GRAD NOVI SAD

Jedinstvena ljepota centra Novog Sada i Petrovaradinske tvrađave

Marketing

Crkva Imena Marijinog

Foto: Aleksandar Milutinović


Svaki centar grada odiše nekom svojom jedinstvenom ljepotom, ali za mnoge je novosadski centar grada pored gracioznosti, pun skrivenog blaga, ušuškanih pasaža, mjesto sastajanja kultura i nacija, boema i umjetnika.

Centar Novog Sada odiše palatama i kulturno-istorijskim spomenicima. Svojom prelijepom arhitekturom, brojnim stilovima i zanimljivim detaljima, fascinira svakog prolaznika.

 

Srce Novog Sada je uvijek bio glavni trg, odnosno Trg slobode. Ovde je uvijek živo, jer je mjesto susreta zaljubljenih parova, prijatelja, graje djece, a omeđen brojnim palatama, Rimokatoličkom crkvom, hotelom sa najdužim stažom u Novom Sadu, mjesto je odakle mnogi ponesu i foto uspomenu.

Na prostoru šireg centra, turistima koji naš grad posećuju i vraćaju mu se, zanimljivost predstavlja činjenica da se u svakoj ulici koja vodi do pješačke zone centra grada vide kupole Sinagoge, Grkokatoličke crkve, Evangeličke crkve, Pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve.

 • Sinagoga

  Sinagoga

  Foto: Aleksandar Milutinović


Sa druge strane Dunava, nalazi se nezvanično jedna od najkompleksnijih, najvećih i najbolje očuvanih tvrđava Evrope, Petrovaradinska tvrđava.

 • Petrovaradinska tvrđava

  Petrovaradinska tvrđava

  Foto: Aleksandar Milutinović


Ona je remek djelo vojne arhitekture koja se zidala skoro cio jedan vijek. Najbolji vojni fortifikatori, tada jednog od najvećih evropskih carstava – austrijskog, su se nadmetali koji će je učiniti većom, čvršćom i težom za osvojiti, a ono što je najveće čudo tvrđave, jesu vojni lagumi koji se prostiru kilometrima ispod Tvrđave.

Petrovska tvrđava

Tvrđava može da se posmatra i kao stecište mnogobrojnih, svjetskih festivala. Prije svega festival EXIT na kom su gostovale mnogobrojne zvijezde: Karl Kox, The Prodigy, Sabaton, Snoop Dogg, David Guetta, The Killers, Guns N' Roses, Nina Kraviz, dok se u istom ljetnjem periodu, ovde održava i Tamburica fest

 • Tamburica fest

  Tamburica fest

  Foto: Aleksandar Milutinović


Nekadašnje topovske šupe i vojni magazini danas čuvaju blaga koja samo čekaju da ih otkrijete u mnogobrojnim umjetničkim ateljeima. Upravo na Petrovaradinskoj tvrđavi nalazi jedna od najvećih likovnih kolonija u Evropi: slikari, vajari, muzičari, svi su prisutni. Kao svojevrstan dragulj, ističe se čuveni „Atelje 61“. Nastao je 1961. godine, kao pokušaj da se sačuva umjetnost tkanja i pravljenja tapiserija, što ga čini jedinstvenim u ovom dijelu svijeta. 

 • Atelje 61

  Atelje 61

  Foto: Dragan Kurucić


 • Atelje 61

  Atelje 61

  Foto: Dragan Kurucić


Tvrđava je jedinstvena i po Podzemnim vojnim galerijama, koje možete posjetiti, ali samo ako se uputite u Muzej grada Novog Sada gdje imate priliku da otkrijete još mnogo toga zanimljivog iz istorije grada i tvrđave. Dok budete otkrivali neke od ljepota centra ili tvrđave, sigurno ćete imati priliku da se nađete u centru događaja neke od brojnih manifestacija koje nas ove godine očekuju u Evropskoj prestonici kulture.

Turistička organizacija Grada Novog Sada

Više o temi PROMO

CRVENA JABUKA MARKET
Crvena jabuka market stigao u Tuzlu
NA VRH

Podijeli članak na