RIJEČ STRUKE

Najčešći tumor u dječijoj dobi

Prvi simptomi mogu se manifestirati u vidu malih modrica, ogrebotina ili sitnih crvenih čekića

Većina hemangioma nije vidljiva pri rođenju. MG

Piše: Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

12.1.2023

Hemangiom, najčešći tumor u dječijoj dobi, nastaje usljed prebrzog razvitka (hiperplazija) krvnih sudova. Javljaju se uglavnom na glavi i vratu, te trupu i ekstremitetima, a mogu biti i na sluznicama. Češći su kod djevojčica, i to u odnosu 2:1 do 5:1. Hemangiom se pretežno javlja kod bijelaca, dok je kod osoba crne boje kože izuzetno rijedak slučaj.



Ubrzan rast

Zapaženo je da se hemangiomi češće javljaju kod djece u području Kavkaza, kod prijevremeno rođene djece i kod djece vrlo male tjelesne težine na rođenju.

Većina hemangioma nije vidljiva pri rođenju. Prvi simptomi tumora mogu se manifestirati u vidu malih modrica, ogrebotina ili sitnih crvenih čekića.


Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević. Avaz

Većina ih se pojavljuje u toku prvih četiri do šest sedmica djetetovog života. Svi hemangiomi kože bit će vidljivi sa šest mjeseci starosti. Ubrzano rastu prvih nekoliko sedmica ili mjeseci, a obično se počinju smanjivati kada dijete napuni godinu.

Promjena veličine

Hemangiomi kod djece između 8 i 14 mjeseci ne mijenjaju veličinu, a koža iznad postaje manje sjajna. Od prve do pete godine hemangiomi se smanjuju, a koža postaje bjeličasta ili siva.

U tom periodu djetetovog života mogu u potpunosti i nestati.

Kod 50 posto djece hemangiom nestane (potpuna regresija) nakon pete godine života, a kod preostale djece u 90 posto slučajeva hemangiom nestaje s devetom godinom života.


Pojava na organima

Gotovo 80 posto djece ima jedan hemangiom, ali nije neuobičajeno da neka dojenčad mogu imati i više od jednog.

Ponekad se hemangiomi mogu pojaviti na unutrašnjim organima, a najčešće na jetri i slezeni. Rizik od unutrašnjih hemangioma povećava se kod djece koja imaju više od šest kožnih hemangioma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.