RIJEČ STRUKE

Hodanje bez obuće korigira deformitet stopala

Istraživanja su pokazala da bosonogo hodanje izaziva kontrakcije malih mišića stopala i može ojačati mišiće, kosti, tetive i ligamente

Hodanje bez obuće pomaže u razvoju svoda. Agencije

Piše: Dr. Edin Buljugić

26.8.2022

Fleksibilno, ravno stopalo smatra se dijelom tipičnog razvoja dok dijete ne navrši šest godina. Većina novorođenčadi se rađa s fleksibilnim, ravnim stopalom, a, kako nauče hodati, njihov medijalni plantarni luk počinje se razvijati. Ovaj luk bi trebao biti potpuno razvijen do djetetove šeste godine.


Uzrok problema

Iako se smatra da je stopalo ravno od rođenja do šeste godine u granicama normalnog razvoja, mnogi roditelji su zabrinuti da će ravno stopalo uzrokovati probleme djetetu. Osim ako vaše dijete ne kaže da su mu ravna stopala bolna, trenutno nema dokaza koji podržavaju bilo koju vrstu fizikalne terapije ili ortotičke intervencije prije nego što dijete napuni šest godina.

Najbolji način da pomognete djetetu da razvije medijalni plantarni svod je poticanje sigurnog hoda bosim nogama. To omogućava mišićima stopala da reagiraju na različite površine po kojima dijete hoda i pomaže u razvoju svoda.

Kao i sve vježbe i istezanja, jednostavno, izlazak bez obuće neko vrijeme svakodnevno može pomoći da se ojačaju stopala. Istraživanja su pokazala da bosonogo hodanje izaziva kontrakcije malih mišića stopala i može ojačati mišiće, kosti, tetive i ligamente stopala.


Dr. Edin Buljugić. Avaz

Možete hodati bosi po parku, na plaži, pa čak i koristiti prostirku za masažu stopala za vježbanje. Koristite peškir kako biste istegnuli male mišiće stopala i plantanu fasciju.


Statička analiza

Kod deformiteta ravnog stopala najvažnije je utvrditi stepen deformiteta, koje se provodi pedobarografskom analizom u tri dijela: statička analiza, analiza balansa i dinamička analiza/analiza hoda koje se provodi u Medicinskom centru “Sporticus”. Nakon adekvatne dijagnostike potrebno je što prije krenuti s korekcijom deformiteta koja se provodi rehabilitacijskim vježbama i vježbama u kućnim uvjetima.

Konačno, ako ste zabrinuti za stopala vašeg djeteta, obavijestite fizijatra, ali, zapamtite, fleksibilna ravna stopala su normalan dio razvoja dok vaše dijete ne napuni šest godina.


Pojava bola

Ako se vaše dijete u bilo kojoj dobi žali na bolna ravna stopala, možda postoji osnovni problem koji bi trebao procijeniti pedijatar ili fizioterapeut koji može uputiti dijete specijalisti kako bi istražio mogućnosti kako pomoći u ispravljanju ravnih stopala i uklanjanju bolova. Ako je vaše dijete starije od šest godina ili se žali na bol u stopalima, također je moguće da fizijatar i fizioterapeut procijene stopala djeteta kako bi utvrdili je li dobar kandidat za ortopedsku intervenciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.