KORISNO

Kako naučiti dijete da govori

Stručnjakinja za govor je na svom TikToku pokazala koja je najveća greška koju roditelji rade kada uče svoju djecu da pričaju

Pokušajte da se igrate s njima i da uz igru umetnete svoju ciljnu riječ. Agencije

Z. K.

6.9.2022

Svi roditelji jedva čekaju da dijete progovori, a nekima pokušaji da navedu dijete na to djeluje zaista frustrirajuće. Žena koja je stručnjak za govor je na svom TikToku pokazala koja je najveća greška koju roditelji rade kada uče svoju djecu da pričaju.


Veliki pritisak

Prema riječima ove stručnjakinje, ispostavilo se da mnogi roditelji uče djecu da progovre na pogrešan način. Mnogi postavljaju pitanja mališanima i traže da im daju odgovor, stvarajući veliki pritisak na cijeli proces.

Ali ova stručnjakinja za govor kaže da cijeli proces progovaranja treba da učinite zabavnim i da ohrabrite svoje dijete da govori tako što će se igrati sa njim, praviti smješne zvukove i gestove.

- Umjesto pitanja: „Šta je ovo, da li je ovo ili možeš li da kažeš...?“, pokušajte da se igrate s njima i da uz igru umetnete svoju ciljnu riječ. Pravite smješne pokrete i zvukove, i kroz to riječ koju želite da dijete izgovori umetnite 3-5 puta. Neće biti pritiska, a bit će bolje interakcije i više razgovora - objasnila je.


Pokazala trik

Nakon toga pokazala je svoj trik s djetetom. Pokazivala joj je lutku bebu i govorila riječ beba zabavnim, razigranim glasom, a onda je i njeno dijete ponovilo beba. Zatim je dodirnula šolju i ponavljala riječ vruće, i njeno dijete je vrlo brzo izgovorilo tu riječ.

Očigledno da ova tehnika djeluje vrlo efikasna za sve roditelje koji se bore da podstaknu dijete na govor.


@speechsisters STOP QUIZZING and START PLAYING with your child to help them learn new words!! #languagedevelopment #babydevelopment #firsttimemom #toddlerdevelopment #milestones #firstwords #childdevelopment #firstfiveyearsareimportant #toddlermom #dailyparenting #learninganddevelopment #raisingtinyhumans #positiveparenting ♬ First Light - Lindsey Stirling
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.