REGION

Načelnika prijavili da cijepa prijave

Avaz.ba

26.10.2017

Smijenjeni rukovodilac Centra bezbjednosti Pljevlja Peđa Tanjević našao se pod lupom koega iz Unutrašnje kontrole MUP-a zbog sumnje da je prošle godine naredio kolegama da ponište prekršajne naloge izdate zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa.

Zbog toga, disciplinski tužilac je protiv njega pokrenuo disciplinski postupak. Također, postupak je pokrenut i protiv G. D., komandira pljevaljake policije. 

Tanjević se sumnjiči da je, kako je saopšteno iz MUP-a, u vremenskom periodu oktobar-decembar 2016. godine kao rukovodilac CB Pljevlja, zloupotrijebio službeni položaj i prekoračio ovlašćenja u službi tako što je, suprotno zakonu, policijskim službenicima naredio da storniraju, odnosno ponište 12 prekršajnih naloga, kao i pet prekršajnih prijava, izdatih od strane policijskih službenika CB Pljevlja u vršenju poslova kontrole saobraćaja na putevima.

Na taj način on je onemogućio da se izvrši naplata izrečenih novčanih kazni za počinjene prekršaje po izdatim prekršajnim nalozima a u slučajevima prekršajnih prijava da se protiv izvršilaca prekršaja pokrenu prekršajni postupci radi utvrđivanja prekršajne odgovornosti kod nadležnog prekršajnog suda.

Njegov kolega G. D., prema navodima iz MUP-a, 16. novembra 2016. godine,obavljajući poslove komandira Stanice policije u Centru bezbjednosti Pljevlja, zloupotrijebio položaj i prekoračio ovlašćenja u službi, tako što je, suprotno zakonu, policijskim službenicima CB Pljevlja naredio da storniraju, odnosno ponište prekršajni nalog, onemogućavajući na taj način da se izvrši naplata izrečene novčane kazne za počinjeni prekršaj povodom kojeg je izdat naznačeni prekršajni nalog.

Tanjević i G. D. su na ovaj način počinili težu povredu službene dužnosti iz člana 83 stav 1 tačka 4 Zakona o državnim službenicima i namještenicima zloupotreba službenog položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi.

Nekoliko mjeseci nakon toga, Tanjević je, odlukom direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, smijenjen. Ova odluka bila je bez obrazloženja i začuđujuća s obzirom na to da u tom gradu poslednjih godina nije bilo većih bezbjednosnih problema.

- U skladu sa aktivnostima koje se preduzimaju radi postizanja efikasnijih rezultata na nivou rada organizacionih jedinica policije, direktor Uprave policije MUP-a Slavko Stojanović je izvršio kadrovsku promjenu na nivou Centra bezbjednosti Pljevlja. Novi načelnik CB Pljevlja je Slavko Vojinović, dosadašnji načelnik Odsjeka za granične provjere u Sektoru granične policije. Peđa Tanjević, koji je do sada obavljao poslove načelnika CB Pljevlja, obavljaće druge poslove i zadatke u okviru policije - saopćeno je tada iz policije, prenosi cdm.me.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.