ZANIMLJIVO

Da li znate kakvi sve mogu biti bake i djedovi

Fokusirani su na to da zabavljaju unuke, igraju se s njima, luduju, smiju se i uživaju

Djeca uživaju s njima provoditi vrijeme. Agencije

Z. K.

27.6.2022

Stručnjaci smatraju da djeca koja provode dosta vremena s djedom i bakom stiču veće samopouzdanje, komunikativnija su i lakše podnose poraze u životu. Da li znate kakvi sve mogu biti bake i djed?


Ponekad pretjeruju

Klasični tipovi - Na njih roditelji mogu da računaju kada je potrebno da čuvaju unuke ili kad im je neophodna druga vrsta pomoći. Rado se druže s unucima, ali se ne mješaju previše u njihovo vapitanje.

Zabavni i "luckasti“ - Fokusirani su na to da zabavljaju unuke, igraju se s njima, luduju, smiju se i uživaju. Svaki put kad su zajedno, vidjet ćete ih kako trče okolo s djecom, pjevaju...

Drugi "mama i tata" - Ima i onih koji se ponašaju kao da su im mama i otac. Ponekad pretjeruju u brizi, kao da roditelji ne znaju da se staraju o sopstvenoj djeci. Često žele da odlučuju o tome u koju će školu ići, kakvim aktivnostima će se baviti, s kim treba da se druže i slično.


"Egzotični" rođaci

Porodični mudraci - Oni su glava porodice, dijele savjete, kontroliraju roditelje... Mogu biti nenametljivi i dati sugestije samo onda kad procjene da je to potrebno i korisno, ali nekad su veoma naporni.

Daleki rođaci - To su bake i djedovi koji rijetko provode vrijeme s unucima, najčešće samo za praznike, pa ih djeca mogu doživjeti kao strance. Često finansijski pomažu roditeljima, ali se ne mješaju u njihove odluke, pa zbog toga ostaju u sjećanju kao "egzotični" rođaci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.