REGION

Jovanović osumnjičen za ubistvo Mitrovića: Pet mjeseci planirao zločin i tri puta mijenjao identitet

CdM.me

25.9.2017

Crnogorska policija identifikovala je osumnjičenog za ubistvo Igora Mitrovića (39) iz Bara, koji je usmrćen u sačekuši u blizini svoje kuće u rejonu Zelenog pojasa, između Šušanja i Črvanja. U pitanju je Nikola Jovanović (54) iz Zaječara, koji je u bjekstvu.

- Podnesena je krivična prijava od strane Uprave policije Višem državnom tužilaštvu u Podgorici protiv N.J. zbog postojanja osnova sumnje da je 18. jula oko deset sati u naselju Šušanj u Baru izvršeno krivično djelo teško ubistvo na štetu Mitrović Igora. Podnošenju krivične prijave prethodilo je provođenje niza mjera i radnji od strane VDT u saradnji sa Upravom policije - kazao je na današnjoj konferenciji za medije tužilac Grujo Radonjić.

Radonjić ističe da, kada je u pitanju identifikacija počinioca ovog krivičnog djela, od posebnog značaja bila saradnja u pogledu pružanja međunarodnopravne pomoći od državnih organa Srbije.

- Tužilaštvo će donijeti naredbu o provođenju istrage u odsustvu okrivljenog i od suda zahtijevati raspisivanje potjernice protiv počinioca ovog teškog krivičnog djela - rekao je tužilac.

Jovanović se, kako je istaknuto, trenutno potražuje jer je u bjekstvu, a Crnu Goru je napustio dva dana nakon ubistva.

- Sumnja se da je pomenuto lice izvršilo teško ubistvo na štetu Igora Mitrovića na način što je prišao njegovom vozilu marke Fiat i iz pištolja kalibra devet milimetara, za sada nepoznate marke, ispalio u predjelu glave oštećenog više hitaca nakon čega je Mitrović preminuo na lice mjesta. Izvršilac je iskoristio priliku kada se Mitrović sa svojim vozilom uključivao sa lokalnog na magistralni put u Šušnju, kada je njegova supruga izašla iz vozila da odloži smeće u kontejner. Djelo je izvršeno naočigled dvoje maloljetne djece Mitrovića koja su bila na zadnjem sjedištu - istakao je Aleksandar Bošković, rukovodilac Grupe za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata.

Bošković naglašava da se N.J. trenutno potražuje jer se nalazi u bjekstvu. Dodaje da se prema podacima policije Srbije osumnjičeni ne nalazi na teritoriji te zemlje.

- N.J. je boravio u Baru pet mjeseci, od februara do izvršenja ubistva. Precizno je izučio kretanje žrtve, njegove navike i djelovao je u kritičnom trenutku. Osigurali smo materijalne i personalne dokaze i dio materijala smo poslali kolegama u regionu. Od kolega iz Srbije dobili smo potvrdu da se radi o ovom licu - kazao je Bošković.

Dodaje da je osumnjičeni višestruki povratnik izvršenju krivičnih djela sa oružjem, otmica, prevara. Kako tvrdi, pravosnažnim presudama u Srbiji N.J. je osuđen na kaznu zatvora od ukupno 13 i po godina do 1997. 1998. godine. Nakon toga za krivično djelo otmica osuđen je na osam godina, 2015. je izašao iz zatvora.

- Nemamo dokaz, ali sumnjamo da se radi o sukobu kriminalnih grupa. Tokom istrage objavili smo fotografiju osobe koja se nalazi na biciklu kao počinioca ovog djela. Na to je bilo dosta negativnih komentara javnosti u smislu omalovažavanja rada policijskog tima koji je radio ovu istragu i da se pružaju lažni podaci. Evo sada imamo potvrdu da se radi o tom licu - istakao je Bošković.

Dodaje da ono što je u znatnoj mjeri otežalo istragu jeste činjenica da je osumnjičeni u skladu sa pozitivnim propisima Srbije tri puta mijenjao lično ime i prezime i dokumenta.

Drago Spičanović, načelnik Centra bezbjednosti Bar, ističe da su dan nakon ubistva počeli sa izuzimanjem videonadzora sa lica mjesta.

- Kad smo dobili od kolega iz Srbije podatke o kakvom se licu radi, nismo imali dileme da je to izvršilac. Mislim da su zadnji rezultati dokaz da Crna Gora nije zemlja u kojoj se lako može izvršiti neko krivično djelo - kazao je Spičanović.

Crnogorski istražitelji su još na početku istrage kolegama iz Srbije, a i još pet zemalja proslijedili fotografiju ubice koji je u žrtvu ispalio smrtonosne hice u Mitrovića, naočigled njegovo dvoje maloljetne djece i supruge. To je rezultiralo i identifikovanjem Jovanovića.

- Nakon naše interne provjere utvrdili smo da lice nije sa naše teritorije. Tada smo odlučili da izađemo u javnost sa onom slikom. Operativno smo nakon desetak dana imali i podatke o njegovoj ruti kretanja - naveo je Spičanović.

Podsjećamo, na Mitovića je pucano u trenutku kada je na magistralnom putu Bar - Sutomore zaustavio automobil kako bi njegova supruga izbacila smeće u obližnji kontejner.

Prerušen u prosjaka, sa slamenim šeširom na glavi, ubica je prišao prozoru automobila kojim je upravljao Mitrović i u njega ispalio nekoliko metaka. Potom je pištolj uperio prema Mitrovićevoj supruzi koja je krenula prema autu. Ubica nije povukao obarač već je poslije nekoliko trenutaka pobjegao na biciklu, piše portal CdM.me.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.