REGION

Marković: Crna Gora nije Ravna gora, niti će ikada biti

Redakcija

22.4.2017

Kompromisa oko temeljnih vrijednosti crnogorskog društva ne može biti, a ponajmanje oko antifašizma kao najveće crnogorske tekovine 20. vijeka, poručio je premijer Crne Gore Duško Marković na šestom Kongresu SUNBOR-a i antifašista Crne Gore, te iskazao visoko uvažavanje za rad i djelovanje te organizacije, koji je dosegao trajanje od sedam decenija.

- Čast mi je da imam priliku da vam se danas obratim, duboko svjestan istorijske, državotvorne i civilizacijske uloge koju je antifašizam, kao ključna odrednica vašeg djelovanja, odigrao još od početka tridesetih godina prošlog vijeka, pa do današnjih dana. Na tom temelju, na hrabrosti i vizionarstvu antifašističkog pokreta, Crna Gora je u teškim, sudbonosnim vremenima sačuvala i svoj obraz i svoje pravo da postoji na mapi savremenog svijeta. To pravo plaćeno je u Drugom svjetskom ratu sa blizu 20 hiljada žrtava na teritoriji tadašnje Crne Gore, kao i sa najmanje još toliko poginulih Crnogoraca na bojištima širom Jugoslavije - rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, kao i tokom cijele svoje istorije, Crna Gora je i tada svoj opstanak platila najskupljom cijenom - ljudskim životima. On je dodao da je tek na početku novog milenijuma jedna nova Crna Gora „pronašla mudrost i snagu da obnovi državnost, bez ratnog sukoba, bez žrtava, bez krvavih tragova osveta“. Istakao je da su i tada, maja 2006. godine, borci i antifašisti stali na branik otadžbine i njenog prava da postoji.

- I to da postoji ne bilo kako, nego kao punopravni i uvaženi član najmoćnijih i najnaprednijih društava današnjice - Sjevernoatlantske alijanse i Evropske unije. U Crnoj Gori ima i onih koji ne razumiju i ne prihvataju takvo opredjeljenje. Neki su zarobljeni u prošlim vremenima i nastavljaju da biju izgubljene bitke, neki su podlegli manipulacijama jednog broja političkih lidera, koji sopstvene ambicije nastoje da ostvare zloupotrebljavajući emocije jednog broja naših građana, a neki su direktno instruisani iz stranih centara - naveo je Marković.

On je kazao da vjeruje da će vrijeme i stvarnost, činjenice i razum preovladati i kod tog dijela građana Crne Gore. Poručio je takvima da im je ruka pružena da se „pridruže na putu ostvarenja vizije te nove Crne Gore“.

- Sa jednakom odlučnošću, međutim, poručujemo - ne može biti kompromisa oko temeljnih vrijednosti našeg društva, a ponajmanje oko antifašizma kao najveće crnogorske tekovine 20 vijeka, oličenog u partizanskom pokretu 1941-1945. godine. Crna Gora nije Ravna gora, niti je bila, niti će ikada biti. Borci i antifašisti su prepoznali da se u sadašnjim evroatlantskim i evropskim stremljenjima Crne Gore ne radi ni o čemu drugo nego o još snažnijem utemeljenju svijetle ideje antifašizma, u jednom novom vremenu i novom odnosu svjetskih snaga.

Zato nije ni moglo biti drugačije nego da na tom putu koračamo u istom stroju - dodao je premijer.Zato je, kako je naveo, izlišna dilema da li je antifašizmu istekao rok, te ima li mu mjesta u savremenim globalnim kretanjima. On smatra da bi to bilo isto kap postavljati pitanje „da li je slobodi istekao rok, da li je demokratiji, jednakosti među ljudima, humanizmu i solidarnosti istekao rok“, te odgovara da nije niti da to može biti.

- Zato su ideje antifašizma ona suštinska snaga koja u svim vremenima čuva vrijednosti civilizacije, koje su – tako nas uči istorija – uvijek bile ugrožavane, na ovaj ili onaj način, sa ove ili one strane. U tome vidim značaj i neophodnost postojanja i rada vaše organizacije u današnjim vremenima. S jedne strane, da čuva i baštini tekovine slavnih predaka, a s druge – da u novim generacijama utemelji neprolazne vrijednosti antifašizma, kao najpouzdaniju branu svakoj vrsti zla. U tom velikom, za državu i narod izuzetno značajnom pregnuću, borci i antifašisti imati, kao i do sada, snažnu i nepodijeljenu podršku Vlade - zakjučio je Marković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.