KORISNO

Poznati stručnjak objasnio: Česte greške roditelja koje negativno utječu na razvoj inteligencije kod djeteta

Umjesto da zabranite djetetu skakanje, pazite na sigurnost, savjetuje dr. Rajović

Faza puzanja je jako kratka. Flo

Z. K.

31.10.2022

Dr. Ranko Rajović, poznati stručnjak za rano podsticanje dječje inteligencije objašnjava zašto ne treba zabranjivati djeci da se igraju na podu, skaču po krevetu i vrte se oko svoje ose, te kakve veze s inteligencijom imaju dječja kolica i roze soba…

- Inteligencija nije nasljedna, nasljeđuje se samo potencijal kojeg treba aktivirati, a u tom je smislu najvažnija rana stimulacija u prvim godinama života djeteta, dok najveći utjecaj na njega imaju upravo roditelji - ističe dr. Rajović, autor NTC sistema učenja, koji se primjenjuje u vrtićima i školama u 14 država Evrope, piše Moj pedijatar..

Koje su česte greške roditelja koje mogu negativno utjecati na prirodni razvoj inteligencije kod djeteta:Roza soba

Beba u prvih mjesec dana vidi sve mutno, kao da ima dioptriju +20, i primjećuje jedino jake kontraste. Umjesto jednoličnih, rozih ili plavih interijera, u dječju sobu trebalo bi barem u tom prvom razdoblju staviti tamne zavjese ili tapete koje će biti kontrast, kaže dr. Rajović.


Zabrana skakanja po krevetu

Neuroni koji ne rade, umiru, a upravo neuroni prirodno podstiču djecu da skaču. Svaki skok pomjera težište tijela u lijevo ili desno pa onda moraju aktivirati sve mišiće da bi održali ravnotežu prilikom povratka na noge, a upravljanje time je aktivnost mozga.

- Umjesto da zabranite djetetu skakanje, pazite na sigurnost. A ako zaista želite podstaknuti razvoj inteligencije djeteta, rodite mu brata ili sestru, jer jedno dijete će skakati pet minuta, a dvoje će ih zajedno skakati pet sati - poručuje dr. Ranko Rajović, koji napominje da slično kao skakanje, djeluje i kada se dijete vrti oko svoje ose, nakon čega djeca ponekad i padnu.


Vožnja u kolicima umjesto hodanja

Hodanje je jako važno za razvoj mozga, a mnogi roditelji danas djecu voze u kolicima čak do četvrte ili pete godine. Pored utjecaja na kognitivni razvoj, dugo guranje djece u kolicima dovodi i do pojave spuštenih stopala, koja danas ima već oko 70 posto djece. Svakako bi djeca trebala što više hodati, a idealno je, kad za to postoje uvjeti, da hodaju bosa.

Čak i ako je bilo propusta u prvim godinama, napominje dr. Rajović, roditelji još uvijek kroz različite vježbe i igre mogu podstaknuti razvoj inteligencije kod svog predškolca ili školarca.

Sprečavanje igre na podu

Dok dijete puzi, rukama se oslanja na pod, a takav pritisak na dlan aktivira određene dijelove mozga koji su važni za kasniju inteligenciju. Neki roditelji brzo podižu dijete s poda, ne žele da se zaprlja ili da rukama unese u usta neku prljavštinu ili nešto što nađe na podu. Ipak, faza puzanja je jako kratka i ako se tada ne dogodi specifična stimulacija dlana, propušta se dobra prilika za razvoj mozga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.