REGION

Čelnik NATO-a: Saveznici veoma zadovoljni ulaskom Crne Gore u Alijansu

(D. K.)

28.4.2017

Skoro članstvo Crne Gore u NATO-u poslat će snažnu poruku drugim zemljama zainteresiranim za pridruživanje Alijansi da se naporan rad, reforme, promoviranje demokratije, borba protiv korupcije, isplate, kazao je pomoćnik generalnog sekretara NATO-a James Appathurai.

NATO saveznici, smatra, snažno vjeruju da je jedan od najvećih doprinosa koje Alijansa može da pruži evropskoj sigurnosti držanje otvorenih vrata za zemlje koje dijele zajedničke vrijednosti s državama saveznicama.

- Zato su saveznici veoma zadovoljni što će se Crna Gora vrlo brzo pridružiti Alijansi - rekao je Appathurai za Televiziju Crne Gore. 

Poručio je da će to NATO porodicu učiniti snažnijom i malo većom i pomoći u promoviranju međunarodnog mira i sigurnosti.

- Također će poslati snažnu poruku drugim zemljama koje su zainteresirane za pridruživanje Alijansi, koje su aplicirale za pridruživanje, da se naporan rad, reforme, promoviranje demokratije, borba protiv korupcije, isplate i da može da se dosegne sljedeći korak u pridruživanju Alijansi - dodao je Appathurai. 

Čelnik NATO-a poručio je da to nije organizacija u kojoj ljudi mogu da dobiju "besplatnu vožnju".

- Crna Gora nikada nije ni bila takva, čak i kao partner je davala doprinos i van svojih granica, a u okviru svojih mogućnosti. Radujemo se nastavku takve prakse kada Crna Gora postane punopravna članica NATO-a - poručio je Appathurai. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.