DJECA I PREHRANA

Povrće može biti ukusno

Odbojnost prema povrću kod neke djece postaje trajna navika, a uz malo mašte možete ga učiniti mnogo ukusnijim

Dječiji organizam će iz povrća dobiti neophodne vitamine i minerale. Ilustracija

"Bebe i mame"

24.5.2019

Čak trećina čovječanstva posebno je osjetljiva na gorak okus povrća. Tako hemijski spojevi koji su toliko zdravi za naš organizam zbog gorčine postaju odbojni. Problem počinje već u djetinjstvu kada majke djecu moraju preklinjati da bi pojela bilo šta zeleno.  


Ali, odbojnost prema povrću kod nekih ljudi postaje trajna navika. Posebno, kada su djeca u pitanju. Ipak, uz malo domišljatosti, povrće možete učiniti mnogo ukusnijim.

Ne samo da će dječiji organizam dobiti neophodne vitamine i minerale za kojima je toliko dugo vapio, nego će povrće postati ukusno, a možda nakon nekog vremena i omiljena poslastica na svakodnevnom meniju.

- Strah od svega što u sebi ima bilo kakve masnoće dovela je do potpunog izbjegavanja ulja, maslaca i sireva. Ali, upravo masnoće daju povrću bolji okus i čine ga primamljivijim. Tako pripremljeno povrće može biti i samostalno jelo.

- Uz to što je zdrav, malo bijelog luka povrću daje dodatnu aromu. Od mirisa ćete se zaštititi ako ga kratko prepečete na maslinovu ulju.

- Kinezi su otkrili kako jednostavnim postupkom potpuno ukloniti gorak okus povrća. Kuhajte ga na pari od 30 do 60 sekundi, a zatim ga stavite u hladnu vodu. Povrće će izgubiti gorčinu, a sačuvati vitamine i minerale.

- Djeca izbjegavaju sve što je gorko. Zato ne bi bilo loše da počnete sa slatkastim povrćem poput mrkve, graška ili tikvica.

- Okus povrća postaje sve neugodniji što ono duže stoji na štandovima. Povrće kupljeno ujutro bit će potpuno različito ako ga kupite oko podneva. Ranoranioci se bolje i kvalitetnije hrane, jer sunce i zrak neizbježno uništavaju povrće.

- Neko povrće postaje gorko starenjem. Probajte pronaći ono mlado. Uz blaži okus, mlado povrće kraće se kuha.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.