REGION

Mještani zaustavili mašine i sami uklonili spomen-ploču Puniši Račiću

18.7.2017

Nakon što su mještani spriječili mehanizaciju da sruši spomenik podignut Puniši Račiću u Slatini kod Andrijevice, sami su uklonili spomen-ploču, javila je Radio-televizija Crne Gore.

Iako su nadležni, nakon što su mašine zaustavljene, zatražili asistenciju policije ona je izostala jer su policijske ekipe iz Andrijevice raspoređene u Podgorici zbog fudbalske utakmice ekipa "Budućnost"-"Partizan", a i na drugim zadacima.

RTV CG navodi da su mještani potom pristali da sami uklone spomen-ploču posvećenu Račiću, dok će obelisk bez obilježja ostati na privatnom imanju u selu Slatina.

Ministarstvo kulture Crne Gore nedavno je saopćilo da spomen-obilježje Puniši Račiću nije podignuto u skladu sa odredbama Zakona o spomen-obilježjima, odnosno u skladu sa Programom podizanja spomen-obilježja koji uz prethodnu saglasnost tog ministarstva donosi Skupština opštine Andrijevica.

Inicijativu da se u selu Slatina, rodnom mjestu Puniše Račića, postavi spomen-obilježje, pokrenulo je bratstvo Račića.

Račić je u Narodnoj skupštini 1928. godine pucnjima iz pištolja ubio narodne poslanike iz Hrvatske Pavla Radića i Đuru Basaričeka, a ranio Stjepana Radića, Ivana Granđu i Ivana Pernara.

Odslužio je 14 godina zatvorske kazne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.