REGION

Crna Gora će tražiti da zadrži euro

Fena

11.9.2017

Crna Gora  jedina je  zemlja koja nije članica Evropske unije koja kao službenu valutu koristi euro, te će u pregovorima sa službenim Briselom (Bruxelles), kako ističu u crnogorskoj Središnjoj banci (CBCG), tražiti da zadrži taj status, uz modifikaciju mastrihtskih kriterija koji nisu primjenjivi.

Viceguvernerka CBCG-a Milica Kilibarda posebno ukazuje na kriterij deviznog tečaja. 

- Očekujemo da će taj kriterij biti zamijenjen nekim drugim, koji treba biti ispunjen - rekla je u ponedjeljak dnevniku "Vijesti" Kilibarda, koja je šefica radne grupe za Poglavlje 17 - evropska i monetarna unija, koje bi u pregovorima s EU-om trebalo biti otvoreno do kraja ove godine.

Tokom tih pregovora, po njenom mišljenju, trebalo bi se otvoriti i ovo pitanje.

Evropska komisija  u svom izvještaju je navela da je Crna Gora jednostrano uvela euro 2002. godine. To je napravljeno uz prešutnu saglasnost evropskih dužnosnika. 

- U slučaju napuštanja eura, crnogorski dužnosnici navode da bi se država suočila s određenim rizicima, kao što su povećana inflatorna očekivanja, pogoršanja fiskalnih disbalansa, rast sivog gospodarstva, smanjenje stranih direktnih investicija i gospodarska recesija. Crna Gora je rekla da će težiti da ispuni kriterije za približavanje eurozoni, da je suglasna da će se pitanje njenog korištenja eura riješiti tokom pristupnih pregovora i da ne očekuje da će pristupiti eurozoni na datum pristupanja EU - navela je EK u jednom od ranijih izvještaja.

U Podgorici ocjenjuju da gotovo da ne postoji bojazan da Crna Gora u toku pregovora o pristupanju EU dobije zahtjev da ukine euro kao službeno sredstvo plaćanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.