REGION

Vujanović: Unaprijediti sadržajnu saradnju sa Kinom

Agencije

(D. K.)

25.9.2017

Odnosi Crne Gore i Kine sadržajni su i intezivni, a saradnju je moguće unaprijediti u nekoliko oblasti, ocijenjeno je tokom sastanka crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića sa potpredsjednikom Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog kongresa Peihua Ma.

Vujanović je, kako je saopćeno iz njegovog kabineta, iskazao zadovoljstvo sadržajnim i intenzivnim odnosima u svim oblastima, posebno u sferi ekonomije u kojoj je nesumnjivo najvrijedniji projekat izgradnja autoputa od Podgorice do Mateševa.

"Konstatovao je da postoji mogućnost unapređenja saradnje i u ostalim oblastima ekonomije, ali i u zdravstvu, nauci, obrazovanju, kulturi gdje već imamo vrijedne rezultate saradnje", kaže se u saopćenju.

Crna Gora će, kako se navodi, biti odgovoran partner projekta 16+1 kojim se otvorio novi prostor saradnje Kine i država centralne i jugoistočne Evrope, a kroz koji se iskazao novi model saradnje sa Kinom.

Peihua Ma je, kako je saopćeno, zadovoljan posjetom Crnoj Gori, ocjenjujući važnim da se neposredno uvjerio da se izgradnja autoputa od Podgorice do Mateševa realizuje planiranom dinamikom uz visok kvalitet i izvjesnost završetak u projektovanom roku.

"Također je ocijenio da postoji mogućnost saradnje u poljoprivredi, pomorstvu i turizmu i da, kao i u ostalim oblastima, treba uložiti zajendički napor kako bi se taj prostor saradnje iskoristio", navodi se u saopćenju, prenose Vijesti.me.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.