REGION

EU okupila vlast i opoziciju u Crnoj Gori

Fena

18.9.2017

Ured Evropske unije u Podgorici počeo je danas seriju razgovora s crnogorskom opozicijom u pokušaju rješavanja parlamentarne krize u Crnoj Gori.

Sve opozicione stranke, tvrdeći da je pokušaj državnog udara omeo održavanje izbora, ne priznaju rezultate posljednjih parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine i ne učestvuju u radu Skupštine, zahtijevajući da se ti izbori ponove u vrijeme održavanja predsjedničkih izbora u prvoj polovici iduće godine. 

Tijesnu parlamentarnu većinu čine zastupnici vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i njihovi koalicijski partneri iz Hrvatske građanske inicijative (HGI), Bošnjačke stranke (BS) i Liberalne stranke (LP), što omogućava funkcioniranje parlamenta.

Opozicija međutim, nije jedinstvena. Neki bi se vratili u parlament pod određenim uvjetima, a drugi neće sudjelovati u njegovom radu bez tačnog datuma za ponavljanje izbora. No, svi se slažu da nema demokratije bez parlamentarne debate svih predstavnika naroda. 

Ovo je prvi put da EU direktno pomaže u rješavanju parlamentarne i političke krize u Crnoj Gori, što svi akteri drže pozitivnim.

Čelnik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić kazao je, nakon razgovora u uredu EU u Podgorici, kako očekuje da premijer Duško Marković pozove opoziciju na dijalog o rješavanju krize.

On je rekao da je parlamentarni dijalog dao rezultata bez presedana u Crnoj Gori i da je uvjeren da sada novi dijalog između opozicije i Demokratske partije socijalista (DPS) mora dati rezultat koji će biti dogovor za buduće razdoblje poslije izbora 2018.,te da bi taj dijalog mogao biti početkom jeseni.  

Demokratska Crna Gora, nova stranka koja je prvi put učestvovala na izborima i odmah ostvarila devet zastupničkih mjesta, neće prekidati bojkot parlamenta, kazao je njen lider Aleksa Bečić, navodeći da zastupnici te stranke mogu doći jedino na sjednicu Skupštine na kojoj bi se definirati uvjeti za održavanje vanrednih izbora.

I ostali misle slično uz jedinstvenu ocjenu da je dobro što se EU umiješala u rješavanje političke krize u Crnoj Gori. 

Na sam dan izbora 16. oktobra grupa srbijanskih nacionalista, organizirana uz pomoć pripadnika ruske tajne službe, pokušala je omesti redovito održavanje parlamentarnih izbora i izazvati haos. U toku je sudski proces četrnaestorici učesnica pokušaja udara.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.