REGION

Crna Gora: Porast broja turista iz Rusije uprkos politici

Fena

11.8.2017

Crna Gora posljednja dva mjeseca bilježi značajan rast broja turista s ruskog tržišta, uprkos pogoršanim bilateralnim odnosa Podgorice i Moskve, te neke vrste poziva da se ne putuje u tu balkansku zemlju koja ”mrzi Ruse”.

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), dostavljenim danas medijima, samo tokom prošle sedmice u zračnu luku u Tivtu doputovalo je 13.000 putnika iz Rusije, 15 posto više u odnosu na isto prošlogodišnji period.

Podaci zračne luke Tivat pokazuju i znatan porast broja zrakoplova iz Rusije.

Prema službenim statističkim podacima, u hotelskom smještaju tokom prvih šest mjeseci boravilo je blizu 30.000 turista iz Rusije, oko 14 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Broj ostvarenih noćenja turista iz Rusije u hotelskom smještaju je i više nego učetverostručen. Oni su za prvih šest mjeseci ostvarili preko 179.000 noćenja", navodi NTO povodom nekih negativnih medijskih napisa o turističkoj sezoni u Crnoj Gori i smanjenju dolazaka ruskih turista iz političkih razloga.

Veze Crne Gore i Rusije pogoršale su se nakon što je zemlja zatražila pristup u NATO. Crna Gora ušla je u NATO u junu ove godine.

Prošlog oktobra Crna Gora je objavila kako su ruski špijuni i lokalne proruske stranke pokušavale zaustaviti taj put, ali Kremlj je takve optužbe odbacio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.