REGION

Herceg Novi: Preko 700 nelegalnih priključaka na vodu

Avaz.ba

24.10.2017

Na području hercegnovske opštine je 700 nelegalno izgrađenih objekata, što podrazumjeva i da nelegalno koriste vodu, ustvrdila je v.d. direktorica preduzeća Vodovod i kanalizacija Olivera Doklestić, prenose Vijesti.me.

“Nisu legalni ni potrošači koji koriste iz bunara vodu koja nije hemijski i mikrobiološko tretirana, odnosno, higijenski sigurna za upotrebu. Ukoliko koriste vodu iz bunara i izvorišta i sami je hlorišu takva voda nije sigurna po zdravlje, jer mora proći zakonski tretman,naročito, voda za piće - upozorila je Doklestić. 

Jedan veliki hotel u Bijeloj koristi bunarsku vodu za snadbjevanje njihovog objekta, za sada bez kazne.

Ona ističe da su u sklopu programa za identifikaciju nelegalnih potrošača usvojili pravilnik, kojim je predviđena finansijska nagrada svakom građaninu, radnicima Vodovoda i drugim koji otkriju nelegalni priključak i to dokumentuju, o čemu ne postoje podaci u arhivu Vodovoda.

“Kontrolori na terenu svakodnevno donose nove podatke. Napravit ćemo analizu dostavljenih podataka i svega što je procesuirano kroz tehničku službu”, objasnila je Doklestić.

“Lovom na nelegalne potrošače” , u Vodovodu namjeravaju da od naplaćenih sredstava investiraju u tehničke elemente vodovodniog i kanalizacionog sistema, kao što su pumpna postrojenja, cjevovodi, sanacija dijelova, rad u sektorima, da bi mreža bila u službi sistema sa što manje gubitaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.