od šest hiljada materija od kojih se za oko stotinu zna da su štetne ili potencijalno štetne.

S druge strane, sistem IQOS, globalno najpoznatiji bezdimni uređaj, funkcionira tako da ne sagorijeva duhan, već ga zagrijava. Prilikom konzumacije ne stvara se duhanski dim, već aeorosol. Dokazano je da tako u prosijeku proizvodi do 95 posto manje štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete. Naučnici, iako zadovoljni ovako visokim procentom, napominju da nijedan proizvod ovog tipa nije bez rizika i sadrži nikotin koji stvara ovisnost.

2. Značajno manje ugljenmonoksida

Štetne posljedice sagorijevanja se tu ne završavaju. Sagorijevanje duhana sa sobom nosi jednu od najotrovnijih supstanci – ugljenmonoksid, koji prilikom konzumacije cigareta ostaje nerazgrađen u organizmu i lako se vezuje za hemoglobin.

Za razliku od cigarete, kao i zbog činjenice da ne sagorijeva duhan, istraživanja su potvrdila da je IQOS, bolja alternativa nastavku pušenja, jer stvara oko 98 posto manje ugljenmonoksida i znatno niže nivoe drugih štetnih sastojaka.

3. Eliminacija katrana

Sagorijevanje duhana ima još jednu propratno štetnu posljedicu - katran.

IQOS ne proizvodi katran jer zagrijava duhan, umjesto da ga sagorijeva. On stvara aeorsolni ostatak koji se suštinski razlikuje od katrana i sadrži znatno niže nivoe štetnih sastojaka.

Više o:

PROMO IQOS
NA VRH

Podijeli članak na