REGION

Crna Gora će ući u EU sama, poput Hrvatske

Avaz.ba

30.10.2017

Kada Crna Gora bude spremna i kada bude izvršila sve domaće zadatke treba odmah da uđe u EU, kaže u intervjuu Pobjedi evropski parlamentarac Ivan Jakovčić.

“Nisam nikako pristalica usporavanja i čekanja na ulazak u EU jer je to jako demotivirajuće za građane koji, ionako, sve manje vjeruju politici. Dakle, kada Crna Gora bude spremna i izvršila sve domaće zadaće treba odmah postati članica EU! Nikakvo čekanje bilo koga ne dolazi u obzir. Kolaju razne priče kao npr. da će zbog Kosova biti zajedno primljene Srbija i Albanija! Ni to nije dobro! Ona država koja je spremna treba postati članica EU! Na isti način kao i Hrvatska! Još i ovo: Junker je sam rekao da se on više neće kandidovati pa će, prema tome, drugi odlučivati o tome!”, kazao je on.

Na pitanje da li je reformski tempo u Crnoj Gori dovoljno brz, Jakovčić odgovara da ova zemlja ima zadatak koji mora biti ispunjen.

“Crna Gora je dobila domaću zadaću koja treba biti ispunjena. Isto kao i kod drugih zemalja. Uvijek se može brže i bolje! Ipak, mislim da se ulažu iskreni napori i to je najvažnije. Trebate biti odlučni i iskreni pa je onda članstvo u EU realna budućnost”, naveo je on.

A, da li u Uniji postoji zamor od proširenja, evropski parlamentarac odgovara da je uvijek bilo i bit će onih koji su protiv svega, pa tako i protiv proširenja.

“Međutim, svima je jasno da zemlje Balkana ne mogu ostaviti van EU i sve imaju jasnu evropsku perspektivu. To je najvažnije”, istakao je on.

On cijeli Balkan vidi u EU.

“Cijeli Balkan vidim u Uniji, a NATO je ipak nešto drugačije pitanje. Svakako mislim da je iz raznih sigurnosnih i geopolitičkih razloga odlično da je sada jadransko-jonsko područje pokriveno NATO-vim sigurnosnim kišobranom. Ima inicijativa koje žele stvaranje posebnog evropskog obavještajno, sigurnosno i vojnog saveza nakon odlaska Velike Britanije. To nije alternativa Alijansi, ali može biti vrlo važan savez jer danas EU u svjetskim krizama ima premalo uticaja”, istakao je Jakovčić.

Rusija je i dalje veoma prisutna na Balkanu. Sada zajedno sa Srbijom radi na Deklaraciji o srpskoj naciji koja ponovo budi duhove nacionalizma u regionu. Jakovčić ističe da još postoji virus nacionalizma na Balkanu.

“U jednom govoru u Evropskom parlamentu upozorio sam Evropsku komisiju da „virus nacionalizma još uvijek postoji na Balkanu i ta bolest još nije izliječena“! Uostalom, i u Hrvatskoj imate ispade nacionalista koji su, na sreću, ipak relativno marginalni. Samo iskrenim partnerstvom među nacionalnim vladama zemalja Zapadnog Balkana može se nacionalizam spriječiti. Vidjeli smo da liječenje košta hiljade života i sije tragediju”, poručio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.